Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!
ΥΓΕΙΑΝ ΕΧΩ και υγείαν ποθώ και δια εσάς! Ημέρα της Υγείας σήμερα. Αν δεν το ξέρατε, να το μάθετε. Κι εγώ δεν το ‘ξερα και το ‘δα στον Ημεροδείκτη.
ΤΟ ΠΑΝ ΕΙΝΑΙ η υγεία σού λένε και εσύ το επαναλαμβάνεις. Είναι όμως το παν; Ακρας υγείας έχαιραν και οι άλλοι στον “Τιτανικό”, δεν είχαν όμως τύχη και τα ξέρετε τα ξέτελά τους. Υγεία και τύχη, λοιπόν να ‘χουμε! Α, και ψιλούς παράδες!
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ “σεμνά και ταπεινά” των δύο πρώτων κωστακαραμανλικών χρόνων και ύστερα από το πέρασμα των βατοπαι(ε)δινών στενών και διάφορες άλλες ομολογημένες περιηγήσεις η Κυβέρνηση έφτασε σε μια αριστοτέλεια κατάσταση. Τί έχει να φοβηθεί αλήθεια ο βρεγμένος μέχρι το κόκκαλο απ’ τη βροχή;
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ Παυλίδη φταίει και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δα έλειπε να μην φταίει. Ακόμα και για την τουρκοκρατία φταίει άμα λάχει, σύμφωνα με την κυβερνητική λογική.
ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΣΑ να επιστρέψει και μάλιστα μετά φανών και λαμπάδων ο άσωτος υιός. Μέχρι και τον μόσχον τον σιτευτόν είναι διατιθεμένοι να σφάξουν για χατήρι του. Ε, ρε γλέντια, που θα ‘λεγε και ο Καραγκιόζης, έτσι και γυρίσει πίσω στο μαντρί της Νέας Δημοκρατίας ο Πέτρος Τατούλης!
ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ μήνα θα κάνει για να πλύνει τα χέρια του. Οπως και να το δούμε δίκιο έχει. Δεν είναι μικρό πράγμα ν’ ανταλλάξεις χειραψία με τον Μπάρακ Ομπάμα!
ΛΕΩ ΕΓΩ! Αφού τόσο πολύ ο Ομπάμα έχει περί πολλού την Τουρκία γιατί δεν την εντάσσει στις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεγνοιάσει κι η Ευρώπη. Ενα ακόμα αστέρι θα βάλει στην αμερικανική σημαία, σιγά το πράγμα!
ΚΑΛΟ ΒΟΛΙ! Στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια το λέει ο φίλος μου ο γέρω-δάσκαλος. Αμέτη μουχαμέτη το ‘βαλε να αλλάξουν τα σχολικά εγχειρίδια για την ιστορία, λέει.
ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ συνεχώς από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση η ψαλίδα της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Κι όσο μεγαλώνει τόσο περισσότερες χρυσές δουλειές κάνουν οι ράφτες. Αλλο πράμα το πόσα πράσινα κουστούμια ράβουν.
ΩΣΠΟΥ Ν’ ΑΠΟΘΕΡΙΣΟΥΜΕ Βασίλη και Βασίλη κι απής αποθερίσαμε που σ’ είδα βρε κασίδη! Ποιός είπε ότι δεν ισχύει τη σήμερον ημέρα η παροιμία αυτή; Ισχύει και παραϊσχύει!
ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΟΥ, τα “πεταχτά” πολλοί ‘ναι που διαβάζουν/ με λίγα λόγια λες πολλά κι όλοι τους τα θαυμάζουν. Καλά το καταλάβατε, ο Ηλίας Σταματάκις μου την έστειλε, μέσω κινητού την μαντινάδα. Ούτε πλερωμένο να τον είχα. Ευχαριστώ, Ηλία!
Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ του Βυζαντίου Μαυρίκιος ρώτησε κάποτε δύο αξιωματούχους του κράτους, τον Κάλλιστο και τον Ιουστίνο: “Νομίζετε ότι μπορώ να πάρω απ’ τους υπηκόους μου χωρίς να λογαριάσω τους νόμους, τα χρήματα που χρειάζεται το κράτος; “Και βέβαια μπορείτε”, του απάντησε ο Κάλλιστος. “Εσένα Ιουστίνε ποια είναι η γνώμη σου;” ρώτησε ο αυτοκράτορας. “Η δική μου γνώμη είναι ότι μπορείτε να πάρετε τα λεφτά του Κάλλιστου αφού σας έδωσε το δικαίωμα να μη λογαριάσετε τους νόμους”, απάντησε εκείνος.
“... Βέβαιο θαύμα,/ γινωμένη ευχή, στέρια,/ σαν στα θεμέλια να τάξανε/ την κόρη του πρωτομάστορα./ Πότε εν Ταύροις η θυσία/ και πότε στην Αυλίδα ο βωμός,/ σε λάδι αγνό/ μετουσιώνονται στον ελαιώνα/ τα δάκρυα της Μαγδαληνής”...
Από το ποίημα “Ελλάδα” του Αντώνη Σαρρηγιάννη
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ

Βαγγέλης Κακατσάκης

e-mail:kakakatsakis@sch.gr
>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου