Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΕΚΤΑΣΕΙΣ με ξεραμένα χόρτα μοιάζουν να είναι οι κοινωνίες της Δύσης. Ενα σπίρτο, λέει, μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Ποιοι φταίνε που ξεράθηκαν τα χόρτα; Φωνή βοώντος στην ευρωπαϊκή ξεραΐλα.

ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ συνεχή Τετάρτη, αντί για τα 'Ευθύβολα και μη' του Νεκτάριου διαβάζετε τα 'πεταχτά'. Μέχρις εδώ ήταν. Την άλλη Τετάρτη, εξάλλου, θεού θέλοντος, θα βρίσκομαι στους Αγίους Τόπους. Ας το γράψω, ευκαιρίας δοθείσης, από τώρα για ν? αρχίσω σιγά - σιγά να συνηθίζω στην ιδέα.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τα που έγιναν τελευταία στις μεγάλες πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας το πρώτο 'πεταχτό'. Αργεί το κακό να γίνει φάντασμα; Σε ευρωπαϊκό επίπεδο μιλάμε.

ΑΠΟ ΔΩ οι έχοντες και κατέχοντες κι από κει οι άλλοι. Από δω οι 'Πανωμερίτες', που όσο περνά ο καιρός γίνονται περισσότερο 'Πανωμερίτες' κι απο κει οι 'Κατωμερίτες', που όσο περνά ο καιρός γίνονται περισσότερο 'Κατωμερίτες'. Πως λέμε: οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι...

Σ? ΟΠΟΙΟΝ μας κόβει σύνταξη, του λέω νέτα σκέτα/ να τονε πιάνει κόψιμο μακριά ?πο τουαλέτα. 'Κατωμερίτικη' μαντινάδα. Απ? τον μαντιναδολόγο μας τον Ηλία τον Σταματάκη. Ούτε παραγγελιά να του την είχα.

ΕΔΩ το ευρωομόλογο, εκεί το ευρωομόλογο, που είναι το ευρωομόλογο... Εδώ το ευρωομόλογο, εκεί το ευρωομόλογο, που είναι το ευρωομόλογο... Εδώ το ευρωομόλογο, εκεί το ευρωομόλογο, που είναι το ευρωομόλογο... Κατά το 'εδώ παπάς, εκεί παπάς, που είναι ο παπάς'. Σε ρόλο 'παπατζήδων' η Αγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί.

ΚΡΗΤΙΚΟ πανηγύρι στον... με τους... Κρητική βραδιά στην... με τους... Παραδοσιακό βράδυ στο... με τους... Ζήτω η κρητική μουσική παράδοση, όχι όμως και η αφισορρύπανση. Κακόμοιρα δέντρα, τι τραβάτε και δεν το μαρτυράτε! Κακόμοιρες πινακίδες, κακόμοιρες γέφυρες!

ΟΤΑΝ οι Ηρακλειώτες δικηγόροι τα βάφουν άσπρα, οι Χανιώτες δικηγόροι τα βάφουν μαύρα. Για το θέμα του Εφετείου ο λόγος. Μακρύς πάντως κι όχι κοντός, ο ψαλμός...

ΚΑ ΙΩΑΝΝΑ Τζουγκράκη, Χανιά: Σας ευχαριστώ και διά της στήλης για το γράμμα σας, αλλά και για τα ποιήματά σας. Ιδιαίτερα μου αρέσει αυτό για τις μάνες του 1945 - 1955. Να ?στε πάντα καλά.

ΤΡΙΑ μαθητικά μαργαριτάρια (λίγα μου ?χουν μείνει ακόμα, Κώστα Μπετινάκη) σήμερα: α) Το ακριβώς αντίθετο της Αγίας Τριάδας είναι η Διαβολική Τριάδα, πυρ, συν γυναιξί και θάλασσα. Πράγματα του Σατανά (Λύκειο Ξάνθης). β) Το τετράγωνο της υποτείνουσας ισούται, αλλά όχι πάντοτε (Γυμνάσιο Καλαμάτας). γ) Πρωτεύουσα της Κεϋλάνης είναι η Λίπτον Τι (Γυμνάσιο Αθήνας).

'[...] Εσύ στα μαύρα βουτηγμένη/ Μικροπαντρεμένη,/ Στην πρώτη νιότη σου/ Χωρίς σύντροφο/ Στην σκάφη έσκυψες,/ Ή τη γη πάλεψες,/ Αλέτρι και ζώο μαζί./ Με τα τρύπια χέρια σου,/ Το ψωμί στα παιδιά σου μοίρασες,/ Για σένα λιγοστό κράτησες,/ Με μόνη χαρά το ενδεικτικό του Ιουνίου./ Και τότε πιο βαθιά στη σκάφη έσκυψες,/ Ή το αλέτρι ζεύτηκες,/ τη ρημαγμένη, κατεστραμμένη,/ από τον πόλεμο/ Αποδεκατισμένη πατρίδα/ με δασκάλες και δικηγόρους και γιατρούς/ να ενισχύσεις'.
Από το ποίημα 'Μάνες 1945 - 1955' της Ιωάννας Τζουγκράκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Χανιώτικα νέα (17.08.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου