Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ…

Γράφει ο NΕΚΤΑΡΙΟΣ ΕΥ. KΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
nek@haniotika-nea.gr

Απορία: Μήπως πρέπει να το 'παίξω' σεμνότυφα και προσποιούμενος τη χαρακτηριστική κίνηση του ξαφνιάσματος να βάλω το χέρι στο στόμα αναφωνώντας 'ωω τι ντροπή, τι αίσχος, σα δε ντρέπεται! Ποιος είναι εκείνος ο πρωθυπουργός που... ενδεχομένως να είπε ότι κυβερνά ένα διεφθαρμένο κράτος;'.
Οχι, αγαπητοί μου, δε θα το κάνω!
Αντιθέτως, θα πω: 'Σιγά τα ωά! Λες και δεν τό ?ξερα, δεν το ξέραμε όλοι μας -άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο- ότι ζούμε σε ένα κράτος διαφθοράς'. Μα αφού εμείς είμαστε αυτοί που στις καθημερινές μας συζητήσεις μιλούμε για τα λογής - λογής λαμόγια που μας έχουν κατακλύσει παντοιοτρόπως! Εμείς είμαστε αυτοί που φωνάζουμε για τους κομπιναδόρους, τους μιζαδόρους, όλους εκείνους τέλος πάντων που μας έχουν φέρει σε αυτό το σημείο ως χώρα! Εμείς είμαστε που διαβιούμε ανάμεσα στα πρωτοσέλιδα με τους πηχυαίους τίτλους όπως 'Κράτος ρεμούλας', 'Κράτος νταβατζήδων', 'Κράτος της μίζας' κ.λπ.
Είναι λοιπόν συμπεράσματα όλων μας κι οι περισσότεροι από εμάς έχουν κάτι να καταθέσουν επ? αυτών.
...Και το ρητορικό ερώτημα που τίθεται είναι: 'Ποιος πιστεύει ότι ο όποιος πρωθυπουργός μιας διεφθαρμένης ή μη χώρας δεν ξέρει πού ζει και τι λογής χώρα κυβερνά;'. Ας είμαστε λοιπόν σοβαροί και ας δούμε το θέμα που προέκυψε με τις τελευταίες δηλώσεις του Γιούνγκερ από μια διαφορετική σκοπιά! Διότι το κάθε τι που προκύπτει σηκώνει πολλές αναγνώσεις και συζήτηση: Κι όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, ίσως θα πρέπει απλά να πούμε 'μπράβο κ. πρωθυπουργέ μας, όποιος κι αν είσαι! Είπες επιτέλους μιαν αλήθεια που ο κοσμάκης την είχε τούμπανο, δεκαετίες τώρα'. Με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς που επιτέλους επισημοποιήθηκε -και από τα πλέον αρμόδια χείλη- η 'αρρωστημένη κατάσταση τούτου του κράτους'. Πρέπει να το πάρουμε ως μια δεδομένη κατάσταση για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε και ας μη μας πιάνουν οι ντροπές ότι γίναμε 'του κόσμου ο περίγελος' όπως λέει και το γνωστό άσμα!
Η δική μου άποψη; Οσο πιο γρήγορα... συμφωνήσουν να παραδεχθούν όλα τα κόμματα επισήμως ότι 'η Ελλάδα είναι ένα κράτος στο οποίο ανθεί η διαφθορά' τόσο πιο γρήγορα ίσως υπάρξει η ελπίδα για... ελαχιστοποίηση του φαινομένου! Γιατί πολύ φοβάμαι ότι με το κλίμα που αρχίζει να δημιουργείται για άλλη μια φορά θα χάσουμε το δάσος ψάχνοντας για το δέντρο· ό,τι χειρότερο δηλαδή! Κι αυτό θα συμβεί όσο τα κόμματα αλληλοκατηγορούνται για λάθος λόγο: 'Ποιος είναι εκείνος ο οποίος είπε αυτά στον Γιούνγκερ'!
Ισως θα ?πρεπε να νοιαστούν για το τι θα πράξουν για να παταχθεί η διαφθορά.
Το εύλογο ερώτημα βέβαια είναι 'πώς θα πατάξουν ένα φαινόμενο όταν δεν πιστεύουν ότι υπάρχει'.

Χανιώτικα νέα(13.10.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου