Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟΣ ΜΕ βαριά σύννεφα ο ουρανός χθες το πρωί. Ψιλόβρεχε κιόλας. Τα πουλιά, ωστόσο, στα γύρω λιόφυτα δεν είχαν κανένα πρόβλημα να δώσουν την πρώτη εαρινή τους συναυλία. Να πουν την πρώτη καλημέρα στην άνοιξη. 21 Μαρτίου, έδειχνε το Ημερολόγιο..
ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ημέρα Ποίησης, από το 1999, με πρωτοβουλία της Ουνέσκο, η 21η Μαρτίου. Στη φράση του Ντελακρουά 'δεν υπάρχει Τέχνη χωρίς Ποίηση'... στηρίχθηκε ο διεθνής αυτός πολιτιστικός Οργανισμός για την καθιέρωσή της θέλοντας να προωθήσει, κυρίως, τις προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών και την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της Ποίησης και των άλλων μορφών Τέχνης. Για τη στήλη αυτή πάντως, καλά το ξέρετε, δεν υπάρχει ούτε μια μέρα χωρίς Ποίηση...
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ των σεισμών και των καταποντισμών στη Λιβύη των αεροπορικών επιδρομών! Στη μια γειτονιά ο φόβος του πυρηνικού ολέθρου. Στην άλλη ο ήχος απ' τα τύμπανα του πολέμου. Βοήθεια, χωριανοί!
'Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΝΑΤΟ, Ευρωπαίων, Αμερικάνων στη Λιβύη γίνεται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου να σώσουν τους Λίβυους από τον δικτάτορα Καντάφι'. Το συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξαν οι ομιλητές στην εκδήλωση για τις αραβικές εξεγέρσεις και την επέμβαση της Δύσης, στο πλαίσιο του 10ου Αντιπολεμικού Διήμερου, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας. Είναι πολύ κι ακριβό το πετρέλαιο...
ΤΗΝ ΑΥΓΗ της Οδύσσειας την είδαμε από τις τηλεοράσεις μας. Κάποτε θα πρέπει να δούμε και την Οδύσσεια της Αυγής. Σιβυλλικός ο φίλος μου ο γερω - δάσκαλος.
EΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ του θανάτου! Παλιό το σύνθημα επίκαιρο, ωστόσο, όσο ποτέ. Ξανακούγεται δυνατά αυτές τις μέρες στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης μας.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗ Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Η αρχή ενός 'πεταχτού' που είχα γράψει προ ημερών και συγκεκριμένα στις 4 του μήνα. Πόσα και πόσα συνέβησαν από τότε μέχρι σήμερα! Και πόσα και πόσα θα συμβούν μέχρι τότε!
ΚΑΘΕ ΜΑΤΙΑ σου δοξαριά στις κόρδες της καρδιάς μου/ και το τραγούδι ξεκινά για σένανε, χαρά μου! Ωραία η ερωτική σου μαντινάδα, Ηλία Σταματάκη. Ζεις μιαν αιώνια άνοιξη, εσύ.
ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ... Καλοπετεινίτσα να έπαιξε την Κυριακή στο 'Καραϊσκάκη' για προπόνηση ο Ολυμπιακός. Δεν είναι που έριξε έξι γκολάκια στη μόλις πριν τρεις μέρες στην Τούμπα ΑΕΚΑΡΑ μας. Είναι που αν ήθελε θα έριχνε τουλάχιστον δώδεκα! ΑΕΚ-ούλα έκαναν την ομάδα μας, γείτονα!
ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ ΚΛΕΙΝΩ σήμερα τη στήλη με στίχους ενός αγνώστου σ' εμένα ποιητή. Στον απόηχο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Ποίησης...
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έλαβε ένα δέμα που είχε μέσα ένα θεατρικό έργο αγνώστου συγγραφέα και μια επιστολή που έγραφε: 'Κύριε Μπρεχτ, εγώ ποτέ δεν βάζω κόμματα, γιατί έχω την πεποίθηση πως δεν χρειάζονται. Αν εσείς έχετε άλλη άποψη, μπορείτε να τα τοποθετήσετε όπου θέλετε. Ο Μπρεχτ του απάντησε: 'Αντίθετα μ' εσάς, εγώ θεωρώ απαραίτητη την τοποθέτηση των κομμάτων και γι' αυτό σας ζητάω άλλη μια φορά να μου στείλετε μόνο τα κόμματα. Το κείμενο μπορώ να το γράψω και μόνος μου'.
'[...] Η ποίηση δεν φαίνεται, είναι./ Η άρνηση του πουθενά δεν ταιριάζει/ στη χρυσοκύανη πνοή της ποίησης./ Οσο και να την τραυματίσουν/ θα αντιστέκεται με κοφτερές λέξεις/ σημαινομένων φλεγόμενης βάτου./ Και με τα άγραφα ποιήματα/ των ερχόμενων ποιητών [...]'.
Από το ποίημα 'Το όνομα της ποίησης' του Αντώνη Αντωνόπουλου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου