Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 8 Απριλίου 2023

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Α1 ΤΑΞΗ 10ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ ΛΑΖΑΡΟΥ, ΜΕΧΡΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Καλοί μου φίλοι καλό Σαββατοκύριακο!

Μια περιδιάβαση, ένα οδοιπορικό από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, με “ξεναγούς” τα παιδιά της Α1 τάξης του 10ου Δημ. Σχ. Χανίων στον σημερινό Παιδότοπο. Να ‘ναι καλά η δασκάλα τους, η γνωστή στους αναγνώστες της στήλης και από άλλες εργασίες μαθητών της, που αποδέχτηκε με ενθουσιασμό τη σχετική πρότασή μου. «Μιλήσαμε πολύ, διαβάσαμε και είδαμε πολλά», μας λένε στην αρχή του πρώτου κειμένου η δασκάλα και τα παιδιά… Πόσο μου αρέσει και πόσα μου θυμίζει αυτό το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο! Να χαίρεσαι, μαζί με τους γονείς τους, τους μαθητές και τις μαθήτριές σου, κυρία Κάτια και να σε χαίρονται! Πολύ με συγκίνησε το πρώτο πληθυντικό σας πρόσωπο!

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!

Να περνάτε καλά! Και στην Ανάσταση με το καλό!

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

δάσκαλος


Μιλήσαμε πολύ, διαβάσαμε και είδαμε πολλά. Κάποιες πληροφορίες τις γνωρίζαμε, κάποιες τις θυμηθήκαμε ξανά και κάποιες ήταν καινούριες για μας .Μπορεί να είμαστε μικρά παιδιά ακόμη, αλλά είχαμε πολλές απορίες. Κάναμε πολλές ερωτήσεις. Άλλες ήταν εύκολες να απαντηθούν και άλλες η κυρία μας είπε ότι όταν μεγαλώσουμε θα μπορούμε να αναζητήσουμε τις απαντήσεις από μόνοι μας. Σε άλλες βέβαια απορίες μας η απάντηση είναι μονάχα, η πίστη...έτσι είπε η κυρία.

Οι μαθητές και η δασκάλα του Α1 εύχονται σε όλους καλό Πάσχα !

Σάββατο του Λαζάρου

Είναι το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα. Ο Χριστός όταν έμαθε ότι πέθανε ο φίλος του ο Λάζαρος στενοχωρήθηκε πολύ. Ζήτησε τότε να τον πάνε εκεί που ήταν το σώμα του. Αμέσως του φώναξε να σηκωθεί και να βγει έξω. Έτσι και έγινε. Ο Λάζαρος αναστήθηκε και αγκάλιασε τον Χριστό.Το Σάββατο αυτό τα παιδιά βγαίνουν στις γειτονιές και λένε τα κάλαντα του Λαζάρου.

Οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα νόστιμα γλυκά ψωμάκια που τα λένε Λαζαράκια και έχουν τη μορφή του Λάζαρου, είναι σαν ανθρωπάκια.

Κρυσταλλένια Σκαλιδάκη και Αγάπη Γαρεδάκη


Η Κυριακή των Βαίων

Η κυριακή των Βαίων είναι η μέρα που ο Χριστός πήγε στην Ιερουσαλήμ καβάλα σε ένα γαιδουράκι. Ο κόσμος , μικροί, μεγάλοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάγια, δηλαδή κλαδιά από φοίνικες. Αυτό το γιορτάζουμε την Κυριακή πριν την Μεγάλη Εβδομάδα.

Άρτεμις Μαζωνάκη

Η Μεγάλη Εβδομάδα στα Γιάννενα.

Οι πιστοί καθημερινά πηγαίνουν στην εκκλησία. Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Το αποκορύφωμα είναι της Μεγάλης Παρασκευής με τον επιτάφιο. Όλοι οι Επιτάφιοι από όλες τις εκκλησίες της πόλης συγκεντρώνονται μετά την περιφορά στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Τελευταίος φτάνει ο επιτάφιος της Μητρόπολης. Την πομπή συνοδεύει η Στρατιωτικήμπαντα με πένθιμα εμβατήρια. Αντώνης Χουδαλάκης

Κυριακή των Βαίων

Οναμάζεται η Κυριακή πριν την Μεγάλη Εβδομάδα. Εκείνη την Κυριακή έγινε η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Ο Χριστός μπαίνει στην πόλη και τα παιδιά τον καλοσωρίζουν κουνώντας βάγια από φοίνικες < μετά βαίων και κλάδων>. Κάθε Κυριακή των Βαίων όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια,δάφνες και ελιές.Μετά τη λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς και τα κρατούν ως φυλακτό. Ένα άλλο έθιμο αυτής της ημέραςείναι να τρώνεοι πιστοί ψάρια. Ένα τραγούδι των παιδιών λέει <Βάγια των βαγιών.τρώνε ψάρι και κολιό\ κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό

Άλκηστη Λιοδάκη


Ποιος ήταν ο Ιούδας;

Ο Ιούδας ήταν μαθητής του Χριστού. Ήταν αυτός που τον πρόδοσε.

Οι μαθητές σου κλαίνε

Σταυρώθηκες Χριστέ

Μαύρη μέρα, Παρασκευή ήταν λένε!

Λευτέρης Βασιλείου



Πού τον συνέλαβαν

Τον Χριστό τον έπιασαν όταν προσεύχονταν σε ένα χωράφι με ελιές.

Άλκηστη Λιοδάκη


Τι είναι ο Επιτάφιος

Στην εκκλησία την Μεγάλη Παρασκευή προσκυνούμε και κλαίμε εκεί που έβαλαν το σώμα του Χριστού, τον επιτάφιο.Το βράδυ πηγαίνουμε στην εκκλησία και ο Επιτάφιος μαζί με τον κόσμο γυρίζει στους δρόμους γύρω από την εκκλησία.

Έφτου -Λίλα


Ποιος ήταν ο Πόντιος Πιλάτος

Ήταν αυτός που δίκασε τον Χριστό και τον έστειλε στον σταυρό.

Χτυπούν οι καμπάνες ελάτε όλοι

τον Χριστό να κλάψουμε να βρεθούμε όλοι.

Δίπλα μας η Παναγία και οι άγιοι όλοι.

Δέσποινα Χριστινάκη



Πικρά το μετάνιωσε ο Ιούδας

Πικρά τα δάκρυα του

Πρόδωσε τον Χριστό

Πρόδωσε τον δάσκαλό του.

Ηλιόδωρος Συμεών


Τι ήταν ο Γολγοθάς

Ο Γολγοθάς ήταν ένας λόφος και εκεί πάνω σταυρώθηκε ο Χριστός.

Άγγελος Μανουσάκης

Προσευχή

Χριστέ Πατέρα, σε σένα προσεύχομαι

Να με φυλάς, να με έχεις καλά, να με προσέχεις,

εμένα και όλα τα παιδιά.

Άρτεμις Μαζωνάκη



Τα δάκρυα και το αίμα σου Χριστέ

Έπεσαν στο χώμα

Παπαρούνες κόκκινες έγιναν θαρρώ.

Έβαψαν τα λουλούδια στον σταυρό

Ελευθερία Κορομηλά



Ένα στεφάνι γεμάτο αγκάθια

Στο κεφάλι Σου κάθεται

Και από τα μάτια τρέχουν δάκρυα.

Θεανώ Καλυκάκη


Μεγάλη Παρασκευή, τη εκκλησίας χτυπά

Αργά και πένθιμα η καμπάνα

Πάει η χαρά, ακούγονται όλα θλιβερά

Βίκτωρας Φραγκάλας


Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μαχαίρα

Μεγάλη Τρίτη, ο Χριστός εκρύφθη

Μεγάλη Τετάρτη, ο Χριστός επιάσθη

Μεγάλη Πέμπτη, ο Χριστός παιδεύθη

Μεγάλη Παρασκευή, ο Χριστός στο καρφί.

Μαριλένα Μπιτζανάκη


Την Μεγάλη Τετάρτη μετά την θεία λειτουργία ο παπάςς με το λάδι από την εκκλησία σταυρώνει τους πιστούς στο μέτωπο, στο πηγούνι, στα μάγουλα και στις παλάμες.

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στις δουλείες του σπιτιού. Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα σπίτια τους καθαρίζοντας και ασπρίζοντας τις αυλές για να υποδεχθούν την Ανάσταση.

Μυρτώ Τσιτσιριδάκη


Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση παπαρούνες φύτρωσαν κάτω από τον σταυρό του Χριστού.Όταν σταγόνες έπεσαν από το αίμα Του τα λουλούδια βάφτηκαν με το κόκκινο χρώμα.

Μάνος Μαστραντωνάκης


Μεγάλη Πέμπτη

Την Μεγάλη Πέμπτη ο Χριστός έφαγε μαζί με τους δώδεκα μαθητές Του. Ήταν η τελευταία φορά που θα βρίσκονταν έτσι όλοι μαζί. Το τελευταίο αυτό τραπέζι ονομάστηκε Μυστικός Δείπνος.

Μπεκρής Νεκτάριος 

Μεγάλο Σάββατο, (8 Απριλίου 2023) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου