Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Β2 ΤΑΞΗ 14ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ 
ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ




Β2 ΤΑΞΗ 14ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Καλοί μου φίλοι, φίλοι, Χριστός Ανέστη!
Και βέβαια αναστάσιμος ο χαιρετισμός μου στον σημερινό αναστάσιμο Παιδότοπο, Μεγάλο Σάββατο σήμερα, τα μεσάνυχτα ο Χριστός αναστήνεται… Με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκαν τα παιδιά της Β2 τάξης τους 14ου Δημ. Σχ. Χανίων για να τον ετοιμάσουν, κατά δήλωση της δασκάλας τους, της γνωστής μου εδώ και χρόνια Μαρίας Τσιντουρτζή. «Πάσχα των Ελλήνων Πάσχα/ Πάσχα της αγάπης Πάσχα/ Πάσχα των αγγέλων// Ήλιος κι ανατέλλεις/ Πάσχα μέγα Πάσχα/ ήλιος φωτοδότης/ των Ελλήνων Πάσχα». Και οι στίχοι αυτοί από ένα παλιό καλό τραγούδι του Γιώργου Νταλάρα στον νου μου, ενώ διάβαζα τις υπέροχες εργασίες των Δευτερακιών του 14ου κι έβλεπα τις όμορφες ζωγραφιές τους. Στο Πάσχα των Ελλήνων αναφέρονται. Να ’ναι καλά και αυτά και βέβαια η δασκάλα τους, που είχε τον ρόλο της εμψυχώτριας. Πάντα αναστάσιμοι κι αναστημένοι! 

Καλή Ανάσταση σε όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος




ΠΟΙΗΜΑΤΑ


Κάθε μεγάλο σου όνειρο,

που όνειρο έχει μείνει,

να αναστηθεί σαν τον Χριστό

χειροπιαστό να γίνε


Φωτεινή Νταουντάκη


Δίκροκο κόκκινο αυγό

θα βάψω να σου στείλω,

να το θωρείς να μην ξεχνάς

ένα καλό σου φίλο.

Σοφία Καρτσωνάκη


Το Πάσχα είναι γλυκό σα σοκολάτα

κι απ’ το τραπέζι δεν λείπει η σαλάτα.

Αυγά τσουγκρίζουμε όπως και να ‘χει

Και ο νικητής χαρά ξανά ‘χει.

Κατερίνα Τσιράκη

Το Πάσχα είναι μια γιορτή

μεγάλη και σπουδαία

γιατί αναστήθηκε ο Χριστός

και είναι όλα ωραία.

Πόσο πολύ το λαχταρώ

το Πάσχα να ‘ρθει πάλι

για να σουβλίσουμε τ’ αρνί

μαζί μικροί μεγάλοι.

Δέσποινα Σπανουδάκη




Πάσχα στο χωριό μου, το Επανοχώρι Σελίνου

Το Μεγάλο Σάββατο τρώμε κάτι απλό το μεσημέρι χωρίς λάδι. Το απόγευμα εμείς τα παιδιά φτιάχνουμε τον Ιούδα και πάμε στην εκκλησία να μαζέψουμε ξύλα για το βράδυ. Ο



παππούς σφάζει το αρνί για την Κυριακή. Η γιαγιά φτιάχνει γαρδουμάκια για το βράδυ. Τα παλιά χρόνια που δεν είχαν ψυγείο φτιάχνουν και καλτσούνια το βράδυ. Παίρνουμε τις λαμπάδες μας και πάμε στην Ανάσταση. Την Κυριακή μετά την εκκλησία μαζεύονται στο σπίτι του παππού και σουβλίζουμε το αρνί.

Χρήστος Μαθιουδάκης






Το Μ. Σάββατο που γυρίζει ο παππούς μου από την εκκλησία έχει ετοιμάσει ένα αρνί και απ’ αυτό κάνει γαρδούμια που θα φάμε το βράδυ. Η γιαγιά μου έχει ετοιμάσει καλτσούνια και κρεατότουρτα και στο τραπέζι έχει κόκκινα αυγά. Το βράδυ θα πάμε στην εκκλησία για το «Χριστός Ανέστη» και θα δούμε που θα κάψουν τον Ιούδα.

Την Κυριακή του Πάσχα ο παππούς μου σουβλίζει το αρνί και υπάρχει ένα τεράστιο τραπέζι με πολλά φαγητά όπου μαζεύεται όλη η οικογένεια και τρόμε και τσουγκρίζουμε τα αυγά.

Έλια Μαυρομάτη




Το Μεγάλο Σάββατο ετοιμαζόμαστε για την Ανάσταση. Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τη μαγειρίτσα ή το φρικασέ το αρνί που θα σουβλίσουν την Κυριακή του Πάσχα, το κοκορέτσι και τα καλτσούνια. Το βράδυ της Ανάστασης μετά το Χριστός Ανέστη ρίχνουν πυροτεχνήματα και κροτίδες, τσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά και στα χωριά καίνε τον Ιούδα. Με τις λαμπάδες μεταφέρουν το Άγιο φως στα σπίτια τους και ανάβουν το καντήλι.

Μάκης Αλβανός






Στο οροπέδιο Λασιθίου στο χωριό Πεδιάδες το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα γίνεται η δεύτερη Ανάσταση του Χριστού που λέγεται Αγάπη. Το Ευαγγέλιο διαβάζεται από τον παπά σε δώδεκα γλώσσες, συμβολίζοντας την αγάπη των λαών. Μετά στην αυλή της εκκλησίας ξεκινά πανηγύρι με χορούς τραγούδια και φαγητό τον χορό πρώτος σέρνει ο παπάς και μετά ακολουθούν οι πιστοί με σειρά ηλικίας μέχρι αργά το βράδυ.

Φοίβος Μητροκώστας


Πάσχα στη Μάνη και στο Μεσολόγγι

Στη Μάνη την Κυριακή του Πάσχα δεν σουβλίζουν αλλά ανάβουν τους ξυλόφουρνους για να ψήσουν το κρέας. Τη δεύτερη μέρα της Λαμπρής κάνουν την περιφορά του Επιταφίου στα νεκροταφεία τη λεγόμενη λιτανεία.

Στο Μεσολόγγι το Μ. Σάββατο ψαρεύουν χέλια από τη λιμνοθάλασσα τα οποία ψήνουν την Κυριακή του Πάσχα. Τα δένουν στη σούβλα με σχοινί σαν κουλούρα και τα βάζουν στη θράκα. Τα προσφέρουν πριν από το σουβλιστό αρνί μαζί με το κοκορέτσι.

Εδώ στα Χανιά το Μ. Σάββατο φτιάχνουν καλτσούνια. Πλένουν λεμονόφυλλα και νερατζόφυλλα και τα απλώνουν στο ταψί και από πάνω βάζουν τα καλτσούνια ζεστά όπως έρχονται από το φούρνο. Έτσι τα καλτσούνια μοσχομυρίζουν

Αλέξανδρος Πετρόγγονας



Το Μ. Σάββατο πάμε στην Ανάσταση και επιστρέφουμε στο σπίτι με το Άγιο φως. Έπειτα κάνουμε ένα σταυρό με τη λαμπάδα στην πόρτα του σπιτιού για καλή τύχη και τρώμε μαγειρίτσα.

Παναγιώτα Φιωτάκη


Το πρωί του Μ. Σαββάτου μαζεύονται όλοι στην εκκλησία και φτιάχνουν τον Ιούδα. Το βράδυ πηγαίνουν στην εκκλησία και όταν ο παπάς πει το «Χριστός Ανέστη» καίνε τον Ιούδα.

Γιάννης Τζανάκης


Το Πάσχα στα Χανιά γίνεται με μεγάλη ευλάβεια. Το Μ. Σάββατο οι γιαγιάδες με τις μαμάδες κάνουν την ετοιμασία για τη μαγειρίτσα. Τα παιδιά στις γειτονιές φτιάχνουν έναν Ιούδα με ξύλα, άχυρα και παλιά ρούχα που θα τον κάψουν μετά το «Χριστός Ανέστη».

Γιώργος Τζανάκης





Το Μ. Σάββατο το βράδυ 11 η ώρα πάμε στην εκκλησία με τις λαμπάδες μας. Ακούμε τη λειτουργία και περιμένουμε να χτυπήσουν οι καμπάνες για το «Χριστός Ανέστη» και να πάρουμε το Άγιο Φως.

Στράτος Ντινιεράκης


Στο χωριό Βασιλικά της Εύβοιας το βράδυ του Σαββάτου οι πιστοί παίρνουν τις λαμπάδες τους και ένα κόκκινο αυγό και πηγαίνουν στην εκκλησία. Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» ανάβουν τις λαμπάδες, φιλιούνται και τσουγκρίζουν τα αυγά τους.

Μυρτώ Μητροκώστα




Πάσχα στο χωριό μου, το Επανοχώρι Σελίνου

Το Μεγάλο Σάββατο τρώμε κάτι απλό το μεσημέρι χωρίς λάδι. Το απόγευμα εμείς τα παιδιά φτιάχνουμε τον Ιούδα και πάμε στην εκκλησία να μαζέψουμε ξύλα για το βράδυ. Ο παππούς σφάζει το αρνί για την Κυριακή. Η γιαγιά φτιάχνει γαρδουμάκια για το βράδυ. Τα παλιά χρόνια που δεν είχαν ψυγείο φτιάχνουν και καλτσούνια το βράδυ. Παίρνουμε τις λαμπάδες μας και πάμε στην Ανάσταση. Την Κυριακή μετά την εκκλησία μαζεύονται στο σπίτι του παππού και σουβλίζουμε το αρνί.

Χρήστος Μαθιουδάκης


Το Μ. Σάββατο που γυρίζει ο παππούς μου από την εκκλησία έχει ετοιμάσει ένα αρνί και απ’ αυτό κάνει γαρδούμια που θα φάμε το βράδυ. Η γιαγιά μου έχει ετοιμάσει καλτσούνια και κρεατότουρτα και στο τραπέζι έχει κόκκινα αυγά. Το βράδυ θα πάμε στην εκκλησία για το «Χριστός Ανέστη» και θα δούμε που θα κάψουν τον Ιούδα.

Την Κυριακή του Πάσχα ο παππούς μου σουβλίζει το αρνί και υπάρχει ένα τεράστιο τραπέζι με πολλά φαγητά όπου μαζεύεται όλη η οικογένεια και τρώμε και τσουγκρίζουμε τα αυγά.

Έλια Μαυρομάτη

Χανιώτικα νέα (Μ. Σάββατο, 15. 4.2023)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου