Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ Β

Ενεργός πολίτης μια ζωή, πάνω απ' όλα και πρώτα απ' όλα ο Χανιώτης Παντελής Χίνος. Από καρδιάς οι ευχαριστίες μου για το αγαπητικό κείμενό του πριν από λίγες μέρες στα "Χανιώτικα νέα". που αναφέρεται στη χορηγία για την έκδοση των ΧΕΛΙΔΟΝΙΩΝ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ , στο Κοινωφελές Ίδρυμα "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ" , στις εκδόσεις "ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ"  και σ' εμένα. 


ΟΔΗΓΟΙ ΖΩΗΣ «ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ»

Γράφει ο Παντελής Χίνος

«Είμαστε πολύ κοντά στο μαζί μπορούμε όταν: Η ζωή συνεχίζεται,

οι συνεχιστές ανταποκρίνονται, ο άνθρωπος συναντά τον ΑΝΘΡΩΠΟ»

Πριν πολλά χρόνια ήλθε στη ζωή, στο Μαθέ Αποκορώνου το παιδί, που ο δρόμος της ζωής του είχε πολλές διακλαδώσεις. Επέλεξε στην πορεία του τις πιο σωστές, που τον ανέδειξαν και τον έκαναν άξιο για το θάρρος του, τις εμπνεύσεις του το ήθος του και την ΑΝΘΡΩΠΙΑ του.

Έχει περάσει αρκετός χρόνος που έφυγε από τη ζωή, ο επιχειρηματίας Άνθρωπος, που στη ζωή του ανέδειξε τρεις μεγάλες αγάπες. Την αεροπορία, την επαγγελματικότητα, την κοινωνία των ανθρώπων και την πίστη στη θρησκευτικότητά του. Το όνομά του Γεώργιος Παπαδάκης. Μαζί του εγνωρίστηκα από επαγγελματική συνεργασία πολλών χρόνων. Έμαθα και μαθαίνω για τις αγάπες του, από διάβασμα βιβλίου που προς τιμή του έγραψε συνάδελφός του στην αεροπορία.

Από ακούσματα και δημοσιεύματα του μεγάλου στον Αποκόρωνα Ιδρύματος “Αγία Σοφία”, δημιούργημα του μεγάλου σε πνεύμα, σε θρησκευτικότητα και κοινωνικότητα ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ Γαλανάκη. Πρόσφατα έμαθα ότι οι συνεχιστές της ζωής του Γεωργίου Παπαδάκη, η οικογένειά του χρηματοδότησε την επανέκδοση του βιβλίου του γνωστού μας και φίλου σε πολλούς Βαγγέλη Κακατσάκη “Τα χελιδόνια του μοναχού”.

Αυτό το τελευταίο αφύπνισε τον εσώκοσμό μου, τα συναισθήματά μου και υπόκρυφα, σιγανά και ταπεινά έλεγα και επαναλάμβανα: ποτέ δεν πεθαίνει ο Άνθρωπος. ΑΝΘΡΩΠΟΣ για τους συνεχιστές της ζωής του, την οικογένειά του, τον περίγυρό του και όσοι ακόμη απλώς τον είχαν γνωρίσει. Ο άνθρωπος συναντά τον συνάνθρωπό του στη θύμησή του και γι’ αυτά πάντα υπάρχει. Έχει περάσει μεγάλος χρόνος που έφυγε για το χωρίς επιστροφή ταξίδι του.
Στην πορεία της ζωής συμπορεύονται προωθημένες αρχές. Συνάντηση, το βιβλίο του Βαγγέλη Κακατσάκη, “Τα χελιδόνια του μοναχού”· ο καθένας στο είδος του και όλοι μαζί στις διαβλέψεις των. Άξια η ικανότητα στην ποίηση του γνωστού ποιητή. Μεγάλη υποδοχή αυτής της αξίας από το Ίδρυμα της “Αγίας Σοφίας” στον Αποκόρωνα. Τολμηρό το θάρρος του Ματθαίου Φραντζεσκάκη, εκδότη της, με τίτλο ΠΥΞΙΔΑ της πόλης μας. Όλοι αυτοί υπό τη στέγη του ιδρύματος του μεγάλου ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ Γαλανάκη, αφύπνισαν τους συνεχιστές της οικογένειας Γ. Παπαδάκη, Ξενοδοχο-επιχειρηματίες και συνέβαλλαν στην ολική χρηματοδότηση της επανέκδοσης του βιβλίου. Ο καθένας από τη θέση του συμβάλλει και όλοι μαζί συμπορεύονται στις διαβλέψεις των.

Τα όποια έσοδα από την διακίνηση του βιβλίου προκύψουν θα διατεθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη μέσα από τη διαχείριση του ιδρύματος. Νοητικά, ταξιδεύοντας σε περασμένους χρόνους, βοηθούν με εμπνεύσεις, που οδηγούν σε μελλοντικούς χρόνους, διαβλέποντας ορίζοντες με φως, την πορεία μας στη ζωή. Από τη θέση του συμπορευόμενου στη ζωή, φορτωμένος με το βάρος των πολλών χρόνων δεν διστάζω να υπερασπίσω το από πολλούς εκφραζόμενο, ποτέ δεν πεθαίνει ο Άνθρωπος, όσο υπάρχουν συνεχιστές στη ζωή που τον θυμούνται. Εύχομαι συνέχεια θύμηση από πολλούς που πορεύονται στη ζωή σε πολλούς που έχουν φύγει από τη ζωή. Στην εμπόλεμη περίοδο με τον ύπουλο εχθρό, τον κορωνοϊό.

Υ.Γ.: Διδάγματα στη ζωή μας παίρνουμε:
Τα καλά να τα πολλαπλασιάζουμε.
Τα κακά να τα καταδικάζουμε, να τα απορρίπτουμε.

Χανιώτικα νέα (Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021) 

   https://www.haniotika-nea.gr/noitiko-taxidi-symvoylos-odigos-zois/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου