Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!
MEΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ σήμερα στην Λ’ Ακουίλα της Ιταλίας. Δίχως την προσδοκία της Ανάστασης. Για εκατοντάδες οικογένειες που θρηνούν τους νεκρούς του Εγκέλαδου.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και στην Ελευσίνα. Θρήνος για τον 28χρονο φοιτητή, ένα ακόμα θύμα του σεισμού που ισοπέδωσε την Λ’ Ακουίλα. Η “ζωή εν τάφω” κι εδώ, δίχως “Χριστός Ανέστη”.
ΕΔΩ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ η Λ’ Ακούιλα. Εδώ ήταν κάποτε μια παιδική χαρά. Εδώ κατοικοέδρευε κάποτε η ζωή. Τώρα ερείπια επί ερειπίων. Μέσα στα σαλόνια των σπιτιών μας τα “κατορθώματα” του Εγκέλαδου.
Ο ΣΙΛΒΙΟ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ κάνει μαύρο χιούμορ. Πόσο εύκολα μπορεί, αλήθεια, κανείς να παίζει με τον πόνο την άλλων! Ο ξένος πόνος χάχαρα, που λένε και στο χωριό μου, λοιπόν;
ΕΠΛΕΚΑ ΜΕΧΡΙ να ‘ρθουν να με πάρουν. Τα λόγια της υπέργηρης Ιταλίδας που ανασύρθηκε από τα ερείπια της Λ’ Ακουίλα ύστερα από 40 ώρες. Μια φράση που θα μπορούσε να είναι ο ορισμός της ζωής. Της ζωής που συνεχίζεται δίπλα στο θάνατο, χέρι χέρι με τον θάνατο.
ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ μαφιόζων ή Ελλάς Ελλήνων Συμμοριτών; Προφανώς το πρώτο που υποστήριξε μιλώντας περί ακτοπλοϊκών εταιρειών και άγονων γραμμών ο Αριστοτέλης Παυλίδης και όχι το δεύτερο που υποστήριξε ο εφοπλιστής Φώτης Μανούσης μιλώντας για το ίδιο θέμα. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο “τίτλος” του “συμμορίτη” έχει αποδοθεί σε άλλους.
ΑΘΩΟΣ Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ! Αυτό ήταν σίγουρο σε πρώτη φάση. Το ζητούμενο, αν θα ήταν μόνο με τις ψήφους των 7 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Σε δεύτερη φάση όμως;
ΔΙΥΛΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΝΩΠΑ και καταπίνουν την κάμηλον. Δεν αποδίδει, όπως νόμισα στην αρχή, την ουσία της... παυλίδειας κατάστασης η φράση αυτή. Ε, όχι και κώνωψ ο πρώην Υπουργός Αιγαίου που κατηγορείται από τον Μανούση!
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ! Δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Εντάξει, το ακούσαμε. Μας λέτε, όλοι ανεξαιρέτως πώς δεν είστε όλοι ίδιοι. Κάντε κάτι και για να το πιστέψουμε, ωστόσο.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΕΚ ή ΑΕΚ εναντίον Ολυμπιακού, αν προτιμάτε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας. Μια απ’ τα ίδια. Τί περιμένατε, δηλαδή, να δείτε τον Αστέρα Τρίπολης εναντίον του Πανσερραϊκού; Εδώ είναι Ελλάδα, δεν είναι Αγγλία.
ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ που έδειξαν χαράζοντάς τον, οι αγρότες του Νησιού μας με τον αγώνα τους! Κρήτη ενωμένη ποτέ νικημένη! Με αφορμή την πρωτοβουλία που ανέλαβαν ήδη τα Επιμελητήρια των τεσσάρων νομών της Κρήτης για την προβολή των κρητικών προϊόντων και του κρητικού πολιτισμού, το σύνθημα.
ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΝΑΣ ΖΗΤΙΑΝΟΣ που τον έλεγαν Λεύκιο, ζήτησε από τον Μέγα Αλέξανδρο ελεημοσύνη κι εκείνος του είπε ότι του χάριζει μια ολόκληρη πόλη. Ο φτωχός άνθρωπος νόμισε πως αστειευόταν, ο Αλέξανδρος όμως του είπε: “Μη σκέφτεσαι ποιος είσαι εσύ που ζήτησες, αλλά ποιος είναι αυτός που σου δίνει”.
“... Το κρύο αίμα αρχίζει να ζεσταίνεται/ Ετοιμο να πιάσει την οικουμένη/ Στους αρμούς ρέει μακαριότητα/ Δεν ανοίγω τα μάτια/ Να μη χαθεί/ Δεν αντέχω την απόγνωση/ Χαλάλι στην ηγεμονία του Σύντομου”.
Από το ποίημα της Στέλλας Αρκάδη
“Η ηγεμονία μιας σύντομης γιορτής”
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

Βαγγέλης Κακατσάκης

e-mail:kakatsakis@sch.gr
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου