Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
e-mail:kakatsakis@sch.gr



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!


ΟΠΩΣ ΕΤΡΕΧΕ ο Θανάσης Βέγγος στις ταινίες του, έτρεξε την χρονιά που μας πέρασε, απ’ τον περσινό Οκτώβρη μέχρι τον φετινό, ο Γιώργος Παπανδρέου. Απαξάπαντες του το αναγνωρίζουν αυτό. Το αν είχε ή όχι αποτέλεσμα το τρέξιμο θα το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Προς το παρόν μπορεί να λέει ο ένας το κοντό του και ο άλλος το μακρύ του.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ότι όλα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει η ιστορία. Οτι τα ισοπεδώνει, όμως, τα ισοπεδώνει. Σιγά που θα θυμάται (λέμε τώρα) τους δούλους που κουβαλήσανε τα μάρμαρα για να χτιστεί ο Παρθενώνας! Με την έννοια αυτή σ’ ένα 'ευτυχώς δεν επτωχεύσαμεν' αρκείται.

ΔΕΝ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ! Ακόμα δεν επτωχεύσαμεν! Ή μήπως επτωχεύσαμεν κι ας μας λένε ότι δεν επτωχεύσαμεν;

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ, βραβείο, ωστόσο! Το βραβείο 'Κβαντρίγκα' για την αποτροπή της πτώχευσης, που έλαβε ο Ελληνας πρωθυπουργός σε λαμπρή τελετή στο Βερολίνο από τον διοικητή της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, εννοώ. Οπου 'μη πτώχευσις και το βραβείον της' κι 'όπου φτωχός κι η μοίρα του...'

ΤΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΕΙ ο Κινέζος στην Ελλάδα και τι είδε τελικά; Τι θέλαμε να δείξουμε στον Κινέζο και τι μας άφησε να του δείξουμε τελικά; Οι απαντήσεις από τον ιστορικό του μέλλοντος...

VENI, VIDI, vici. Η θρυλική φράση με την οποία ο Ιούλιος Καίσαρας ανήγγειλε τη νίκη του εναντίον του βασιλιά του Πόντου, Φαρνάκη Β’, στον φίλο του Γάιο Μάτιο. 'Ηλθον, είδον, ενίκησα', στα ελληνικά. Τι ψάχνω να βρω; Τι άλλο, από το τι είπε ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τσιαμπάο, μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα!

ΤΑΝΚ, ΤΣΕΝ, Τσουν, Τσαν, Τενγκ, Λου, Λι, Ταμπ, Τουμπ: Κινέζικες λέξεις. Ζητείται μεταφραστής.

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ να έχεις καρπούς για ένα χρόνο σπείρε ένα χωράφι. Αν θέλεις να έχεις καρπούς για δέκα χρόνια φύτεψε ένα δέντρο. Αν θέλεις να έχεις καρπούς για εκατό χρόνια, μόρφωσε το λαό. Μ’ αυτήν την κινέζικη παροιμία έκλεισε μια μεγάλη κουβέντα που κάναμε χθες μαζί, ο φίλος μου ο γερω - δάσκαλος. Με την εντολή να την γράψω σήμερα που είναι η Ημέρα του Εκπαιδευτικού.

ΚΑΙ ΚΑΛΑ! Αντε και τον επέλεξαν, όπως τον επέλεξαν, στο ΠΑΣΟΚ τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη για τον Νομό. Με τους υποψήφιους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες να δούμε τι θα γίνει!

ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ ο υγροβιότοπος της Αγιάς! Κακή η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της. Τεράστια τα προβλήματα που προκαλεί η απότομη πτώση της στάθμης του νερού που έχει. Φυσικά και δεν φτάνουν οι ευχές μας για να μη γίνουν και στην επόμενη Γιορτή των Πουλιών οι ίδιες, πικρές, διαπιστώσεις.

ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ είδε τον Διογένη να χειροκροτεί έναν αδέξιο μουσικό τον ρώτησε: 'Σου άρεσε πραγματικά αυτή η απαίσια εκτέλεση;' Ο Διογένης του απάντησε: 'Δεν μου άρεσε καθόλου, ωστόσο τον επαινώ γιατί αν και είναι κακός μουσικός δεν πάει να κλέψει'.

'[...] Χρόνια ατέλειωτα στο ίδιο μονοπάτι/ Με επιμονή χελιδονιού/ Φωλιές χτίζουμε με λέξεις/ Με ουσιαστικά ρήματα και επιρρήματα/ Κεντάμε με υπομονή αράχνης/ Συναρτήσεις και εξισώσεις/ Εργαλεία κέρδους/ Ανταλλάξιμα/ Σε ελεύθερες αγορές/ Σε σκλαβοπάζαρα ανθρώπων/ Σε αρένες πάλης για μια θέση εργασίας/ [...]
Από το ποίημα 'Οι Δάσκαλοι' του Γιάννη Ποταμιάνου

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου