Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 11 Απριλίου 2023

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙΑΔΑ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΘΥΜΗΣΕΣ Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΜΟΥ*


Φίλες και φίλοι,
 καλησπέρα και καλώς βρεθήκαμε στον πάντα και για όλους φιλόξενο χώρο της «Κωνσταντινουπολειάδας», στην 11η παρουσίαση του έργου μου «Τα γράμματα της Παναγίας», που εκδόθηκε σε βιβλίο από την Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου το 2013, με την επιμέλεια του εκ των πρώτων μαθητών μου στο Δημοτικό Σχολείο Στροβλών Σελίνου, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, σημερινού γραμματέα της Μητρόπολης, θεολόγου Αντώνη Βακάκη. Τόσα όσα, όσες και όσοι είστε απόψε εδώ, τα ΩΜΕΓΑ του ΕυχαριστΩΩΩ…μου. Θύμησες, δάσος οι θύμησες, που καίνε όπως η «μνήμη», στο «Άξιον εστίν» του Ελύτη «άκαυτη βάτος», προπάντων απ’ τα 8 χρόνια που υπηρέτησα την Δασκαλοσύνη, ως διευθυντής του αγαπημένου μου 5ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, του ενός απ’ τα τρία Δημοτικά Σχολεία της «αλίβρεκτης» Νέας Χώρας.

«Επήγα στον γιατρό/ για να τονέ ρωτήσω/ αν υπάρχει φάρμακο το Πέμπτο να νικήσω./ Κι εκείνος μου απάντησε/ τι λες ρε πατριώτη/ το Πέμπτο είν’ ανίκητο/ σε όλη την Ευρώπη». Πώς να ξεχάσω όταν στεντορεία τη φωνή, το τραγουδούσαμε, μετά την πρωινή προσευχή κι ύστερα από κάθε νίκη του σχολειού μας σε αγώνες, ...«χοροστατούσης» της τότε και τωρινής δασκάλας Γυμναστικής Τόνιας Καπετανάκη, αλλά και ύστερα από μια επιτυχημένη εκδήλωση «χοροστατούντος» του Διευθυντή!

Παπ’ Αντώνη, σ’ ευχαριστώ που ανταποκρίθηκες στην πρότασή μου για την συνδιοργάνωση αυτής της Εκδήλωσης, ως ιερατικός προϊστάμενος της Ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με την Ομάδα Λόγου και Τέχνης «ΕΥ-πλους», που έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Και γιατί ήρθαν μία μία στο μυαλό μου, όλες οι πάνω από σαράντα εκδηλώσεις που συνδιοργανώσαμε εδώ, όντας εγώ δ/ντής, αλλά και αυτή για τον Γέρω – Δάσκαλο, τον Βασίλη τον Ιγγλεζάκη, πριν πέντε χρόνια, την ημέρα των Τριών Ιεραρχών. Και βέβαια για τα καλά σου λόγια, έτσι όπως αγαπητικά τα είπες Γιώργο Κανδαράκη, παλιέ καλέ μου συνάδελφε και πρώην υποδιευθυντή του Σχολείου μας, σ’ ευχαριστώ για τον άψογο συντονισμό της εκδήλωσης. Και βέβαια για τα που μου θύμισες, βλέποντάς σε. Πώς να ξεχάσω για παράδειγμα, τον πηγαιμό μας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για να παραλάβουμε τον τίτλο της βράβευσης του Σχολειού μας, από τον Σύλλογο «Φίλωνα», ως ένα απ’ τα καλύτερα της Ελλάδας, σχετικά με τις εξωσχολικές δραστηριότητές του, αλλά και την συμβολή σου στην έκδοση του μαθητικού μας περιοδικού «Ο κόσμος των παιδιών», που έφτασε τα 24 τεύχη σε 8 χρόνια…

Ευχαριστώ σε, καλή μου φίλη, φίλη ζωής, τ. σχολική σύμβουλε, θεατρολόγε και συγγραφέα, Αγγέλα Μάλμου, που γι’ άλλη μια φορά «άνοιξες» την παρουσίαση των «Γραμμάτων της Παναγίας», απαγγέλοντας με την αισθαντική φωνή σου την «Μάνα του Χριστού» του Κώστα Βάρναλη. Ευχαριστώ, καλές μου παλιές συναδέλφισσες στο Πέμπτο: Ρούλα Μουστάκα, Δήμητρα Νικητοπούλου, Τόνια Σκουλά και Τόνια Καπετανάκη για τις όμορφες αναγνώσεις σας -την εποχή που είμαστε μαζί, μου θυμίσατε, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες του Απρίλη που έρχονταν στο Σχολειό μας, επί 8 χρόνια, με αφορμή την Ημέρα του Παιδικού βιβλίου 12 συγγραφείς, τόσοι όσα τα τμήματα διδασκαλίας. Και βέβαια εσάς, επίσης, καλές μου συναδέλφισσες Αθηνά Ντούλια, σύμβουλε Εκπαίδευσης και ξεχωριστή συγγραφέα, και Σοφία Κοκολογιάννη, διαχρονική συνεργάτιδά μου, που ανταποκριθήκατε κι εφέτος στην πρόσκλησή μου. Ευχαριστώ, φίλε, πρωτοψάλτη και δάσκαλε της Βυζαντινής Μουσικής, Αντώνη Κλουβιδάκη, όπως και τα μέλη του Βυζαντινού χορού (τον Κωνσταντίνο Γκούντελο, τον Γιάννη Νταντινάκη, τον Στυλιανό Βατσολάκη, τον Γιώργο Βλαζάκη, τον Γιάννη Κλουβιδάκη και την συναδέλφισσα μου Ελένη Βορεινάκη, που άλλαξε εφέτος μετερίζι -από αναγνώστρια έγινε ψάλτισσα) για την κατανυκτική απόδοση των ύμνων. Ευχαριστώ σας παλιοί μαθητές του Πέμπτου για την παρουσία σας- σε βλέπω με συγκίνηση, συνάδελφε πια, Δάσκαλε Μανόλη Χαιρέτη, και θυμούμαι τον πηγαιμό μας στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, το 2005, όταν παράλαβες μαζί με τον αδελφό σου τον Γιώργο, το πρώτο πανελλήνιο βραβείο για μαθητικά έντυπα Δημοτικών Σχολείων του Ιδρύματος Μπότση. Ευχαριστώ σας όλους, παλιούς και νέους συναδέλφους, παλιούς μαθητές και γονείς, φίλους και γνωστούς, που είστε απόψε εδώ, σ’ αυτήν την κατανυκτική εκδήλωση, σ’ αυτή την μυσταγωγία, σ’ αυτήν την λειτουργία του εμείς.

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση! Μυρίζουν οι βασιλικοί… Χαιρετώ σας κι αγαπώ σας!

* Σάββατο του Λαζάρου, 8 Απριλίου 2023

Χανιώτικα νέα (Μ.Τρίτη, 11.4.2023)

https://www.haniotika-nea.gr/eycharisto-kai-thymises-i-antifonisi-moy/


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ...

https://petaxta.blogspot.com/2023/04/blog-post_20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου