Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΕΠΑΤΗΣΕΝ ο Αύγουστος η άκρα του χειμώνα! Αύγουστος, που είναι παχιές οι μύγες, ο μήνας που τρέφει τους έντεκα, από χθες. Καλό μήνα! Καλό χειμώνα να ?χουμε!

ΕΞΙΣΟΥ ΣΠΟΥΔΑΙΑ προσωπικότητα με τον Ιούλιο Καίσαρα ήταν ο Οκταβιανός Αύγουστος. Με την έννοια αυτή οι Ρωμαίοι θεώρησαν υποτιμητικό να του αφιερώσουν μήνα με μια μέρα λιγότερη. Βρήκαν, λοιπόν, το εύκολο θύμα, ποιον άλλο απ? τον Φλεβάρη, του αφαίρεσαν την 29η μέρα και την πρόσθεσαν στον Αύγουστο. Ετσι έχουμε Ιούλιο και Αύγουστο (δύο συνεχόμενους μήνες) με 31 μέρες, ενώ ο Φλεβάρης έμεινε με 28.

ΑΠΟ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ο Αύγουστος, άλλο τίποτα! Να φάνε κι οι κότες, που λένε. Ηδη και μόνο στο πρώτο 'πεταχτό' είπα τρεις. Ας τις κάνουμε τέσσερις, με μια βυζαντινή. Περί της υγείας σου/ τον Αύγουστο ερώτα. Την έλεγαν γιατί πολλοί ήταν εκείνοι που παρασέρνονταν κι έτρωγαν πολλά φρούτα με αποτέλεσμα να παθαίνουν διάφορες κοιλιακές διαταραχές που δύσκολα θεραπεύονταν.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ για τον Αύγουστο απ? τον μαντιναδολόγο μας τον Ηλία τον Σταματάκη: Αύγουστε με τα σύκα σου, τ? απίδια, τα σταφύλια/ οι άλλοι μήνες πίστεψε θα σκάσουν απ? τη ζήλεια.

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ άπλωσε αυγουστιάτικα τον τραχανά στην νταράτσα η Κυβέρνηση. Αλλο πράμα οι κάθε λογής γάτες που παραμονεύουνε να τον φάνε, πριν ξεραθεί. Δίχως να λογαριάσουμε τις βροχές που έρχονται.

ΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ τω Υπουργώ και τα των ταξιτζήδων στους ταξιτζήδες. Από τον φίλο μου τον γερω - δάσκαλο η άποψη, έτσι όπως τη διατύπωσε σε γενομένη συζήτηση. Με μια σημαντική υποσημείωση. Οτι οι δεύτεροι χάνουν το όποιο δίκιο τους με ακραίες ενέργειες που πλήττουν τον τουρισμό.

ΤΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ είναι σε διακοπές. Τώρα που όλα είναι χαλαρά. Τώρα που έχουμε (εύκαιρο) τον παπά, να θάψουμε και την παπαδιά. Η αυγουστιάτικη φιλοσοφία της Κυβέρνησης.

Ο ΚΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣ που ζει κι εργάζεται ως ανώτερος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, Παναγιώτης Αλεβαντής, μου έστειλε το παρακάτω μήνυμα: 'Η εθνική πόλο γυναικών μας λέει με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην Κίνα πως για την επιτυχία υπάρχει ένας μόνο τρόπος. Σκάσε και κολύμπα! Και οι ποδηλάτες του Τάλω που αναδείχτηκαν πρώτοι σε πανελλήνιο επίπεδο μας διαμηνύουν ότι η επιτυχία έρχεται μόνο με ορθοπεταλιά'. Προσυπογράφω, Παναγιώτη!

ΑΝΑΣΤΟΛΗ, λέει, της λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου. Αναστολή μέχρι να κλείσει. Τι χαρά έχουν οι νυχτερίδες και οι αράχνες της περιοχής δεν λέγεται!

ΣΤΙΧΟΙ από ένα 'σκυλάδικο' τραγούδι αντί για ιστορικό ανέκδοτο σήμερα. Αν τους αντέξετε: 'Από κορμί είμαι η best/ κι από προσόντα είμαι first/ Γι? αυτό στους άντρες κάνω τεστ/ Για να διαλέξω/ Μπες όπως όλοι στη γραμμή/ Ασε τα μα, τα μου, τα μη/ Πέρνα λοιπόν τη δοκιμή/ Και ίσως σε επιλέξω'. Τους αντέξατε;
'Αύγουστε εσύ Ερωτικέ,/ πλημμυρισμένος πάθος/ αποκορύφωμα ζωής/ δίψα να μην τελειώσεις.../ Αύγουστε εσύ Ταξιδευτή/ φιλόξενε χωριάτη/ σε κάθε σπίτι, κάθε αυλή/ όλοι εσέ φιλεύουν.../ Αύγουστε εσύ Γιορταστικέ,/ ο γιος της Παναγίας,/ με τ? άσπρα τα εκκλησάκια σου/ βαγιά κι άνθη πλεγμένα.../ Αύγουστε μήνα Βιαστικέ,/ πού πας, πού ξεμακραίνεις;/ Κάθε σου μέρα που περνά/ είναι μια νοσταλγία...'.
Το ποίημα 'Αύγουστε μήνα μας καλέ...' της Λένας Σεπτέμβρη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Xανιώτικα νέα (02.08.2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου