Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ

ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΦΟΙΝΙΚΗΣ - ΚΑΙ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ (ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ,ΑΝΤΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΛΙΔΗ,ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙΑΔΑ)





                             ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΦΟΙΝΙΚΗΣ 

Και για μια σπουδαία, άξια εύφημης μνείας, δωρεά στον Δήμο Φοινίκης, που βρίσκεται στην περιοχή της Αυλώνας και περιλαμβάνει 58 χωριά τα οποία κατοικούνται, κυρίως, από μέλη της ελληνικής μειονότητας ο λόγος στις σημερινές “Στάσεις”. Μια βράβευση η αφορμή. Η βράβευση της Χανιώτισσας συνταξιούχου νηπιαγωγού και για 25 χρόνια συνιδιοκτήτριας του πρωτοποριακού Βρεφονηπιακού Σταθμού “Το μανταρίνι”, που λειτουργούσε στην Κηφισιά, Μαρίας Νταγαδάκη- Σπύρου. Για την πολυποίκιλη δραστηριότητα της πριν από λίγες μέρες, μαζί με άλλες σπουδαίες καταξιωμένες Ελληνίδες. Στη γιορτή που διοργάνωσε για 6η χρονιά εφέτος ο Όμιλος UNESCO Πειραιά και Νήσων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Απ’ αυτήν την εκδήλωση που έγινε στον Πολυχώρο Πολιτισμού “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” η φωτογραφία, που τη συνάντησα με πολλές παρόμοιες στο Διαδίκτυο. Και γιατί είναι, όπως πάντα, … στα δεξιά της, σ’ αυτήν ο σύζυγος και “φύλακας άγγελος της”, ο σύνομος μου Ευάγγελος Σπύρου (από την άλλη μεριά εδώ ο υφ. Παιδείας Αγγ. Συρίγος)

Φτωχόπαιδο από ένα χωριό της “Ευάνδρου Ηπείρου” ο και καλός μου φίλος σπουδαίος ασφαλιστής, δημοσιογράφος και εκδότης Ευάγγελος Σπύρου. Ανοίγω παρένθεση. “Εκδοτικό θαύμα” είχα χαρακτηρίσει απ’ τη στήλη (βλ. “Χ.ν.” 2.9.2021) το βιβλίο λεύκωμα “Μίκης Θεοδωράκης: Θρησκεία μου είναι η Ελλάδα”, του Γιώργου Λογοθέτη, που κυκλοφόρησε απ’ τις εκδόσεις του (εκδόσεις ΣΠΥΡΟΥ) με τις εκδόσεις “Μίλητος” στα Ελληνικά, στα Κινεζικά και σε άλλες γλώσσες. Και βέβαια επαναλαμβανόμενο εκδοτικό θαύμα το μοναδικό στο είδος του, μεγάλου σχήματος, έγχρωμο και πολυσέλιδο περιοδικό επικοινωνίας “Ασφαλιστικό Ναι” που έφτασε αισίως τον φετινό Φλεβάρη τα 200 τεύχη! Κλείνω την παρένθεση.

Τύχη αγαθή η “συνάντηση” του Ευάγγελου με τη Μαρία στην Αθήνα και η συμπόρευση τους στη ζωή. Και των δυο τους δημιούργημα, εκτός των άλλων, και “Το μανταρίνι”, που, αφού έγραψε μια ξεχωριστή ιστορία πολλών χρόνων στον χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, ήρθε ο καιρός να κλείσει. Να πάει όλος ο εξοπλισμός του σχολείου εκεί που τον έχουν ανάγκη, η σκέψη και των δυο τους. Για 35 διαφορετικά είδη, όλα σε άριστη κατάσταση, μιλάμε. Βιβλιοθήκες, ξύλινες καρέκλες, παγκάκια σε σχήμα “π”, στρογγυλά τραπέζια, βιβλία, συρταριέρες για τις εργασίες των νηπίων, κουκλόσπιτα, μαγαζάκια, παιχνίδια διαφόρων ειδών, καβαλέτα και υλικά χειροτεχνίας και ζωγραφικής, εκτυπωτές, dvd, καινούργιους παιδικούς νιπτήρες, στρώματα γυμναστικής, πυροσβεστική φωλιά και πυροσβεστήρες, κούνια κήπου και άλλα διάφορα. Πλούσιοι είναι όποιοι δίνουν όπου υπάρχει ανάγκη, η φιλοσοφία και των δυο τους. Χάρις σ’ αυτήν ο εξοπλισμός του “Μανταρινιού” είναι σήμερα, εδώ και πέντε χρόνια σε νηπιαγωγεία των χωριών της Φοινίκης, ύστερα απ’ τις σχετικές διαμεσολαβήσεις και άλλες ενέργειες. «Τέτοιοι άνθρωποι, ανιδιοτελείς και ευεργέτες προς τον χώρο μας σαν αυτούς, σπανίζουν», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος των Φοινικαίων Λεωνίδας Χρήστου, όπως διάβασα κάπου στο Διαδίκτυο. Συνυπογράφω με την προσθήκη. Ευτυχώς, υπάρχουν, ωστόσο… Τι καλά να πηγαίναμε μαζί στα χωριά της Φοινίκης, σύνομε!

ΚΑΙ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ «Το Σάββατο τ’ αυριανό απ’ τ’ άλλα ξεχωρίζει/ μεγάλο θαύμα του Χριστού, πάντα θα μας θυμίζει», μας λέει στην πρώτη σημερινή της μαντινάδα η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. Για να συμπληρώσει στη δεύτερη, «Ανέστησε τον Λάζατο τότε στη Βξθανία/ και όμως τον σταυρώσανε, θε μου τί ειρωνεία». Για ένα παλιό έθιμο η τρίτη, «Παλιά ήτανε έθιμο να σιάζουν κουλουράκια,/ σχήμα ανθρώπου είχανε τα λέγαν Λαζαράκια», μας λέει.

ΑΝΤΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΛΙΔΗ «Η λέξη “αντίο” είναι λατινική και σημαίνει στον Θεό». Τα που είπε, μεταξύ των άλλων, αποχαιρετώντας τον και ιδρυτή του Μουσείου “Αναγνώστης Σκαλίδης”, Γιάννη Σκαλίδη, που κηδεύτηκε στις 17 Μαρτίου τ.ε. στα Περβόλια Κισάμου, ο φίλος μου απ’ τα παλιά, δάσκαλος- συγγραφέας Μανόλης Κογχυλάκης. Αντίο και από μένα Άρχοντα της ιστορικής μας κληρονομιάς και Περιβολάρη της Λαϊκής μας Παράδοσης!

ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙΑΔΑ Στην “Κωνσταντινουπολειάδα” της Νέας Χώρας, η φετινή (11η!) παρουσίαση του έργου μου “Τα γράμματα της Παναγίας” αύριο, Σάββατο του Λαζάρου στις 7.30 μ.μ.

Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 7.4.2023) 

https://www.haniotika-nea.gr/to-zeygos-spyroy-kai-o-dimos-foinikis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου