Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΓΙ’ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Γι’ άλλη μια φορά βγήκαν στους δρόμους οι Αιγύπτιοι και πανηγυρίζουν για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Χιλιοπροδομένοι αισθάνονται πάντα οι λαοί. Χιλιοπροδομένοι μεν, χωρίς όμως να χάνουν την ελπίδα τους, για ένα καλύτερο αύριο, δε.
ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης







Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΑΝΤΕ ΝΑ γράψω τα 'πεταχτά'... στα πεταχτά, γρήγορα - γρήγορα, δηλαδή και να 'την κάνω' για τη θάλασσα. Δεν παλεύεται ώρες και φορές, καληώρα όπως τώρα, που αρχίζω να γράφω τη στήλη η ζέστη. Εύκολο, όμως, το ’χεις το γράψιμο; Στο τσεπάκι θαρρεί πως την έχεις την... έμπνευση; Εν πάση περιπτώσει, πάμε, κι όπως πάμε... Κάποια προετοιμασία, άλλωστε, έχει γίνει...

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ κατατίθεται, λέει, το νομοσχέδιο 'σκούπα' με όλα τα προαπαιτούμενα που ζητεί η τρόικα. Αν δεν, δεν... Τρόικαν ή 'διαταγή και τα σκυλιά δεμένα'. Οχι παίζουμε...

ΓΙ’ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Γι’ άλλη μια φορά βγήκαν στους δρόμους οι Αιγύπτιοι και πανηγυρίζουν για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Χιλιοπροδομένοι αισθάνονται πάντα οι λαοί. Χιλιοπροδομένοι μεν, χωρίς όμως να χάνουν την ελπίδα τους, για ένα καλύτερο αύριο, δε.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη. Δεν είναι η πρώτη φορά που 'παίζει' στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας μας αυτή η είδηση. Στην άλλη με το καλό. Σ’ αυτήν που θα λέει ότι άρχισε η εξόρυξη των υδρογονανθράκων...

ΕΥΚΟΛΑ ΓΡΕΜΙΖΕΙΣ, δύσκολα κτίζεις. Με αφορμή την κατεδάφιση του παλιού Νοσοκομείου και τη δημιουργία στη θέση του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, η παροιμιώδης φράση. Να μην επαληθευθεί ως προς το δεύτερο σκέλος, η ευχή μας.

'ΟΤΑΝ ΣΥΝΑΠΤΟΝΤΑΝ τα δάνεια πριν την κρίση, ο δανειολήπτης δεν γνώριζε ούτε μπορούσε να προβλέψει τη μείωση των εισοδημάτων του, είτε λόγω των συνθηκών της αγοράς, είτε λόγω των περικοπών και των δυσβάστακτων φορολογήσεων', επισημαίνει 'ο βοριάς', στη στήλη του '9 μποφόρ' (βλ. εφ. 'Χριστιανική', Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013). Εκ των ων ουκ άνευ ότι 'απαιτείται λύση ριζική και συνολική στο πρόβλημα [...] με αναπροσαρμογή των καταβολών ευθέως ανάλογη με την απομείωση των εισοδημάτων τους σε σχέση με τον χρόνο σύναψης της σύμβασης!'.

'ΗΘΕΛΑ να ’μαι φλάουτο μέσα στα δυο σου χέρια/ να κρέμομαι στα χείλια σου χειμώνες καλοκαίρια!'. Καθαρά ερωτική η σημερινή μαντινάδα που μου έστειλε ο Ηλίας ο Σταματάκης. Ασυναγώνιστος, όπως έχω ξαναγράψει, σ’ αυτό το είδος ο πρώτος μαντιναδολόγος μας.

ΛΙΑΝΑ ΔΕΝΕΖΑΚΗ, συγγραφέα, Αθήνα: Απ’ τα βιβλία που αγωνιάς ν’ αρχίσεις να τα διαβάζεις, αγωνιάς να προχωράς στο διάβασμά τους και αγωνιάς, όταν τα τελειώσεις, να τα ξαναδιαβάσεις. Για το καινούργιο σου βιβλίο, το ιστορικό μυθιστόρημα 'Το διαμάντι και η θάλασσα' (εκδ. 'Λιβάνη') που μόλις κυκλοφορήθηκε, φρόντισες να μου αποσταλεί, ο λόγος. Οποία απόλαυσις να το διαβάζει κανείς, προπάντων 'παρά θιν αλός' και να ταξιδεύει στις αγορές της ανατολής και στις θάλασσες της Μεσογείου τον 6ο μ.Χ. αιώνα, συντροφιά με τη Θεοδώρα, τον Ιουστινιανό, τον Βελισάριο και τον Εκηβόλο!

ΤΟΝ 4ο αιώνα π.Χ. στην Κόρινθο ανάμεσα στους εξοχότερους πολίτες ήταν ο Τιμολέων και ο Τιμοφάνης, γιοι του Τιμαίνετου. Ο Τιμολέων διακρινόταν για την ανδρεία και τη στρατηγική του ικανότητα. Γενικά ήταν προικισμένος με όλες τις αρετές, ενώ μισούσε την τυραννία. Αντίθετα, ο Τιμοφάνης, που ήταν πλουσιότατος και διακρινόταν για την τόλμη του, επιθυμούσε σφόδρα να γίνει τύραννος. Προσεταιρίστηκε, λοιπόν, τους φτωχότερους, αλλά και τους κακοηθέστερους πολίτες και συμπεριφερόταν τυραννικά. Ο Τιμολέων, που έβλεπε τη συμπεριφορά του αδελφού του, προσπάθησε αρχικά να τον αποτρέψει από τα σχέδιά του. Επειδή, όμως, εκείνος γινόταν όλο και χειρότερος, τον έσφαξε, ενώ περπατούσε στην αγορά. Οταν οδηγήθηκε στο Δικαστήριο οι εχθροί του έλεγαν ότι πρέπει να κριθεί ως αδελφοκτόνος, ενώ οι φίλοι του ότι έπρεπε να τιμηθεί ως τυραννοκτόνος. Τελικά τον έστειλαν ως στρατηγό στις Συρακούσες με τους εξής παράδοξους όρους: Αν κυβερνούσε καλά τους Συρακούσιους, θα τον έκριναν ως τυραννοκτόνο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα τον δίκαζαν ως αδελφοκτόνο. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας').

'Χώμα ζεστό το κορμί σου,/ ουρανός η ματιά μου/ κι απέραντη θάλασσα./ Ταξιδεύουν κατάρτια τα χέρια./ Εσύ κι εγώ/ Κι ανάμεσά μας/ χώμα και νερό. Ουδέτερα, ήμερα'. 
Το ποίημα 'Καλοκαίρι' της Πόπης Γαβριλάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιωτικα νέα (05.07.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου