Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ Χριστίνας χθες, της Αγίας Αννας σήμερα, της Αγίας Παρασκευής αύριο, του Αγίου Παντελεήμονος μεθαύριο. Να πω χρόνια πολλά στις Χριστίνες και στις Αννες, για να μην το ξεχάσω, και ν'  αφήσω τις Παρασκευές και τους Παντελήδες, όταν θα ?ρθει η μέρα τους. Εδώ θα 'μαστε, Θεού θέλοντος.

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης




Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΦΩΤΙΑ ΕΒΑΛΕ τώρα και δύο μέρες ο Ιούλης στον ουρανό! Αργησε, αλλά δεν ξέχασε να γυρίσει τον καιρό αλλιώς ο πάλαι ποτέ Αλωνάρης. Παλιά του τέχνη κόσκινο. Και πού είσαι ακόμα! Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Οχι θα μας άφηνε!

ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ Χριστίνας χθες, της Αγίας Αννας σήμερα, της Αγίας Παρασκευής αύριο, του Αγίου Παντελεήμονος μεθαύριο. Να πω χρόνια πολλά στις Χριστίνες και στις Αννες, για να μην το ξεχάσω, και ν? αφήσω τις Παρασκευές και τους Παντελήδες, όταν θα ?ρθει η μέρα τους. Εδώ θα ?μαστε, Θεού θέλοντος.

ΣΥΝΝΕΦΑ στον ελληνικό ουρανό για την εκταμίευση της δόσης με γερμανικό δάκτυλο πριν κοπάσει ακόμη ο απόηχος απ? την επίσκεψη του Σόιμπλε στην Αθήνα. Δεν έχουμε υλοποιήσει, λέει, όλα τα προαπαιτούμενα... Βρήκαν και παίζουν και μας χορεύουν στο ταψί...

ΕΝ ΔΥΟ κάτω! Εν δυο κάτω! Εν δυο κάτω!.. Ολοι μαζί, με το παράγγελμα, εν χορώ. Εντάξει, έχει καταργηθεί χρόνια τώρα στον ελληνικό στρατό αυτό το καψώνι, πλην όμως δεν έχει καταργηθεί, για να το πω κομψά, πολύ κομψά, σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων.

«ΑΥΞΗΣΕΙΣ κάνουν στη ΔΕΗ, μα βρήκα ?γω τη λύση/ με λύχνο και με δυο κεριά να πολεμώ την κρίση». Από τη Νεκταρία Θεοδωρογλάκη η σημερινή μαντινάδα. Πενία τέχνας κατεργάζεται, το σχόλιό μου σ? ένα πρώτο επίπεδο. Σ? ένα δεύτερο. Αν νομίζουμε ότι θα νικήσουμε έτσι την κρίση, Νεκταρία, είμαστε χαμένοι από χέρι!

ΜΟΛΙΣ ΣΤΟ 57% η φοροδιαφυγή στην Κρήτη, όπως προκύπτει απ? τους ελέγχους που διενήργησε το Σ.Δ.Ο.Ε. Τίποτα δεν είναι το 57% μπροστά στο 100% της Εύβοιας! Αγνωστο είδος εκεί οι αποδείξεις.

ΑΥΤΟ ΔΑ έλειπε, να μην πάρει την ανηφόρα η τιμή της βενζίνας! Καλοκαίρι είναι, κινείται όσο να ?ναι πολύ περισσότερο απ? ό,τι τον χειμώνα ο κόσμος. Αρα, λοιπόν και επομένως... τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ το πτυχίο της στη Φιλοσοφική Αθηνών, με πολλούς επαίνους το μεταπτυχιακό της. Κορνιζωμένα και τα δύο στον τοίχο του κομμωτηρίου της ξαδέρφης της που δουλεύει σαν βοηθός κομμώτριας.

ΓΙΟΡΤΗ ξεροτήγανου, γιορτή μπακλαβά, γιορτή γαλακτομπούρεκο, γιορτή κανταϊφιού, γιορτή λουκουμά... Δεν μ? αρέσουν τα γλυκά, πάμε γι? άλλες: Γιορτή ντομάτας, γιορτή πατάτας, γιορτή χοχλιού, γιορτή πιλαφιού... Εδώ είμαστε... 

ΚΑΠΟΤΕ στην Καλυδώνα ένας ιερέας του Διονύσου, ο Κορέσος, ερωτεύτηκε τρελά μια μικρούλα που την έλεγαν Καλλιρρόη. Οσο, όμως, και να την πολιορκούσε, αυτή δεν ήθελε να τον δει στα μάτια της. Παρακάλεσε τότε τον Διόνυσο να τον βοηθήσει. Ο Θεός τον λυπήθηκε και έστειλε στους κατοίκους της περιοχής μια θανατηφόρα αρρώστια. Τρομαγμένοι αυτοί έστειλαν και ρώτησαν σχετικά το μαντείο της Δωδώνης. Ο χρησμός που πήραν έλεγε ότι θα απαλλάσσονταν από το θανατικό, μόνο αν ο Κορέσος θυσιάσει στον Διόνυσο την Καλλιρρόη ή κάποιον που θεληματικά θα έπαιρνε τη θέση της. Δυστυχώς για τη μικρούλα κανείς δε δέχτηκε να θυσιαστεί για χάρη της. Ετσι την οδήγησαν στον βωμό του Θεού. Τότε ο Κορέσος που επιστατούσε στη θυσία, δεν άντεξε και σκοτώθηκε αυτός στη θέση της. Συγκινημένη η κοπέλα, λίγο μετά, τον ακολούθησε στον θάνατο. Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας'.

'Εκζεματώδης ουρανός,/ κοκκινοφλογισμένος,/ είναι στον ήλιο αλλεργικός/ και πάσχει ο καημένος!/ Αχ, φέρτε του ένα σύννεφο/ και δυο καντάρια χιόνι/ να ρίξει το κορμάκι του/ να του διαβούν οι πόνοι!/ Μ? αν απεργούνε τα βουνά/ τα χιονοφαντασμένα/ κι είναι τα σύννεφα άφτιαχτα/ μες στα νερά κλεισμένα,/ και λένε όχι οι ποταμοί/ -δεν τον γιατρολογούμε,/ κ? οι λίμνες και οι θάλασσες/ αδιάφορες σταθούνε,/ κι αν βρεις τις στέρνες αδειανές/ και αδειανοί τσοι κάδοι,/ και κινδυνεύει ο ουρανός/ να κατεβεί στον Αδη,/ τρέξε καβάλα ένα λαγό/ και δίχως άλλο λόγο/ φέρε ως το κρεβάτι του/ έναν ουρανολόγο!'. 
Το ποίημα 'Δημώδες' του Κώστα Σοφιανού.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (25.07.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου