Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
kakatsakis@sch.gr


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

NAI, τα σύννεφα έφεραν βροχή προχθές! Μια βροχή ήρεμη, ήμερη, ήσυχη, σιγανή, σαν χαμηλοβλεπούσα κοπελιά της δεκαετίας του 1960. Ναι, ήρθαν τα πρωτοβρόχια. Και ποτίστηκε η γη. Και μύρισε το χώμα. Και γλύκανε η ατμόσφαιρα. Και πήγε η καπδιά μας στον τόπο της. Και του χρόνου!

ΕΒΡΕΞΕ! Δόξα τω Θεώ βροχή ευλογημένη!/ Ανθρωποι ζώα χάρηκαν κι η γης η διψασμένη. Ατάκα κι επιτόπου, με το που έβρεξε τη στέλιωσε και μου την έστειλε τη μαντινάδα ο Ηλίας ο Σταματάκης. Επίκαιρη, έστω κι αν άργησε η δημοσίευσή της, κατά μία ημέρα!

ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΣ κύριε Γιώργο, δεν περνάς, δεν περνάς... Δεν περνάς κύριε Γιώργο, δεν περνάς, δεν περνάς... Δεν περνάς κύριε Γιώργο, δεν περνάς, δεν περνάς! Θα υπάγω εις την Κίναν, δεν περνώ, δεν περνώ... Θα υπάγω εις την Κίναν, δεν περνώ, δεν περνώ... Θα υπάγω εις την Κίναν, δεν περνώ, περνώ!

ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ τη συνέχεια. Σκεφτείτε τι θα κάνει ο Γιώργος (δεν είναι υποχρεωτικό να είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, μπορεί να είναι και ο Γιώργος του γνωστού άσματος, καθ? ότι πονηρός) εις την Κίναν κατ? αρχήν...

ΚΙ ΕΝΩ ο Γιώργος πάει Κίνα οι πολλοί πάνε για εκλογές. Κατεβαίνω, κατεβαίνεις, κατεβαίνει, κατεβαίνουμε, κατεβαίνετε, κατεβαίνουν. Απορία. Φτάνει μια κόλλα σχήματος Α3 για να χωρέσει τα ονόματα των υποψηφίων κάθε συνδιασμού;

ΚΑΙ ΤΙ έγινε δηλαδή, αν δεν φτάνει. Τα σεντόνια είναι και γι? αυτήν τη χρήση.

'Η ΣΥΡΙΑ είναι η 129η χώρα, η οποία έχει επίσημα αναγνωρίσει τη χώρα μας με το συνταγματικό της όνομα', αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν Συρίας - FYROM, που υπέγραψαν στην Νέα Υόρκη ο υπουργός των Εξωτερικών των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο Σύρος ομόλογός του, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ. Και εις άλλες με υγεία...

ΕΚΛΕΒΕ προσευχόμενος ή προσευχόταν κλέβοντας ο 36χρονος Χανιώτης που καταρήμαξε πολλούς ναούς στον Νομό; Να το θέσω αλλιώς. Κλοπή μετά προσευχής ή προσευχή μετά κλοπής; Άλλο το ένα, άλλο το άλλο!

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ότι το κραγιόν περιέχει λέπια ψαριού; Γνωρίζετε ότι τα φιστίκια είναι από τα συστατικά του δυναμίτη; Γνωρίζετε ότι οι αγελάδες βγάζουν περισσότερο γάλα όταν ακούνε μουσική; Τρία ακόμα απ? τα... 333.333 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε, όπως έγραψα και προχθές.

ΕΚΛΕΙΣΕ προχθες, 7 Οκτωβρίου, 50 χρόνια στην ιεροσύνη ο και συνεργάτης της εφημερίδας μας, θεολόγος, τέως λυκειάρχης και πολυγραφότατος συγγραφέας π. Ιγνάτιος Χατζηνικολάου. Εχειροτονήθη διάκονος, όπως μας θύμισε με δημοσίευμά του ('Χ.Ν.', 7.10.2010) στις 7 Οκτωβρίου 2010, στον Αζωγυρέ, στην εορτή των Αγίων Πατέρων, από τον Γέροντα Ειρηναίο! Και εις έτη πολλά, μέσω της στήλης, πάτερ Ιγνάτιε! Πολλοί έχουν ανάγκη του λόγου σου, γραπτού και προφορικού!

Ο ΤΥΡΑΝΝΟΣ της Σικυώνας Κλεισθένης είπε στον Αθηναίο Ιπποκλείδη ότι έχασε τη νύφη επειδή στο συμπόσιο που έγινε μεταξύ 12 υποψηφίων γαμπρών για την κόρη του, Αγαρίστη, είχε χορέψει άπρεπα με το κεφάλι στηριγμένο σ? ένα τραπέζι. Ο Ιπποκλείδης, που ήταν ξακουστός για τα πλούτην του και την ομορφιά του, του απάντησε: 'Ου φροντίς, Ιπποκλείδη!' (Αυτό δεν νοιάζει τον Ιπποκλείδη).

'[...]-Τι να γίνεται εκεί πάνω/ και αστράφτει ο ουρανός;/ - Μάλωσαν δυο αγγελούδια/ γίνανε μαλλιά κουβάρια, /κλάματα, φωνές, αντάρα./ θύμωσε ο Θεός!/ -Τι να γίνεται εκεί πάνω/ και αστράφτει ο ουρανός;/ -Σύννεφα και αστεράκια/ ήρθανε στα χέρια/ τρόμαξε το καλοκαίρι/ κι έγινε ο καιρός/ φθινοπωρινός!'
Από το ποίημα της Ευδοκίας Σκορδαλά - Κακατσάκη 'Φθινόπωρο'.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα Νέα(09.10.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου