Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Β, Ε ΚΑΙ ΣΤ ΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜ. ΣΧ. ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ 

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 

Καλοί μου φίλοι. καλό Σαββατοκύριακο 

και στην ημέρα του Πάσχα με το καλό! 
"Περιμένοντας την Ημέρα του Πάσχα". το θέμα του σημερνού Παιδότοπου, που "διαπραγματεὐονται" τα παιδιά της Β' και Ε΄- ΣΤ΄ τάξεων του Δημ. Σχ. Γραμβούσας. Να 'ναι καλά η δασκάλα τους , και διευθύντρια του Σχολείου ιδιαίτερα γνωστή , εδώ και χρόνια, εκ Δροσάτου Κιλκίς ορμώμενη, Βασιλική Χαραλαμπίδου, που ανταποκρίθηκε στην πρότασή μου. Και για να τηρηθεί το "έθιμο" που θέλει τον Παιδότοπο αυτής της μέρας να είναι αφιερωμένος στα της Μεγάλης Εβδομάδας. Στα χωριά της Γραμβούσας, από σήμερα Σάββατο του Λαζάρου, μέχρι και το άλλο Σάββατο, Μεγάλο Σάββατο, παρέ α με τα Δευτεράκια, τα Πεμπτάκια και τα Εκτάκια του Σχολειοὐ που λειτουργεί στο Καμάρτσο. Συν ένα Τεταρτάκι, ένα κορίτσι, που έστειλε κι αυτό την εργασία του. Αλλά και στην Αλβανία, αφού δυο από τα παιδιά που έγραψαν για τη Μεγάλη Εβδομάδα κατάγονται από εκεί...

Καλή Ανάσταση! 

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους! 

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης 

δάσκαλος 



Καθώς έχουμε μπει στο δεύτερο μήνα της Άνοιξης, τον Απρίλιο, η φύση έχει ανθίσει, οι μυρωδιές των λουλουδιών μας έχουν πλημμυρίσει και στο μυαλό μας έρχονται σιγά σιγά οι μέρες των διακοπών αλλά και οι μέρες των Παθών και κατά το επισημότερο, η Αγία και  Μεγάλη Εβδομάδα.  Μέρες ξεχωριστές για όλους μας καθώς είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία. Έτσι λοιπόν, μαζί με τους μαθητές μας συζητήσαμε για τα γεγονότα που διαδραματίζονται όλες τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Παρακολουθήσαμε βίντεο και έγραψε ο καθένας για τα έθιμα και τις παραδόσεις που τηρεί η οικογένειά του τις ημέρες αυτές. Ας μην ξεχνάμε όμως πως όπως όλα τα παιδιά, έτσι και οι δικοί μας μαθητές, περιμένουν την περίοδο αυτή για να ξεκουραστούν από τα μαθήματά τους, να παίξουν και να χαρούν. Ευχόμαστε σε όλους καλές διακοπές και Καλή Ανάσταση. Είθε το Άγιο Φως να γεμίσει γαλήνη τις καρδιές μας !

Ευχαριστώ θερμά την συνάδελφο Παρασκευή Ανδονικίδου για την πολύτιμη βοήθειά της.

Βασιλική Χαραλαμπίδου, Δασκάλα Β΄-Ε΄-Στ΄ τάξεων Δημοτικού Σχολείου Γραμβούσας




 Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μαχαίρα

Μεγάλη Τρίτη ο Χριστός εκρίθη

Μεγάλη Τετάρτη ο Χριστός εχάθη

Μεγάλη Πέφτη ο Χριστός ευρέθη

Μεγάλη Παρασκιή ο Χριστός στο καρφί

Μεγάλο μου Σαββάτο και πώς θα σε περάσω,

 απού  ‘χεις πέντε ταχινές και πέντε μεσημέρια

και πέντε απομεσήμερα και πάλι έχεις μέρα.

 


Τα Σάββατο του Λαζάρου θα φτιάξουμε με τη μαμά Λαζαράκια.  Στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας η μαμά θα φτιάξει τσουρέκια και σοκολατένια αυγά. Την Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε κόκκινα αυγά. Την Μεγάλη Παρασκευή πηγαίνουμε όλοι μαζί να προσκυνήσουμε τον Επιτάφιο.

Γιώργος Δεικτάκης, Β΄τάξη

Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα πηγαίνουμε στην εκκλησία. Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν το σπίτι και φτιάχνουν τσουρέκια, κουλουράκια και βάφουν αυγά. Την Μεγάλη Παρασκευή πηγαίνουμε στον Επιτάφιο και εμείς τα παιδιά περιμένουμε το νονό να μας φέρει λαμπάδα και σοκολατένια αυγά.

Παναγιώτης Κούνας- Αντονέλα Τσάνι, Β΄τάξη

Τα τσουρέκια είναι ο εξελιγμένος τύπος του πασχαλινού ψωμιού της Λαμπροκουλούρας ή του Λαμπρόψωμου. Τα όνομα ‘’τσουρέκι’’ προέρχεται από την τούρκικη λέξη ‘’corek’’ που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά. Ενώ υπάρχουν πολλά είδη corek, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά, που εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με την περιοχή.

Στέλλα Μυλωνάκη, Δ΄τάξη



Οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και οι μέρες του Πάσχα είναι για μένα πολύ έντονες μιας και είμαι παιδί ιερέα. Το Σάββατο του Λαζάρου φτιάχνουμε στο σπίτι μας σταυρούς από βάγια για να μοιράσουμε στους πιστούς την Κυριακή των Βαΐων . Την Κυριακή των Βαΐων το μεσημέρι βοηθάω τον μπαμπά μου να στολίσει την εκκλησία με μαύρα ρούχα. Την Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα αυγά και το σπίτι μυρίζει από τα καλτσούνια, τα κουλούρια και τις κουλούρες που φτιάχνει η μαμά μου. Κάθε απόγευμα ζυμώνει το πρόσφορο. Την ημέρα του Πάσχα σουβλίζουμε το αρνί και τρώμε ότι ετοιμάσαμε τις προηγούμενες μέρες. 

Βασίλης Μπαριωτάκης, Ε΄τάξη

Κατάγομαι από την Αλβανία και δε γιορτάζουμε όλα τα έθιμα του Πάσχα. Εμείς βάφουμε κόκκινα αυγά και την Κυριακή του Πάσχα σουβλίζουμε αρνί. Η μαμά φτιάχνει πολλά και νόστιμα γλυκά όπως μπακλαβά, ρεβανί και πάστα φλώρα που είναι και το αγαπημένο μου. Όταν κλείνουν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα βλέπω πιο συχνά τους φίλους μου και πηγαίνουμε βόλτα με το ποδήλατο. Κάποιες φορές κάνουμε βόλτα στο βουνό και κάποιες  φορές στην παραλία. Όταν είμαι στο σπίτι παίζω με το τάμπλετ μου. Ανυπομονώ  να έρθει το Πάσχα και να μην έχουμε διάβασμα.

Σόνι Σούλι, Ε΄τάξη

Εγώ επειδή είμαι από την Αλβανία δε γιορτάζουμε το Πάσχα όπως τους Έλληνες. Εμείς βάφουμε κόκκινα αυγά, ψήνουμε κρέας όπως μπριζόλες και λουκανικάκια, κάνουμε κέικ και μπουρέκι. Οι γείτονες μου όμως εκείνη την Κυριακή ψήνουν αρνί αντί για κρέας. Όταν κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα βγαίνω βόλτα με τους φίλους μου. Πάμε στην παραλία, που είναι κοντά στο σπίτι μου, κάποιες φορές με τα πόδια και κάποιες φορές με το ποδήλατο. Τον περισσότερο χρόνο των διακοπών κάθομαι στο σπίτι, παίζω με το κινητό μου και βλέπω τηλεόραση. Όμως κάποιες μέρες μπορεί να βρεθούμε με τα ξαδέρφια μου που μένουν σε διαφορετικό χωριό από εμένα. Περιμένω με αγωνία να έρθουν οι διακοπές του Πάσχα για να ξεκουραστώ από τα μαθήματα και εύχομαι όλοι να περάσουμε καλά.

Άλεξ Κούχια, Στ΄τάξη




Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 24. 4. 2021~) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου