Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

Χανιά και δημόσιος χώρος... Εδώ γελάμε (;)

Η έννοια του δημόσιου χώρου είναι κάτι που ποτέ δεν κατανοήσαμε ή δεν μας συμφέρει -ποιους τάχα;- να κατανοήσουμε! Αποτελεί δε μια πονεμένη ιστορία -για την πόλη- την οποία συνεχώς βρίσκουμε μπροστά μας… Δημοτικές αρχές έρχονται και παρέρχονται αλλά το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και σε ορισμένες περιπτώσεις όχι μόνο να μην λύνεται αλλά να μεγαλώνει, να γιγαντώνεται…
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ... ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ
Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης


Χανιά και δημόσιος χώρος... Εδώ γελάμε (;)
Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Με αφορμή τη διοργάνωση για 7η συνεχή χρονιά στην πόλη μας φεστιβάλ από την «ομάδα p_public υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων», οι παρακάτω σκέψεις: Η εν λόγω ομάδα έχοντας πια δώσει τα διαπιστευτήριά της συνεχίζει να δραστηριοποιείται και να προσπαθεί να μας συμπαρασύρει να δούμε αλλιώς την πόλη μας, να βοηθήσουμε να την καλυτερεύσουμε, να την κάνουμε ομορφότερη, κυρίως να την περπατούμε, να απολαμβάνουμε τις ομορφιές της, τους χώρους της, τους… όποιους δημόσιους χώρους της…
Ομως, η έννοια του δημόσιου χώρου είναι κάτι που ποτέ δεν κατανοήσαμε ή δεν μας συμφέρει -ποιους τάχα;- να κατανοήσουμε!
Αποτελεί δε μια πονεμένη ιστορία -για την πόλη- την οποία συνεχώς βρίσκουμε μπροστά μας… Δημοτικές αρχές έρχονται και παρέρχονται αλλά το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και σε ορισμένες περιπτώσεις όχι μόνο να μην λύνεται αλλά να μεγαλώνει, να γιγαντώνεται…
…Και όχι! Γι’ αυτό το πρόβλημα δεν μας φταίει καμία Τρόικα ή οι Θεσμοί, οι κακοί Ευρωπαίοι και καμία Κυβέρνηση. Για τους ελάχιστους δημόσιους χώρους και για την κατάληψη πολλών από αυτούς, μπορούμε να το πούμε ευθέως: εμείς ευθυνόμαστε.
Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, νωπό ακόμη το μελάνι για το θέμα που είχε δημιουργηθεί πρόσφατα με τα τραπεζοκαθίσματα…
Τούτη η μίζερη και καλά παγιωμένη κατάσταση που τείνει να ανεβάζει και να κατεβάζει… εξουσίες, εντάσσεται κι αυτή στην πικρή αλήθεια που ισχύει: η πόλη μας έχει αφεθεί στη μακαριότητα τής πάλαι ποτέ ιστορικότητάς της, στην ομορφιά του ενετικού λιμανιού και του αγναντέματός της από την περιοχή του προφήτη Ηλία· δεδομένα που δημιουργήθηκαν πριν από… αιώνες. Εξάλλου ακόμη και αυτή η σπουδαία γεωγραφική θέση στην οποία είναι χτισμένη από την αρχαιότητα εξυπηρετούσε συγκεκριμένους τότε σκοπούς.
Από κει και πέρα, όμως, με την πάροδο των χρόνων και καθώς αυτή απλωνόταν εκτός των τειχών, δεν υπήρξε συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξής της ενώ συν τοις άλλοις και ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες ήρθε ως κερασάκι στην τούρτα η… δική μας “συνεισφορά”(!) στην απαξίωσή της αφού δεν ενδιαφερθήκαμε να την προστατεύσουμε, φτάνοντας πλέον στο σημείο να είμαστε αντιμέτωποι με μία σειρά από παθογένειες που πλέον μοιάζουν να είναι τα μεγάλα προβλήματα για τα οποία όλοι μιλάμε αλλά αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε.
Η ομάδα p_public και φέτος -για άλλη μια χρονιά, για άλλη μια φορά- θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις που φέτος θα έχουν στο επίκεντρό τους τη σχέση παιδιού και δημοσίου χώρου. Αν μη τι άλλο αυτή η ενατένιση στο μέλλον είναι κάτι που οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Και αν θέλουμε τούτη η πόλη να μην μοιάζει με μια ξεπεσμένη αρχόντισσα όπως κάποιοι την έχουν παρομοιάσει κατά καιρούς, οφείλουμε να μην κλείνουμε συνεχώς τα μάτια αδιαφορώντας γι’ αυτήν και παρόλο που η ίδια συνεχώς εκπέμπει SOS!

Χανιώτικα νέα (11.05.2016)



Read more: http://www.haniotika-nea.gr/chania-ke-dimosios-choros-edo-gelame/#ixzz48LjcUB6l 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου