Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΑΓΡΙΟΤΕΡΗ ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ 

Μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον Απρίλιο του 1968



Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

«Η δολοφονία του μαύρου, ιερωμένου, […] έχει όλα τα ουσιαστικά και τα συμβολικά στοιχεία για να καταταράξει τη θρησκευόμενη ανθρωπότητα. Υπάρχουν τώρα χριστιανοί στη Δύση που δεν θεωρούν ανευλαβές να παραλληλίζουν την θυσία του Δρος Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, καθώς πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα της αναμνήσεως του Θείου Δράματος, με τα Πάθη και τη Θυσία του Χριστού»
Τα παραπάνω διαβάζουμε στο “Γράμμα του Εκδότου”, (σ.σ. editorial αγγλιστί), του εβδομαδιαίου περιοδικού “ΕΙΚΟΝΕΣ” (12-4-1968).
Οι Η.Π.Α. είχαν κηδεύσει στις 9 Απριλίου «τον μαχητή – απόστολο της Ειρήνης» εν μέσω της αγριότερης φυλετικής έκρηξης που γνώρισε η χώρα.
Ο Χρήστος Οικονόμου, απεσταλμένος του περιοδικού στις Η.Π.Α., είχε «ειδική αποστολή: Να παρακολουθήσει από κοντά τα τραγικά επεισόδια[…]. Και να μεταδώσει τις προσωπικές του εντυπώσεις…».
Στο άρθρο του με τίτλο “Η Αμερική εκήδεψε την ηρεμία της” γράφει για «το κακό που δεν έλεγε να σταματήση» από τη στιγμή της δολοφονίας του Κινγκ, και σημείωνε χαρακτηριστικά ότι «μόλις έσβηνε η πυρκαϊά σε μια πόλη, νέες φλόγες ξεπηδούσαν από τα “γκέτο” των νέγρων μιας άλλης».
Ακόμη κάνει αναφορά στους αστυνομικούς «με κράνη και όπλα που φρουρούσαν στο κοιμητήριο των νέγρων της Ατλάντα, τον τάφο του μαχητού – αποστόλου της Ειρήνης».
Για την κατάσταση που θύμιζε εμπόλεμη κρίση, ο Οικονόμου γράφει: «Τα “τύμπανα” του νέγρου αρχιτυμπανιστή της δικαιοσύνης αντηχούσαν τούτη την εβδομάδα σε ολόκληρη την Αμερική. Οι ειδήσεις[…] από το “δεύτερο μέτωπο” των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά το Βιετνάμ, υπενθύμιζαν πολεμικά ανακοινωθέντα».
Αντιγράφουμε ένα μόνο από αυτά: «ΕΠΕΙΓΟΝ (Τετάρτη): Δώδεκα πυρκαϊές ξέσπασαν το πρωί στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης… Εμπρησμοί και λεηλασίες σημειώθηκαν σε πέντε σπίτια του Λογκ Άϊλαντ… Στο Νιούαρκ της Νέας Υερσέης οι νέγροι έκαψαν σπίτια και καταστήματα…».
Λόγω χώρου θα περιοριστούμε σε ορισμένα μόνο από τα στοιχεία που δηλούν την άσχημη κατάσταση που επικρατούσε τότε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Διαβάζουμε: «Από την ημέρα της δολοφονίας (σ.σ. μιά εβδομάδα) […] 39 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους -οι 34 νέγροι… Σε 90 πόλεις είχαν σημειωθεί φυλετικές ταραχές… Δυόμισυ χιλιάδες πολίτες είχαν τραυματισθή… Δέκα χιλιάδες είχαν συλληφθή… Σε 30 εκατομ. δολ., τουλάχιστον, υπολογίζονται οι αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβάλουν ασφαλιστικές εταιρίες για τις καταστροφές…».

https://www.haniotika-nea.gr/agrioteri-filetiki-ekrixi-stin-istoria-ton-p/

(Χανιώτικα νέα, 13.4.2014) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου