Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ




Ενα πανηγύρι χαράς

Κοσμοσυρροή παιδιών, γονέων, παππούδων και γιαγιάδων στο Κλειστό Γυμναστήριο Σούδας, την περασμένη Τετάρτη, 1 Απριλίου, όπου η Δημοτική Βιβλιοθήκη του δήμου Σούδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου διοργάνωσε εκδήλωση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Παραμυθιού, που για 4η συνεχή χρονιά προκήρυξε. Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η συμμετοχή στον εν λόγω Διαγωνισμό, καθώς έλαβαν μέρος σ' αυτόν 320 παιδιά από 22 σχολεία του Νομού με 136 παραμύθια! Εκδηλη η χαρά στα πρόσωπα του δημάρχου Σούδας Γιάννη Περάκη, του υπεύθυνου για τα θέματα πολιτισμού δημοτικού συμβούλου Διονύση Χατζηδάκη και της υπεύθυνης της Βιβλιοθήκης Αγγελικής Καπάνταη, γι' αυτό. Και βεβαίως στα πρόσωπα των μελών της Κρητικής Επιτροπής, του και συνεργάτη της εφημερίδας μας συμβούλου Μάθησης, Κυριάκου Βασιλομανωλάκη, της βιβλιοπώλιδος και εμψυχώτριας Παιδικών Παραμυθιών Νίκης Μαρκάκη και της φιλολόγου Μαρίας Βενιανάκη, παρά το επίπονο έργο που είχαν να επιτελέσουν. Πάνω απ' όλα ένα πανηγύρι χαράς ήταν η περί ης ο λόγος εκδήλωση που άρχισε, μετά τους σχετικούς χαιρετισμούς, με τη θεατρική παράσταση "Πινόκιο" από την θεατρική ομάδα "Ανιμα" και τέλειωσε με την απονομή βραβείων συμμετοχής και αναμνηστικών δώρων σε όλα τα παιδιά.

Είμαι ο κόσμος κι ο κόσμος είμαι εγώ

Ενα παιδί μπορεί να είναι όλος ο κόσμος, κι όλος ο κόσμος μπορεί να είναι ένα παιδι΄, όταν το παιδί διαβάζει, αυτό ήταν... σε περίληψη το φετινό μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα, (International Bordon Books for Young People - IBBY) στις 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Εξ Αιγύπτου το μήνυμα αυτό, καθώς εφέτος ήταν η σειρά του Αιγυπτιακού Τμήματος της ΙΒΒΥ να το ετοιμάσει. Η ελληνική έκδοση της σχετικής αφίσας (φωτ.) που κυκλοφόρησε, όπως κάθε χρόνο με ευθύνη του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Εγινε με την εικαστική επιμέλεια - προσαρμογή της Διατσέντας Παρίση, ενώ την απόδοση (από τα αγγλικά) του σχετικού μηνύματος την έκανε η Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου. Ολόκληρο το μήνυμα είναι το εξής:

Είμαι ο κόσμος κι ο κόσμος είμαι εγώ,
με τα βιβλία είμαι ό,τι επιθυμώ!
Λέξεις και εικόνες, μύθοι και ποιήματα,
στη Γη με περπατάνε δίχως βήματα.
Τη χώρα που 'χει το κρυμμένο θησαυρό
τα λυχνάρια, τα χαλιά τα μαγικά
τα τζίνια, τα φαντάσματα, τα ξωτικά
στης Σεχραζάντ τα παραμύθια θα τα βρω!

Με τις σελίδες του βιβλίου φτερουγίζω,
στο χώρο και στο χρόνο ταξιδεύω
κι ενώ απ' όπου είμαι δε σαλεύω,
φανταστικές στεριές και θάλασσες διασχίζω!

Κι όσο πιο πολύ διαβάζω,
τόσο νιώθω μια χαρά,
που ποτέ δεν την αλλάζω.
Βιβλίο μου είσαι τέλεια συντροφιά!

Σπύρου Θυμιανού αφιέρωμα στην Κρήτη

Ενα ακόμα αφιέρωμα στην Κρήτη από τον γνωστό συντ. δάσκαλο και εν ενεργεία δάσκαλο της φλογέρας Σπύρο Θυμιανό. Τον ακούω να τραγουδά το ριζίτικο "Εις των Σφακιών τις κορυφές" μα και τ' άλλα τραγούδια, ριζίτικα, νιοριζίτικα και τις μαντινάδες του σε συρτά και άλλα κομμάτια, με υπόστρωμα τους ήχους απ' το λαγούτο του Γιάννη Σαριδάκη, την κιθάρα του Μανώλη Τζανάκη και το τουμπερλέκι του Γιώργη Καριωτάκη, στο καινούργιο σιντί που κυκλοφόρησε πρόσφατα και που είχε την καλοσύνη να μου χαρίσει και η δωρική χαρακτηριστική φωνή του εισχωρεί στα τρίσβαθα της καρδιάς μου και ξυπνά μήνες. Ακούω ξεχωριστά την φλογέρα του κυρίως σ' ένα σιγανό πεντοζάλη και σε άλλα ορχηστικά κομμάτια και οι ήχοι της γίνονται μονοπάτια που με οδηγούν στις ρίζες πάνω στις οποίες σταυροδένονται οι μνήμες. Εκεί "κάτω από τον ίσκιο της Μαδάρας", για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο του πρώτου βιβλίου που έγραψε ο αξέχαστος, και συγχωριανός του (Βρύσες Αποκορώνου), συγγραφέας Νίκος Αγγελής. Εκ των ων ουκ άνευ ότι το σιντί αυτό, που έρχεται σαν συνέχεια ενός άλλου, που κυκλοφορήθηκε πριν από τρία χρόνια, το έβαλα κατευθείαν και δίχως δεύτερη σκέψη, στα "αγαπημένα" μου. Για να το ακούω ξανά και ξανά, προπάντων όταν στην πλήθουσα αγορά των μεταπρατών δημιουργείται η αίσθηση ότι πάμε κατά κρημνών...

e-mail: Kakatsakis@sch. gr
Βαγγέλης Κακατσάκης
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου