Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΑ τον ποταμό κινούσι/ κι άνθρωποι που ‘παθαν πολλά με φρόνηση μιλούσι. Μακάρι να ‘τανε έτσι! Η πραγματικότητα όμως, μας δείχνει ότι δεν είναι. Γι’ αυτό χάνονται και ξαναχάνονται οι ... δίκες.
ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ, λέει, κουρασμένος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Δεν έχει κλείσει τα 53 του χρόνια, εξάλλου. Αν αισθανόταν κουρασμένος θα το έλεγε δηλαδή; Ενα το κρατούμενο. Οχι, αυτή η ερώτηση δεν του υπεβλήθη. Αυτό δα έλειπε να τον στριμώξει ο δημοσιογράφος. Ανεπίτρεπτο και αυτό και το άλλο. Να του θυμίσει ότι η κούραση δεν εξαρτάται μόνο απ’ την ηλικία.
ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την Μπαρτσελόνα στον προχθεσινό τελικό του τσάμπιονς λιγκ γιατί έχει καλό προπονητή. Ανθρακες απεδείχθη η πρόβλεψη του Πρωθυπουργού στη συνέντευξη που έδωσε λίγο πριν τον αγώνα. Την πάτησε και μάλιστα... διφασικά ο καταλληλότερος προπονητής.
ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ή βουλιάζουμε! Από ατάκες ο Γιώργος Παπανδρέου άλλο τίποτα. Εκ των ων ουκ άνευ ότι χρειάζεται πάντως προσοχή. Για να μην βουλιάξομε αλλάζοντας και για να μην αλλάξουμε βουλιάζοντας.
ΕΙΔΑΤΕ το χθεσινό ντιμπέϊτ; Οσοι δεν το είδατε δεν νομίζω ότι χάσατε και τίποτα. Πού κολλάει το “δεν νομίζω;” Στο ότι έγραψα το παρόν “πεταχτό” πριν από... την μπέτη με μπέτη(;) τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, κολλάει.
ΤΙ ΠΑΕΙ να πει “ντιμπέϊτ”, είχα αναρωτηθεί στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Μπέτη με μπέτη αναμέτρηση, ήταν η απάντηση. Μπέτης, για όσους δεν ξέρουν πάει να πει στήθος. Η λέξη, για να μαθαίνουμε και... ξένες γλώσες, προέρχεται από το ιταλικό petto=στήθος.
ΣΑΝ ΚΥΡΙΟΣ έφυγε από την Ελλάδα ο Μιχάλης Χριστοφοράκος. Δεν θα επιστρέψει, αν θα επιστρέψει, ωστόσο στην Ελλάδα σαν κατηγορούμενος, αλλά ως κύριος. Αυτά για να μάθουν ορισμένοι τη χρήση του “σαν” και του “ως”.
ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ χάσουμε, θέλω να παίξουμε όπως ξέρουμε. Ωραίος ο Γκουαρδιόλα, ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, και στη δήλωση που έκανε πριν από τον αγώνα της ομάδας του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον τελικό του τσάμπιονς λίγκ. Πάνω από τη νίκη στον όποιο αγώνα σημασία έχει να παίζεις καλά.
ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ βγήκαν να πουν τα καλύτερα για τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη που έφυγε νωρίς από τη ζωή. Από το ΛΑΟΣ μέχρι το ΚΚΕ. Ποιος είπε ότι δεν αναγνωρίζονται, έστω και μετά θάνατο, οι τίμιες φωνές;
Ο ΡΩΜΑΙΟΣ ρήτορας Μάρκος Λίβιος Δρούσος, που ήταν γνωστός για την εντιμότητά και την ευθύτητά του είχε ένα σπίτι ανοιχτό από δύο πλευρές. Ενας φίλος του αρχιτέκτονας προσφέρθηκε να του το κλείσει απ’ τη μια μεριά και του ζήτησε για αμοιβή 5.000 σεστέρτια. Ο Δρούσος του αποκρίθηκε: “Εγώ θα σου δώσω 10.000 αν μπορείς να το κάνεις ανοιχτό απ’ όλες τις μεριές, για να βλέπουν όλοι τι κάνω μέσα με την οικογένειά μου.
“Ο δεξιός ο ψάλτης ο παράφωνος/ να σωπάσει αμέσως!/ Φανερό πως ανάμεσά μας/ το εμπόδιο είναι/ ο δεξιός ο ψάλτης ο παράξενος/ ο πλέον παράξενος του κόσμου/ ο ψάλτης της παραφωνίας/ και όχι η παραφωνία του ψάλτη/ μας κουράζει /-να σωπάσει- / ο δεξιός ο ψάλτης ο παράφωνος/ εαυτός μας/ ενοχλεί/ Ελπίζω να καταλαβαινόμαστε, / Χριστέ μου!”.
Από την ποιητική συλλογή του Αντώνη Δελώνη
“Σημειώσεις για έναν Κύριο”
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
e-mail:kakatsakis@sch.gr

>> τυπώστε αυτό το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου