Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

Ο ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΠΕΡΑΣΕ, τα κάθε λογής πανηγύρια, ωστόσο, συνεχίζονται. Χώρια τους γάμους και τις βαφτίσεις που δεν σου αφήνουν κανένα Παρασκευο-Σαββατο-Κύριακο ελεύθερο. Δανεικά τα κούρταλα...

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ! Αλλο νόημα είχε αυτή η φράση παλιότερα κι άλλο έχει σήμερα. Παλιότερα (βλ. Τάκη Νατσούλη 'Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις') την έλεγαν για εκείνους τους Ελληνες που ξεκινούσαν απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας για να πάνε στα μεγάλα εμποροπανηγύρια της Κορίνθου για να πουλήσουν ή ν' αγοράσουν. Τώρα... τη λέμε γι' αυτούς που δεν είναι στα καλά τους και οι δικοί τους πρέπει να τους πάνε στις εκκλησίες που πανηγυρίζουν για να τους διαβάσει ο παπάς τη σχετική ευχή.

ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΞΕΧΑΣΕ η τρόικα. Αυτό δα έλειπε! Απλώς θα καθυστερήσει, λέει, κατά μία εβδομάδα την προγραμματισμένη της επίσκεψη. Δεν έχει ακόμα, βλέπετε, ετοιμάσει το Ενιαίο Μισθολόγιο - Πεινολόγιο η Κυβέρνηση και θέλει ν' αποφύγει το Ενιαίο Ποινολόγιο...

ΑΠ' ΤΟ 'ΒΟΗΘΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ' στο 'Δόξα σοι ο Θεός', μπορεί να είναι μακρύς, πολύς μακρύς ο δρόμος, μπορεί, όμως, να είναι και σύντομος, πολύ σύντομος! Υπέρ το δέον σιβυλλικός ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος χθες, στην κουβέντα που κάναμε.

ΠΑΝΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ τότε που ως Υπουργός Παιδείας ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ρίξει την ιδέα της αποποινικοποίησης της καλλιέργειας της ινδικής κάνναβης, εφόσον προορίζεται για προσωπική χρήση. 'Τώρα ως πρωθυπουργός την υλοποιεί'. Το σχόλιο που έκανε 'ο βοριάς' στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφημ. 'Χριστιανική', 4-8-2011).

ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΟΥ ΖΗΛΕΥΩ σου και ποιοι δεν σε ζηλεύουν/ που Δου Νου Του και τρόικα πράμα δεν σου γυρεύουν. Βεβαίως απ' τον μαντιναδολόγο μας τον Ηλία τον Σταματάκη η μαντινάδα. Στον παλμό της επικαιρότητας ο Ηλίας.

'ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΝ ενός ανακτόρου χρησιμώτερον ενός βασιλέως ανικάνου· τουλάχιστον δεν έχει ανάγκην εξόδων και στρέφεται προς όλα τα μέρη του βασιλείου'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΜΑΡΚΟ ΝΙΚ. ΣΕΛΛΙΑΝΑΚΗ, συγγραφέα, Χανιά: Σ' ευχαριστώ πολύ που με συμπεριέλαβες στους αποδέκτες του βιβλίου σου 'Ιστορία ενός αγγέλου' (εκδ. 'Ομορφος κόσμος'). Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τα τέσσερα διηγήματα που περιέχει: 'Ο 448', 'Η ιστορία ενός Αγγέλου', 'Αγρια Οικογένεια' και 'Πανοικός'. Γνώρισα τους ήρωές των έτσι όπως τους περιγράφεις στην καθημερινότητά τους. Συμφωνώ μαζί σου ότι δεν είναι τέρατα, ωστόσο, ενίοτε αναγκάζονται να γίνουν γιατί πολεμούν με τέτοια. Συνέχισε να γράφεις, Μάρκο! Εχεις πολλά να πεις. Εκτός από παραθεριστής, κατά δήλωσή σου, είσαι κι ένας σπουδαίος παρατηρητής του κόσμου.

Ο ΑΡΙΣΤΙΠΠΟΣ ΦΗΜΙΖΟΤΑΝ για μεγάλος ψαροφάγος. Λένε ότι κάποτε ο Πλάτων τον κατηγόρησε, επειδή τον είδε να έχει αγοράσει πολλά ψάρια. Οταν ο Αρίστιππος του είπε ότι τα είχε πάρει πληρώνοντας μόνο δυο οβολούς, ο Πλάτων θαύμασε και είπε ότι για ένα τέτοιο μικρό ποσό θα τα είχε αγοράσει κι ο ίδιος. Κι ο Αρίστιππος: 'Βλέπεις, λοιπόν, Πλάτωνα, ότι δεν είμαι εγώ ψαροφάγος, αλλά εσύ φιλάργυρος;'. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της ιστορίας' (εκδ. Σαββάλας).

'Φρεσκολουσμένη μ' άστρο στην καρδιά/ πήρα τους δρόμους τους χωμάτινους./ Χώμα κι ιδρώτας έφτιαξαν πηλό/ ιδρώτας κι αίμα έβαψαν το άστρο./ Ζωγράφοι άνεμοι μου 'δωσαν μορφή/ θαμπό πορτρέτο στο λυκόφωτο./ Πενήντα χάντρες γύρω στο λαιμό/ πενήντα χρόνους τριγυρνώ/ στους δρόμους τους χωμάτινους'.
Το ποίημα 'Δρόμοι χωμάτινοι' της Μαρινέλλας Βλαχάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα (16.08.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου