Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ και για 31 μέρες Μάρτης! Καλό μήνα να περάσουμε και με το καλό να μας βγει. Παραείναι κρίσιμος ο μήνας αυτός για τη χώρα μας.

ΜΑΡ.ΙΑ ΙΟΥΛ.ΜΑ/ ΔΕΚ.ΟΚΤΩ ΑΥΓ. (α). Τι είναι τούτο; Μαγικό; Οχι, βέβαια! Ενα απλό δασκαλικό 'κολπάκι', για να θυμούνται οι μαθητές τους μήνες που έχουν 31 μέρες, είναι: ΜΑΡ.=Μάρτης, ΙΑ= Ιανουάριος κ.λπ. Αυτά, από τη ΜΑΡΙΑ ΙΟΥΛΜΑ και τα ΔΕΚΟΚΤΩ ΑΥΓΑ, για να βγάλω τις τελείες.

ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΠΕΤΑΞΕ/ ήβρε πύργο κι έκατσε /και χαμωκελάηδησε/ Μάρτη Μάρτη μου καλέ... Τα παιδιά της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου της Αγίας Μαρίνας βγαίνουν, λέει, σήμερα στους δρόμους του χωριού κρατώντας μια τεράστια χάρτινη χελιδόνα για να αναγγείλουν τον ερχομό της άνοιξης, από σπίτι σε σπίτι και από μαγαζί σε μαγαζί...

ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ 'πεταχτό' για... πρωταπριλιάτικο ψέμα. Πρώτη του Μάρτη κι όχι πρώτη του Απρίλη έχουμε. Την ιδέα, όπως μου είπε ο -και καλός μου φίλος- διευθυντής του Σχολείου, Τάσος Τριγκάκης αλλά και την εκτέλεσή της, την είχε η δασκάλα Βάνια Σταμπολάκη, μια δασκάλα που λατρεύει τον λαϊκό μας πολιτισμό.

ΣΤΕΝΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ απ’ την αρχαία εποχή παιδιά και χελιδόνια. Γνωστά τα 'χελιδονίσματα', σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Να, που θ’ ακουστούν σήμερα και στην Αγία Μαρίνα, φτάνει να το επιτρέπει ο καιρός. Ολόθερμα συγχαρητήρια! Λεπτομέρειες προσεχώς στον Παιδότοπο...

ΘΑ ’ΡΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ η άνοιξη για την ελληνική οικονομία, θα φύγουμε ως χώρα από το χείλος του γκρεμνού που βρισκόμαστε; Θα πάψουμε να κάνουμε σημειωτόν και να νομίζουμε ότι τρέχουμε όπως τον Βέγγο; Οντως παραείναι κρίσιμος μήνας τούτος ο Μάρτης για τη χώρα μας, αδέλφια!

ΟΛΑ ΤΑ ’ΧΕΙ Η ΜΑΡΙΩΡΗ,/ η ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο της λείπει. Αυτό έλειπε, να ρωτήσω τον φίλο που μου το είπε ποια είναι η Μαριωρή!

ΖΗΛΕΥΩ ΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ, που στο χιονιά ανθίζει,/ και σ’ όσους έχουν βάσανα, κουράγιο τους χαρίζει. Μέρες τώρα σκεφτόμουνα να γράψω ένα 'πεταχτό' για τις ανθισμένες αμυγδαλιές. Με πρόκαμες, Ηλία, με τη μαντινάδα σου. Τα είπες όλα όσα ήθελα να πω!

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΙΓΝΑΤΙΟ Θεμ. Χατζηνικολάου, Χανιά: Να ’στε πάντα καλά πάτερ Ιγνάτιε. Να συνεχίζετε για πολλά - πολλά ακόμα χρόνια να γράφετε διδάσκοντας και να διδάσκετε γράφοντας. Με αφορμή την έκδοση του τελευταίου, (του 22ου!) βιβλίου σας με τίτλο 'Τίμιοι με τον Θεόν', ο χαιρετισμός. Σας ευχαριστώ και διά του Τύπου για την αποστολή του. Αυτά, προσώρας.

ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ COPIES κτώνται (Σε τοίχο στην περιοχή Γκύζη). Δεν υπάρχουν παθητικοί καπνιστές, μόνο αντιπαθητικοί αντικαπνιστές (ΤΕΙ Αθήνας). Το Lifestyle είναι μαγικό, από μηδενικό σε κάνει νούμερο '(Γκάζι)'. Τρία απ’ 'Τα καλύτερα συνθήματα σε τοίχους...', που μου έστειλε, να ’ναι καλά, ο φίλος μου ο Κώστας ο Μπετινάκης. Δεν θ’ αφήσω ούτε ένα χωρίς να το δημοσιεύσω, Κώστα!

Σ’ αγαπώ/ σαν το γλυκοξύπνημα/ στα μπράτσα ιδρωμένων εραστών/ μέσα στην άχνη του σούρουπου,/ σαν την άλμη της αυγής στο δάκρυνό μου στόμα.../ Και σου σταλάζω/ νότες της πιστής μου μοναξιάς/ δισάκια λάφυρα στις ιστορίες του κόσμου,/ φυγή λιγνόσαρκη στη βοή των αέρηδων,/ Μάρτης ανύπαντρος σοφός, στο νοτισμένο χώμα'.
Το ποίημα 'Ξύπνημα' του Ιωσήφ Κουράκη

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (01.03.11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου