Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 4 Απριλίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!
ΠΑΡΕΛΥΣΕ, όσο παρέλυσε, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας προχθές, λόγω της 24ωρης απεργίας που είχαν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Ωστόσο και χθες και σήμερα που δεν είχαμε και δεν έχουμε απεργία πάλι παραλυμένοι είναι. Για άλλους λόγους ο δημόσιος και γι’ άλλους ο ιδιωτικός.
ΑΡΟΝ ΤΟΝ ΚΡΑΒΑΤΟΝ σου και περιπάτει. Και ο Ιησούς Χριστός, που λέει ο λόγος, να κατεβεί και να πει αυτήν τη φράση δεν πρόκειται να κουνηθεί ο παραλυτικός. Για τέτοια παράλυση μιλάμε.
ΕΝΑ ΔΑΧΤΥΛΙ, λέει, εκάρφωνε το νήμα στην αγελάδα του ο γερω-Σαβιολής κι αυτή ούτε που το καταλάβαινε. Συνηθισμένη ήτανε. Επί Δασκαλογιάννη, στα 1770. Τι θέλει αλήθεια να πει ο ποιητής;
ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ελπίς. Κόντρα σ’ όλες τις απογοητεύσεις, κόντρα στις όποιες μικρότητες η σκυτάλη του αγώνα περνά από γενιά σε γενιά.
ΕΝΩΣΑΝ, λέει, τις δυνάμεις τους στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσουν την κρίση με έργα κι όχι με λόγια οι G20. Αθώοι του αίματος του διαδηλωτή. Ας μη διαδήλωνε. Αθώοι της πείνας που δέρνει τον τρίτο κόσμο και όχι μόνο. Ας τρώνε παντεσπάνι αφού δεν έχουν ψωμί. Αθώοι απέναντι στις στρατιές των ανέργων, στα μαύρα χάλια του κόσμου...
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΝ μάθετε οι ενοικούντες επί της γης. Κάποτε δεν μπορεί παρά να ξεσηκωθούν και οι πέτρες του πλανήτη Γη και να ψέλνουν σε ήχο πλάγιο του τρίτου, σε ήχο βαρύ δηλαδή, τον στίχο του υμνωδού.
ΚΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ τα πράγματα όλα τα σπασμένα ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αριστοτέλης Παυλίδης θα τα πληρώσει. Φουλ για Προανακριτική Επιτροπή τον πάνε οι δικοί του. Σαν πρόβατο επί σφαγήν. Εκόντες άκοντες...
ΤΙ ΝΕΑ; τον ρώτησα. Ησυχία, τάξη και ασφάλεια, μου απάντησε. Μια ζωή να είναι στην κοσμάρα του τον θυμούμαι. Ο κόσμος να χαλά, καρφί δεν του καίγεται του φίλου μου του Κωστή.
ΚΑΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ Μαχαιρίδης στον μακρύ κατάλογο των Χανιωτών που επιμένουν να γράφουν ποιήματα. Με το που τον είδα προχθές, τον θυμήθηκα.
ΚΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και ο Παναθηναϊκός (κατά αλφαβητική σειρά τους έγραψα) στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα. Για να δούμε αν στο Βερολίνο πέσει το οπαδικό τείχος και αναδειχθεί το φίλαθλον πνεύμα.
ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ συγκεκριμένα ο Στέφανος Μάνος, ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και ο Γιάννης Μπουτάρης οι δράστες της Δράσης, του νέου κόμματος που ιδρύθηκε. Τρεις κι ο κούκος οι δρώντες οπαδοί της; Τι κακεντρεχείς που είναι αλήθεια, ορισμένοι!
ΟΣΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ κουρασμένος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τόσο φαίνεται ακούραστος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου. Ο φίλος μου ο γέρω δάσκαλος δεν είναι ο πρώτος που το πρόσεξε. Ούτε ο τελευταίος...
ΜΙΑ ΜΕΡΑ ο Αρίστιππος που ήταν απ’ τους καλύτερους μαθητές του Σωκράτη ρωτήθηκε από κάποιον γνωστό του: “Σε τι υπερέχει ο αληθινός φιλόσοφος από τους άλλους ανθρώπους;” Ο Αρίστιππος του απάντησε: “Αν καταργηθούν όλοι οι νόμοι ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει, ενώ ο φιλόσοφος δεν θα αλλάξει τρόπο ζωής”.
“Αυτός ο μακρινός ήχος/ που ακούστηκε/ δεν ήταν τραγούδι./ Ηταν το αναφιλητό/ των άστρων/ για το Κράτος της Βίας./ Αυτός ο μακρύς λυγμός που ακούστηκε/ δεν ήταν από κλάμα/ μικρού παιδιού που ξαγρυπνά μέσα στη νύχτα./ Ηταν από τη σκιά της παλάμης μου/ που κράτησε μέσα της σφιχτά/ ένα βλαστάρι κερασιάς/ που θρηνούσε/ στη στροφή του δρόμου/ γιατί δεν υπήρχε χώμα/ και νερό καθάριο/ για να μεγαλώσει...”
Από το ποίημα της Λέτας Κουτσοχέρα “Ο μακρύς λυγμός”
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ

Βαγγέλης Κακατσάκης
e-mail:kakatsakis@sch.gr
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Χανιώτικα Νέα(4.4.09)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου