Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
HΡΘΑΝΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, τα χελιδόνια! Σπουδαίο νέο για τη μάνα μου ο ερχομός τους. Την ίδια μέρα που τα έβλεπε να σπαθίζουν τον ουρανό, έπρεπε οπωσδήποτε να με πάρει τηλέφωνο να μου το πει. Έτσι περνούσαν τα χρόνια, μέχρι που έπεσε στο κρεβάτι κι έβαλε στη θέση του θαυμαστικού ερωτηματικό. Ήρθανε, παιδί μου, τα χελιδόνια;
ΑΡΟΝ ΑΡΟΝ έκλεισε η Κυβέρνηση τη Βουλή. Κανένα πρόβλημα. Σιγά που θ’ ασχολούμαστε με τα σκάνδαλα. Το θέμα είναι τι θα κάνει ο Sakis στη Eurovision. Να πάρει την πρωτιά να νιώσουμε εθνικά υπερήφανοι!
ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ έδωσαν ελληνική. Κι ένα εκατομμύριο φορές να λένε την ημέρα αυτόν τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη οι υπεύθυνοι των κρατικών καναλιών από μένα δε θα πάρουν συγχώρεση. Πείραξε πολύ τον φίλο μου τον γερω δάσκαλο ότι ο Σάκης Ρουβάς θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Γιουροβίζιον, τραγουδώντας στ’ αγγλικά. Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος, γερω δάσκαλε! Δυστυχώς!
ΔΕΝ ΛΕΩ, ΚΑΛΟ είναι να πληροφορούμαστε τι είπε ο Πρωθυπουργός στους φοιτητές της ΔΑΠ για παράδειγμα και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στους οπαδούς του στην Κοζάνη, πάλι για παράδειγμα. Και μάλιστα με το νι και με το σίγμα. Να μαθαίναμε τι θα πουν και στη Λέσχη Μπίλντερμπερκε, λέει! Άκου να δεις απαντήσεις, βρε παδί μου!
ΤΡΙΑΔΩΣΕ η γιορτή διεκδίκησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, ώστε να γίνει χώρος πρασίνου, Δήμαρχε! Το ποτάμι της φωνής του λαού δε γυρίζει πίσω ούτε με πολυβόλο.
ΕΚΛΕΙΣΕ Ή ΟΧΙ η ψαλίδα της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας; Κι αν έκλεισε, πόσο έκλεισε; Κι αν δεν έκλεισε, πόσο άνοιξε; Ερωτήσεις για να περνούμε τις ώρες της σχόλης μας. Να ’ναι καλά οι δημοσκοπικές εταιρείες. Να ’ναι καλά!
ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ τη σημαία με τον Δικέφαλο Αετό στην ταράτσα, γείτονα, προχθές, επειδή η ΑΕΚΑΡΑ μας νίκησε τη Λάρισα. Δηλαδή αν νικήσουμε αύριον τον Παναθηναϊκό θα θέλεις να σημαιοστολήσεις όλη τη γειτονιά;
“ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ του δημοκρατικού πολιτεύματος έτσι όπως εφευρέθηκε από τους Έλληνες είναι ότι απαιτεί από τους πολίτες κάποιο μορφωτικό επίπεδο, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά. Καθώς φαίνεται όμως, κάτι τέτοιο απουσιάζει από τις σύγχρονες δημοκρατίες μας”. Τάδε δήλωσε μεταξύ των άλλων, σε συνέντευξή του στον “Ταχυδρόμο” (9.5.09) ο ελληνοαμερικανός διάσημος συγγραφέας Τζέφρι Ευγενίδης. Είπε και ελάλησε και αμαρτίαν ουκ έχει.
ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ στην Σπάρτη ένας γέρος από τη Χίο, που έβαφε τα μαλλιά του και τα γένια του για να φαίνεται πιο νέος. Μια μέρα που πήγε στην Απέλλα (συνέλευση του λαού) του δόθηκε ο λόγος να μιλήσει πάνω στο θέμα που συζητούσαν. Μετά την αγόρευσή του ο βασιλιάς Αρχίδαμος σηκώθηκε και είπε: “Τι αλήθεια μπορεί να πει αυτός ο άνθρωπος που περιφέρει το ψέμα στο κεφάλι του;”.
...“Επιτέλους γύρισαν τα χελιδόνια / στην κεραμιδένια στέγη. / Θα ξαναχτίσουνε φωλιά, / θα μεγαλώσουν τα μικρά, / θα σπαθίσουν τον ουρανό / να ξαναγίνει πιο γαλάζιος. / Επιτέλους, ένα κομμάτι φως, / όρμησε απ’ τις φτερούγες τους, / στο δωμάτιο. /
Κι εκείνο, μεθυσμένο, ταξιδεύει”...
Το ποίημα “Το μεθυσμένο δωμάτιο” του Γιάννη Π. Ιωαννίδη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

e-mail:kakatsakis@sch.gr
Χανιώτικα Νέα(12.05.09)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου