Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!
ΣΗΜΕΡΑ ΦΕΥΓΕΙ ο Απρίλης κι αύριο έρχεται ο Μάης. Μήνας βγαίνει μήνας μπαίνει στην παλιοζωή, που λέει και το σχετικό άσμα.
ΚΑΙ Τ’ ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις δεκοχτώ / πέρδικα ψόφησε στ’ αβγό. Το τι κρύα και το τι βροχές έκανε ο φετινός Απρίλης δεν λέγεται. Ίνα επιβεβαιωθή το υπό του λαού ρηθέν για το αβγό της πέρδικας.
ΩΣΤΟΣΟ Η ΑΝΟΙΞΗ ΗΡΘΕ. Το μαρτυρά ο ουρανός, το φωνάζουν οι ασπάλαθοι, τα σπάρτα και οι αγκάραθοι εδώ και καιρό υψώνοντας τις κίτρινες σημαίες τους, το συλλαβίζουν ξεχωριστά στους κήπους τα τριαντάφυλλα, το τραγουδούν στα νια κλαδιά τα πουλιά, το υποσημειώνει η θάλασσα. Η επίσημη ενθρόνισή της αύριο, Πρωτομαγιά. Έστω και χωρίς χελιδόνια.
ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ στην πλατεία σκανδάλων. Τα τραπεζάκια έξω. Εδώ στο κεντρικό καφενείο συζητάνε για την υπόθεση Παυλίδη. Τι γίνεται ύστερα από την κατάθεση του σχετικού πορίσματος; Τι γίνεται μετά την άρνηση της Κυβέρνησης να συμμετάσχει σε νέα προανακριτική; Τι γίνεται μετά τα νέα δεδομένα;
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ; Της μουρλής γίνεται, αυτό γίνεται! Για να μην χρησιμοποιήσω μια άλλη έκφραση. Το μακρύ του ο ένας, το κοντό του ο άλλος. Το κοντό του ο ένας, το μακρύ τους ο άλλος.
ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗ πραγματικότητα αφορά, η περιγραφή. Για την... υπαρκτή πραγματικότητα αυτήν που βιώνουν οι πολλοί, δεν γίνεται βέβαια λόγος. Τι τους κόφτει αυτούς!
Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ όντας προ ετών αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε όλο το δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει μιλώντας στο εξωτερικό για την εν Ελλάδι κατάσταση. Ο αυριανός πρωθυπουργός όντας σήμερα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το έχει επίσης. Τα καρύδια είναι καρύδια για όλους και βροντούν και τα σύκα είναι σύκα για όλους και ξετσιλακώνονται. Η περίληψη μετά επιθυμίου της άποψης που εξέφρασε επί του θέματος ο φίλος μου ο γερω - δάσκαλος.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ των τρελών αγελάδων, μετά τη γρίπη των πτηνών και μετά τη γρίπη των χοίρων, τι; Μα φυσικά η νόσος, ή η γρίπη των αμνοεριφίων. Θα ακολουθήσουν κατά σειρά οι νόσοι ή οι γρίπες των αλόγων, των μουλαριών και των γαϊδάρων. Η νόσος των σκύλων πάντως δεν πρόκειται να μας βρει σαν ανθρώπους. Οι εναπομείναντες θα έχουν γίνει γαϊδάροι.
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ δώρο του Πάσχα γιατί το ταμείο ήταν μείον, υποσχέθηκε ωστόσο πριμ 300.000 ευρώ στους παίκτες έτσι και νικήσουν τον Ολυμπιακό μεθαύριο και κατακτήσουν το κύπελλο Ελλάδας. Ωραίος ο πρόεδρος της ΑΕΚΑΡΑΣ μας, γείτονα Μήτσο, δεν λέω. Μόνο δανεικά να μη μας ζητήσει!
Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΠΑΤΕΡΑΣ του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ετοιμαζόταν κάποτε να πουλήσει σαν δούλο έναν αιχμάλωτο σε Πέρσες εμπόρους. Ο αιχμάλωτος άρχισε τότε να του αραδιάζει όλα του τα ελαττώματα και να τον κατηγορεί. Ο Φίλιππος, σκυθρώπιασε, έμεινε για λίγο σκεφτικός και ύστερα χαμογελώντας του είπε: “Με συγχωρείς, δεν ήξερα πως είσαι φίλος μου, είσαι ελεύθερος”.
...“Λέω, πως θα ’ρθει μια καινούργια μέρα / κι εδώ στο κλείσιμο του κύκλου / θα σχεδιάσω το κελί της φυλακής μου, / με τα σπασμένα σίδερα / και τις σκληρές μορφές της πετρωμένης μνήμης. / Θα σκάψω το σκοτάδι με τα χέρια μου / και θα φυτέψω τα λουλούδια της αυγής”.
Από το ποίημα του Αλέξη Ζερβάνου “Κυκλική Πορεία”.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Βαγγέλης Κακατσάκης
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου