Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 1821 ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Μία πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή διάλεξη με θέμα “Επανάσταση 1821: Επετειακοί εορτασμοί και ιστορία”, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το περασμένο Σάββατο με ομιλίτρια την ιστορικό, φιλόλογο Στέλλα Αλιγιζάκη. Συνδιοργανωτές η ΙΛΑΕΚ, η Περιφέρεια Κρήτης και η Επιτροπή Χανίων της Π.Ε. 1821-2021.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ακούσαμε πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Ενα από αυτά που ειπώθηκε από την κα Αλιγιζάκη ήταν για το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης· την ανοικτή πληγή στην καρδιά της πόλης που εξακολουθεί να αιμοραγεί και κανένας δεν φαίνεται να ασχολείται τη διάσωσή του!

Πολλάκις και από αυτή εδώ την εφημερίδα οι αναφορές, οι επιστολές αλλά και εκτεταμένα ρεπορτάζ για τη δεινή θέση που βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο αρχείο της χώρας μετά τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Αθήνα.

Είναι πραγματικά θλιβερή διαπίστωση το ότι επαναλαμβανόμαστε, ωστόσο τα έγγραφα, οι τόμοι, τα ιστορικά αρχεία – “τεκμήρια” που σε στοίβες υπάρχουν στο έλεος της υγρασίας και γενικά της εγκατάλειψης, “χάνονται” και κινδυνεύουν κάθε στιγμή που περνάει!

Λόγω των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν και μετά τον Αγώνα, ενώ πληροφορούμαστε ενδιαφέρονται στοιχεία για την ιστορία του τόπου μας και την πορεία του κράτους όλα αυτά τα χρόνια από την ίδρυσή του έως και τις ημέρες μας!

Η κα Αλιγιζάκη στην ομιλία της ανάφερε: «“Ο ελληνισμός”, γράφει ο Νίκος Σβορώνος, “δεν θέλει μονάχα, όπως ήταν το κύριο αίτημα των παλιότερων τάσεων, ν’ ανακαλύψει την ιστορική του συνέχεια, θέλει ακόμα να δει τι ο ίδιος τυχόν δημιούργησε και τι είναι ικανός να δημιουργήσει, να δει ποια είναι τα στοιχεία που τον ξεχωρίζουν από το παρελθόν και του προετοιμάζουν το μέλλον”».

Πολλές οι αναγνώσεις που μπορούν να γίνουν στα παραπάνω λεχθέντα του Ν. Σβορώνου!

Στην περίπτωσή μας· χρειάζεται να διασώσουμε άμεσα-τώρα τους θησαυρούς του Ι.Α.Κ.!

Χρειάζεται να προστατέψουμε τη γνώση που βρίσκεται και μέσα στα… ξύλινα κασόνια του(!!!), στα υπόγεια του· και έτσι να αναδείξουμε εν μέρει τις ικανότητές μας ότι μπορούμε να υπάρξουμε και ως θεματοφύλακες αυτής της σπουδαίας παρακαταθήκης που μας άφησαν οι παππούδες μας!

Το Ιστορικό Αρχείο και οι θησαυροί του δεν πρέπει να χαθούν!

https://www.haniotika-nea.gr/ekdiloseis-gia-to-1821-kai-i-periptosi-toy-istorikoy-archeioy-kritis/

1 σχόλιο: