Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘ. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ

ΟΜΙΛΗΤΕΣ : (Εμμανουήλ Βαρβούνης, Βαγγέλης Κακατσάκης, Ελένη Γεωργακάκη)    https://bit.ly/2J7COjq

     


Υπό τους ήχους του τραγουδιού για τον Στρατηγό Μακρυγιάννη, σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και μουσική Ηλία Ανδριόπουλου, από τον δίσκο «Γράμματα στον Μακρυγιάννη κι άλλα λαϊκά», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, η Επιστημονική Διαδικτυακή Ημερίδα, που διοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, σε συνεργασία με τον Φιλολογικό Σύλλογο Κισάμου, με θέμα: «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των ποιητών – Οι Λογοτέχνες του κόσμου μιλούν για την Ελλάδα του χθες και του αύριο».

     Συνθέτοντας το ψηφιδωτό της σύγχρονης Ελλάδας, μέσα από τις πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες του 1821 και ατενίζοντας το μέλλον, οι συμμετέχοντες εισηγητές προσπάθησαν να εντοπίσουν και να εκφράσουν το αληθινό μήνυμα της Επανάστασης του 1821 και τη σπουδαιότητά του για τον σύγχρονο άνθρωπο της εποχής μας, αλλά πάντα ιδωμένο μέσα από τα μάτια των ποιητών της τότε εποχής, αλλά και μετέπειτα, όσον αφορά τους λογοτέχνες που εμπνεύστηκαν από το Έπος του 1821.

     Στον Χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της ΟΑΚ, ανέφερε τον Μεγάλο Κανόνα που συνέθεσε ο Άγιος Ανδρέας ο Ιεροσολυμίτης, Επίσκοπος Κρήτης (τέλη 7ου – αρχές 8ου αιώνα), ένα ποίημα μοναδικού κάλλους. Κατά τον κ. Αμφιλόχιο «η ελληνική ψυχή, ποιητική από τη φύση της, ευαίσθητη και αθάνατη στο διάβα των αιώνων, ως Ιστορία μεταμορφώνει τους πόνους και τους καημούς της, τις αγωνίες και τα δάκρυά της, όπως και τις προσδοκίες και τα οράματά της, τις νίκες, σε δημοτικό και κλέφτικο τραγούδι, σε Ποίηση, ύμνους και θρύλους και μέσα απ’ όλα ανασταίνεται και “ξανά προς τη δόξα τραβά”».

     Αμέσως μετά, ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, χαιρέτισε την εκδήλωση ευχαριστώντας τους ομιλητές και τονίζοντας πως «Ποίηση και Επανάσταση είναι έννοιες αλληλένδετες, με την Ποίηση πάντοτε να προηγείται» και πως η Επανάσταση του 1821 υπήρξε μία «συνεχής ακραία ποιητική πράξη», καθώς «οι στίχοι των ποιητών έγιναν το υλικό που “έντυσαν” το αίσθημα του ξεσηκωμού και της αντίδρασης».

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής των Επιστημονικών Συνεδρίων για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, ανέλυσε το θέμα: «Ο αγώνας του 1821 στην ελληνική δημοτική ποίηση». Κατά τον κ. Βαρβούνη «η ελληνική Λαογραφία ήδη από το επιστημονικό της ξεκίνημα –το οποίο συμβατικά τοποθετείται κατά το 1909– ασχολήθηκε με ζητήματα που αφορούν την Επανάσταση του 1821, ενώ ο ιδρυτής της επιστημονικής Λαογραφίας του τόπου μας, Νικόλαος Πολίτης, ασχολήθηκε συστηματικά με θέματα σχετικά με την Επανάσταση και με τραγούδια που αφορούσαν το 1821». Όλως ιδιαιτέρως ανέπτυξε τόσο την εξέλιξη του δημοτικού τραγουδιού, την καταγραφή του, αλλά και το περιεχόμενο του.

    Ακολούθως, ο κ. Βαγγέλης Κακατσάκης, Δάσκαλος Συγγραφέας, μιλώντας με θέμα: «3+1 ποιήματα για το 1821», απήγγειλε τα ποιήματά του: «Το χαμόγελο του Διάκου», «Ο Μακρυγιάννης στην οδό του» (από την ποιητική Συλλογή «Τα χελιδόνια του μοναχού»), «Στον Σπύρο Καγιαλέ» (από την ποιητική Συλλογή «Όταν γίνεις ποίημα») και «Επέτειος 25ης Μαρτίου» (από την ποιητική Συλλογή «Ιχνηλατώντας»). Κατά τον κ. Κακατσάκη «δίχως ήρωες και αγίους/ μένουμε μόνοι, γυμνοί και ανυπεράσπιστοι/ στο ανελέητο “κατηγορώ” της Ιστορίας» και τόνισε ότι «τα ποιήματα είναι ξεκλείδωτα ξωκλήσια, όπου ο καθένας μπορεί να εισέλθει και ιδιαίτερα εκείνος που έχει ανάγκη».

      Τέλος, η κα Ελένη Γεωργακάκη, Φιλόλογος και Πρόεδρος Φιλολογικού Συλλόγου Κισάμου, παρουσίασε το θέμα: «Η επαναστατημένη Ελλάδα μέσα από την Ποίηση», με την παράλληλη απαγγελία των Φιλολόγων, Ινώς Γεωργακάκη και Άννας Αννουσάκη, σε επιμέλεια και προβολή φωτογραφικού υλικού Βασιλικής Πέτσκου. Επρόκειτο για ένα υπέροχο τρίπτυχο εναλλαγής εικόνας, πεζού και ποιητικού λόγου, μέσα από το οποίο πραγματοποιήθηκε ένα νοερό ταξίδι στον χρόνο, το οποίο προκάλεσε έντονη συγκινησιακή φόρτιση στους παρευρισκομένους. Όλη η παρουσίαση αποτελεί ένα θαυμάσιο εκπαιδευτικό υλικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

     Σύντομη παρέμβαση έκανε, επίσης, ο Ομότιμος Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και Άρχων Ακτουάριος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, κ. Γεώργιος Μπουγιούκας, ο οποίος –αδυνατώντας να κρύψει τη συγκίνησή του– συνεχάρη την ΟΑΚ για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

     Τον συντονισμό της Εκδήλωσης είχε η Δρ Μαρία Χατζηαποστόλου, Θεολόγος – Επιστημονική Συνεργάτιδα της ΟΑΚ, η οποία ανέγνωσε λόγια του Μάνου Ελευθερίου, που αφορούν τον Στρατηγό Μακρυγιάννη, αλλά και την αγάπη του προς τους αγωνιστές του 1821, ευχαριστώντας παράλληλα την κα Λιλή Ελευθερίου, σπουδαία ζωγράφο και αδελφή του μεγάλου ποιητή Μάνου Ελευθερίου, καθώς και τις Εκδόσεις «Μεταίχμιο» για την ευγενική παραχώρηση της άδειας της ανάγνωσης του εν λόγω αποσπάσματος από τη –μόλις εκδοθείσα– Αυτοβιογραφική Αφήγηση του Μάνου Ελευθερίου, με τίτλο: «Μαλαματένια Λόγια».

     Ολόκληρη η Ημερίδα βρίσκεται αναρτημένη, για όσους επιθυμούν να την παρακολουθήσουν, στο διαδικτυακό κανάλι του Ιδρύματος στο Youtube και στον σύνδεσμο:  https://bit.ly/2J7COjq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου