Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ των αριθμών οι οριζόντιες σφαγές. Οποιον πήρε ο Χάρος τον πήρε. Τι τους νοιάζει αυτούς αν 'κλείνουν σπίτια';
ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

ΔΕΝ ΛΕΩ ότι σφίξανε οι ζέστες, όσο να ?ναι πάντως ο υδράργυρος έχει ανεβεί, από προχθές, και κατά που φαίνεται θα συνεχίσει ν? ανεβαίνει. Ιούλης είναι, του το επιτρέπουμε... Σιγά που θα μας πάρει και την άδεια!

ΣΕ ΤΡΕΙΣ δόσεις... η δόση. Οπως έδειχναν τα πράγματα έτσι έγιναν. Είμαστε, λέει, καλά παιδιά, δεν μπορούν να πουν το αντίθετο, όχι όμως τόσο καλά όσο αυτοί θέλουν. Μας κάνουν 'γυμνάσια' ή μου φαίνεται; Ε καλά τώρα, βουλωμένο γράμμα διαβάζω!

'ΑΙΝΙΓΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ διά πάντα τίμιον/ πολίτην και υγιώς σκεπτόμενον/ της ανεργίας το φαινόμενον', μας λέει ο Μπέρτολτ Μπρεχτ στο ποίημά του 'Αυτή η ανεργία' (μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης). Επίκαιροι, όσο ποτέ οι στίχοι του, σήμερα, ιδιαίτερα στη χώρα μας, αλλά και σε όλη τη Νότια Ευρώπη.

Ο ΞΑΦΝΙΚΟΣ θάνατος της ΕΡΤ ήταν μόνο η αρχή μιας σειράς ξαφνικών θανάτων που είναι σε εξέλιξη. Θα εξακολουθήσουν να βρίσκουν και να τα κάνουν οι κυβερνώντες; Μετέωρο το ερώτημα από τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο. Μακρύς και δύσβατος ο δρόμος από την εθνική αποβλάκωση στην εθνική αφύπνιση.

'ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ αποβλάκωση στην εθνική αφύπνιση'. Το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε πριν από λίγες μέρες η Δημοκρατική Πατριωτική Κίνηση Χανίων με ομιλητές τον συνεργάτη της εφημερίδας μας, ποιητή, δημοσιογράφο Δημήτρη Κακαβελάκη και τον καθηγητή Πανεπιστημίου Ηλία Φιλιππίδη. Περισσότερα σε άλλη στήλη.

ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ των αριθμών οι οριζόντιες σφαγές. Οποιον πήρε ο Χάρος τον πήρε. Τι τους νοιάζει αυτούς αν 'κλείνουν σπίτια';

ΓΥΡΩ ΣΤΟ 20% αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών στην Κρήτη. Να και μια υπαρκτή, 'χειροπιαστή', ακτίδα αισιοδοξίας. Το ταμείο θα γίνει βέβαια στο τέλος της περιόδου, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι όχι μόνο μείον δε θα είναι, αλλά θα έχει και πλεόνασμα.

'Η ΠΡΟΟΔΟΣ δεν υπήρξε ποτέ από του πρώτου βήματός της επιτυχία· Εξ εναντίας, όσω μείζονας δυσκολίας απήντησε, και όσω ταχυτέραν και σκολιωτέραν οδόν ηύρινε, κατά τοσούτον υπήρξε και αξιοθαύμαστος, κατά τοσούτον, και θετικωτέρα'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΗΜΟΥΝ, ΛΕΕΙ, στ? αλώνι, ντάλα μεσημέρι κι έκανα τη 'δούλα' μου. Η καλύτερή μου! Τι κι αν περνούσε η ώρα και δεν ερχόταν να με αντικαταστήσουν; Το βιβλίο που διάβαζα, 'Τα ψηλά Βουνά' του Ζαχαρία Παπαντωνίου, με είχε απορροφήσει εντελώς... Τι όνειρο κι αυτό χθες το βράδυ, τι όνειρο!

'ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ τ? άστρα κάθονται τριγύρω στο φεγγάρι/ κι ακούν που τραγουδά/ για σε με γλύκα και με χάρη'. Αλλη μια ερωτική μαντινάδα απ? τον Ηλία τον Σταματάκη. Καλή, κατάκαλη, Ηλία, πλην όμως στείλε και καμιά επίκαιρη. Υπάρχουν τόσα θέματα που καίνε...

Ο ΑΝΝΙΒΑΣ, για να πείσει τους στρατιώτες του να πολεμούν με αυταπάρνηση, έφερε και τοποθέτησε μπροστά τους κάποιους νεαρούς Γαλάτες αιχμαλώτους. Ηταν δεμένοι με χοντρές αλυσίδες και τα κορμιά τους γεμάτα πληγές. Πλάι τους έβαλε κάποιες φανταχτερές πανοπλίες, από αυτές που χρησιμοποιούσαν οι βασιλιάδες τους στις μονομαχίες. Στη συνέχεια, τους προέτρεψε να μονομαχήσουν, λέγοντάς ότι όποιος νικούσε θα ελευθερωνόταν και θα έπαιρνε ως έπαθλο τις πανοπλίες, αλλά και όποιος σκοτωνόταν θα απαλλασσόταν από τις καθημερινές ταλαιπωρίες του. Ολοι οι νεαροί Γαλάτες με μια φωνή φώναξαν ότι δέχονται. Στην κλήρωση που ακολούθησε για το ποιοι θα μονομαχούσαν, όλοι παρακαλούσαν να βγει ο δικός τους κλήρος. Μετά τη μονομαχία μακάριζαν εξίσου και αυτόν που νίκησε και αυτόν που σκοτώθηκε. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας'.

'Ολα γίνονται σιγά - σιγά μιας χρήσης,/ όπως της τουαλέτας το χαρτί./ Τα πιάτα, οι σύριγγες, τα περιοδικά,/ τα γυναικεία εσώρουχα./ Οι φίλοι, τα τραγούδια, κι οι αξίες μας,/ οι παιδικοί έρωτές μας,/ ο γρήγορος ο τρόπος της ζωής μας,/ δεν επιτρέπει μόνιμη σύνδεση μ? αυτά./ Και η ζωή μας χάνεται/ γοργά κι «ανεπαισθήτως»,/ σα χαρτί μιας χρήσης και αυτή'. 

Το ποίημα 'Μιας χρήσης' του Κώστα Μουντάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (11.07.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου