Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΕΚ ΠΕΡΑΤΩΝ καλεί τους Αποστόλους η Παναγία να συναθροισθούν στη Γεθσημανή για να κηδεύσουν το σώμα της και παρακαλεί τον Γιο της και Θεό της, να παραλάβει το πνεύμα της. Εκ περάτω καλεί και τα ξενιτεμένα παιδιά της τούτες τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου η γενέθλια γη να επιστρέψουν. Για να πάρουν δυνάμεις που θα τους χρειαστούν στον αγώνα της ζωής. Χρόνια πολλά και καλά σε όλους! Ξεχωριστά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες!

ΑΠΟ ΤΡΙΤΗ 16 Αυγούστου, άντε να το πάμε από Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου αν θέλετε, τα κεφάλια μέσα. Κι όταν λέμε μέσα, εννοούμε μέσα για μέσα. Δύσκολες οι μέρες που έρχονται. Παναγία μας πρόφταξε!
]ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ και χείρα κίνει! Αϊ - Γιώργη βοήθα με - Μα σείε και σύ τα πόδια σου! Ας τις έχουμε υπόψη και τις δυο αυτές παροιμιώδεις φράσεις. Θα μας χρειαστούν στην πορεία.

ΓΥΡΩ στους 12.000 υπολογίζεται ότι θα είναι οι εκπαιδευτικοί που θα αποχωρήσουν μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Γύρω στους 600 θα είναι αυτοί που θα διοριστούν. Ποιος μίλησε για κενά;

'ΑΡΓΟΣ και πλεονεκτικός ο βίος του τοκιστή. Δεν έμαθε τον κόπο της γεωργίας ούτε την εφευρετικότητα του εμπορίου. Σ? έναν τόπο κάθεται τρέφοντας θηρία. Θέλει να θερίσει τα πάντα χωρίς να οργώσει και να σπείρει'. Γρηγόριος Νύσσης, 'Κατά τοκιζόντων'.

ΚΑΘΕ που πίνω τον φραπέ, ζηλεύουν κάποιοι φίλοι, γιατί αυτοί γεράσανε και πίνουν χαμομήλι. Στην εκλεκτή, όπως μου γράφει, παρέα του, αφιερώνει τη σημερνή του μαντινάδα ο Ηλίας ο Σταματάκης. Ζητείται απάντηση. Ξέρω πως στην παρέα του υπάρχουν κι άλλοι εκλεκτοί μαντιναδολόγοι.

ΣΤΟ ΝΙΠΠΟΣ απόψε, στα εγκαίνια της δανειστικής βιβλιοθήκης που δημιούργησε ο τοπικός Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Γυναικών. Οντως ασυνήθιστο πολιτιστικό γεγονός τα εγκαίνια μιας δανειστικής βιβλιοθήκης. Ειδικά στους καιρούς μας. Οι γυναίκες του Νίππους δείχνουν τον δρόμο. Το αποδεικνύουν γι? άλλη μια φορά!

'ΟΤΑΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ αποφάσισε να πάρει μαζί του τη Μητέρα του, της έστειλε τρεις μέρες νωρίτερα τον άγγελό του να της το πει. Εκείνη, χαρούμενη που θα συναντούσε το παιδί της, πήγε πρώτα στο Ορος των Ελαιών να προσευχηθεί, όπου τα δέντρα έγειραν και τη χαιρέτησαν. Γύρισε σπίτι, ετοίμασε το κρεβάτι της κι όσα νεκρικά θα της χρειάζοταν, άναψε κεριά και κάλεσε γείτονες και συγγενείς να παραβρίσκονται στον θάνατό της. Τους έκανε γνωστό το μήνυμα του αγγέλου και τους έδειξε ένα κλαδί φοινικιάς, που εκείνος της άφησε. Αρχισαν τα κλάματα οι γυναίκες, αλλά η Παναγία της παρηγόρησε ότι καθόλου δεν θα ξεχάσει τον κόσμο'... Από το βιβλίο της Αικατερίνης Τσοτάκου - Καρβέλη 'Λαογραφικό Ημερολόγιο'. Πόσο συγκινητικά και ανθρώπινα περιγράφεται η θανή της Παναγίας στο συναξάρι της!
'
[...] Κυρά της μετανοιωμένης αμαρτίας/ καθάρισέ μας με τη δρόσο/ της φωτοσυρμής των ματιών Σου,/ όαση παρηγοριάς στην πανανθρώπινη έρημο/ Κυρά των σιγανών κυμάτων/ ξέπλυνε με ύσσωπο ευσπλαχνίας/ τα καυτά σημάδια του Κάιν/ από τις χούφτες και την ψυχή μας.../ Κυρά των φιλόξενων κάβων/ αδαπάνητη νίκη Δικαιοσύνης,/ ακλόνητη πυξίδα των απελπισμένων,/ αφάνισε τη σκουριά του παραλογισμού/ που τρώει τους αρμούς της πίστης μας'...
Από το ποίημα 'Υμνος στις Παναγίες του Αιγαίου'
του Γιάννη Ανδρικόπουλου.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ

Χανιώτικα νέα (13.08. 2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου