Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ


Ο δρόμος του να διαβάζουμε

Τον δρόμο της ευθύνης για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Τον δρόμο της συλλογικής δράσης κι όχι της μεμψίμοιρης προσέγγισης. Τον δρόμο της ενεργητικής βίωσης κι όχι της παθητικής αναβίωσης.
Τον δρόμο του να βρισκόμαστε κι όχι του να χανόμαστε... Κοντά σ’ αυτούς και τον δρόμο του να διαβάζουμε! Με αφορμή τα εγκαίνια της Δανειστικής Βιβλιοθήκης που δημιούργησε ο Σύλλογος Γυναικών Νίππους 'Περβολίτσια' και με βάση τις μέχρι τώρα δραστηριότητές του, στα δυόμισι χρόνια λειτουργίας του (βλ. και Εύφημες Μνείες, 9-11-2009), τα παραπάνω για τους δρόμους που μας δείχνει. Πολλά πάμπολλα θα μπορούσα να γράψω για τη μαγική βραδιά των εγκαινίων (Σάββατο 13 Αυγούστου) κι ας ήμουν παρών μόνο στο τελετουργικό μέρος, όπως και για την όλη προσπάθεια της ξαδέλφης μου της Εύης Packeu - Κακατσάκη, που επέστρεψε ύστερα από 45 χρόνια απουσίας (10 στην Αθήνα και 35 στο Παρίσι) και των άλλων γυναικών. Επιφυλάσσομαι, ωστόσο, γι’ άλλη φορά και μένω μόνο σ’ αυτά που είπε χαιρετίζοντας την εκδήλωση η Νιππιανής καταγωγής ηθοποιός και ποιήτρια Στέλλα Αρκάδη και τα οποία συνυπογράφω: 'Καλώς ορίσατε στην αποψινή Γιορτή του Βιβλίου. Οποιος διαβάζει ένα βιβλίο γίνεται φίλος με τον εαυτό του. Οποιος διαβάζει δυο επεκτείνει τη φιλία στον περίγυρό του κι όποιος διαβάζει πολλά αγαπά, καταλαβαίνει, συγχωρεί. Κι επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι -ξανάγιναν δύσκολοι- μόνο με τα εφόδια της κατανόησης και της αγάπης μπορούμε να πορευτούμε για να βγούμε στο ξέφωτο. Καθώς η πανσέληνο φωτίζει το μαγικό τοπίο που μας περιβάλλει απ’ αυτήν την προνομιούχο θέση όπου είναι χτισμένος ο Νίππος, συνειδητοποιούμε πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε εδώ. Με τις εξαίρετες Νιππιανές που δημιούργησαν τον Σύλλογο, με τους Νιππιανούς που μας παραστέκονται κι όχι μόνο Νιππιανούς.
Να ’ναι καλά οι δωρητές, να ’ναι καλά οι αναγνώστες οι νέοι που θ’ αγαπήσουν το βιβλίο, με τους δασκάλους που θα τους το μάθουν -γιατί και το να διαβάζεις μαθαίνεται. Χρειαζόμαστε φαντασία και γνώση, χρειαζόμαστε να γνωριστούμε με τον εαυτό μας και τον διπλανό μας, με τη φύση και ό,τι ο όρος εμπεριέχει, χρειαζόμαστε αρμονία, να συμβιώσουμε. Το βιβλίο είναι σύντροφος· κεντρίζει, ελευθερώνει, ενίοτε πληγώνει, αλλά πάντα αφυπνίζει και γενικά μας πλουτίζει. Καλή ανάγνωση! Καλή διασκέδαση!'.
Σημείωση: Πλημμύρισε από κόσμο η μεγάλη αυλή του σχολείου στο Νίππος. Μεταξύ των παρόντων ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός (που τέλεσε με πολλούς ιερείς τον αγιασμό), οι βουλευτές Ευαγγελία Κουρουπάκη και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αποκορώνου Μανώλης Χαριτάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Γιαννούλης κ.λπ. Το γλέντι, όπως πληροφορήθηκα, κράτησε μέχρι πρωΐας.



Αείφωτος πορεία

Μια εύφημη μνεία (την είχα υποσχεθεί εξάλλου) σχετικά με την όλη εκδήλωση της παρουσίασης του Λευκώματος 'Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης - Αείφωτος Πορεία', που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Αυγούστου στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. Και με αφορμή την αυριανή ονομαστική γιορτή του Παππού - ευκαιρία είναι να του πούμε από σήμερα τα Χρόνια Πολλά! Το βράδυ εκείνο κατάμεστη από κόσμο η μεγάλη κεντρική αίθουσα της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, χωρητικότητας 800 ατόμων. Ξετρουλιαχτοί οι γύρω διάδρομοι, πραγματική κοσμοπλημμύρα.
Παρόντες ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος Αθανασιάδης (χρόνια πολλά και σ’ αυτόν), ο μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίος Μεσαρχάκης (ένας εκ των παρουσιαστών του Λευκώματος [επίσης χρόνια του πολλά]), ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ο οικείος μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος (και ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη), σύσσωμη η πολιτική, στρατιωτική και πολιτειακή υπηρεσία του τόπου, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, αρχών... Ωσεί παρών, απ’ αρχής μέχρι τέλους, σ’ όλη την τρίωρη περίπου διάρκειας εκδήλωση ο Παππούς. Χαμογελαστός, όπως πάντα, και ευλογών με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο. 'Ξεναγοί' στις σελίδες του Λευκώματος, που αποτυπώνει μέσα από 310 φωτογραφίες, τη ζωή και το έργο του απ’ τη γέννησή του μέχρι σήμερα και που περιλαμβάνει όλη την εργογραφία του, σημαίνοντα έγγραφα της ποιμαντορίας του, χειρόγραφα κείμενά του, πνευματικές υποθήκες του, ιστορικούς σχολιασμούς του κι έναν ψηφιακό δίσκο στον οποίο περιέχονται ιστορικές ραδιοφωνικές εκπομπές και ομιλίες του, ως επίσης και εκφωνήσεις από θείες λειτουργίες και ιερές ακολουθίες, εκτός του Μητροπολίτη Λάμπης και του γράφοντος (βλ. 'Εύφημες μνείες', 8 Αυγούστου 2011), η αντιπρόεδρος της ΙΛΑΕΚ Αρχόντισσα Παπαδερού, ο δάσκαλος - λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης και ο Θεολόγος - γραμματέας της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου Αντώνης Βακάκης. Πολλά, πάμπολλα θα μπορούσα να γράψω με αφορμή τις ομιλίες τους, όπως και με αφορμή αυτά που είπαν ο συντονιστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ. και πρόεδρος του Συλλόγου Προβολής του έργου του Ειρηναίου Γαλανάκη Δημήτρης Κυριτσάκης στην ομιλία του με θέμα την προσφορά του Παππού στους νέους και όλοι όσοι χαιρέτισαν την εκδήλωση, αλλά και την όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Ισως άλλη φορά. Προς το παρόν μένω μόνο σε ένα απόσπασμα από την ευχαριστήριο ομιλία του διαδόχου του Παππού Μητροπολίτη Αμφιλόχιου που δίνει το στίγμα της όλης εκδήλωσης:
'Σήμερα, λοιπόν, εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας και ενώ ο σύγχρονος άνθρωπος και πολιτισμός παραμένει μακριά από το Θαβώριο Φως και ζει μέσα στην παραμόρφωση της εικόνος του, απομακρυνόμενος από την πορεία προς την Θέωση και κατατριβόμενος σε πορεία προς την απανθρωποποίηση, σήμερα εμείς παρουσιάζομε το Λεύκωμα του «Παππού» της Κρήτης.
Γιατί άραγε; Για να πούμε πως ακόμα και στις μέρες μας υπάρχουν άνθρωποι που ντύνομαι την χαρισματική Ιερωσύνη, που τους κατακαίει η πυρκαγιά του Αγίου Πνεύματος, που δεν αρνούνται ούτε εξαντλούνται στην θέαση της ασχήμιας του κόσμου, αλλά ανακαλύπτουν την κρυμμένη ομορφιά μέσα στην α-κοσμία του. Που, χωρίς συμβιβασμούς, καταγράφουν την τρυφερότητα και ευαισθησία της μυστηριώδους ομορφιάς, που αγνοεί ή βεβηλώνει ο κόσμος. Που συντρίβουν τον παρατεινόμενο φόβο του θανάτου με την παρατεινόμενη αγέραστη ελπίδα στην αγάπη και ευσπλαχνία του Θεού'.

Xανιώτικα νέα (22.08. 2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου