Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΙΟΥΛΗΣ ΑΠΟ χθες, καλό μήνα να 'χουμε, λοιπόν, με μία μέρα καθυστέρηση. 'Θείος', κατά τον Αλεξανδρινό Ποιητή ο Ιούλιος μήνας...
Δείτε περισσότερα...ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΙΟΥΛΗΣ ΑΠΟ χθες, καλό μήνα να ?χουμε, λοιπόν, με μία μέρα καθυστέρηση. 'Θείος', κατά τον Αλεξανδρινό Ποιητή ο Ιούλιος μήνας, που πήρε τ? όνομά του από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Γάιο Ιούλιο Καίσαρα, τον δημιουργό του ρωμαϊκού κράτους, αφού αυτός κατάφερε να ενοποιήσει πολιτικά, στρατιωτικά και πολιτιστικά τα ποικίλα έθνη που είχαν κατακτήσει οι Ρωμαίοι, αλλά και τον δημιουργό του Ιουλιανού Ημερολογίου που διατηρήθηκε μέχρι τον Μάρτιο του 1923. 

ΑΛΩΝΑΡΗ ΚΑΙ Αλωνιστή! Τα πιο διαδεδομένα ονόματα που έχει δώσει ο λαός μας στον Ιούλη, γιατί τον μήνα αυτό αλώνιζαν στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας τα σταροκρίθαρα. Τον λέει (τον έλεγε) όμως και Γυαλιστή ή Γυαλινό, γιατί τον μήνα αυτό γυαλίζουν οι ρώγες των σταφυλιών. Χορτοθέρη ή Χορτοκόπο, γιατί κόβουν τα χόρτα και Χασκόμηνα ή Φουσκόμηνα γιατί φουσκώνουν τα σύκα. 

ΝΑ ΓΡΑΨΩ και μερικές, περισσότερο ή λιγότερο γνωστές, παροιμίες για τον Ιούλη, έτσι για... το έθιμο της στήλης: Κάτσε κότα το Γενάρη και παπί τον Αλωνάρη. Γαμπρός αλωναριάτικος, κακό χειμώνα βγάνει. Αλωνάρη με τ? αλώνια και με τα χρυσά πεπόνια. Μικιό - μικιό τ? αλώνι σου, να ?ναι καταδικό σου... 

ΤΟ ΒΑΡΥ πυροβολικό των παροιμιών του Ιούλη η τελευταία παροιμία που έγραψα στο προηγούμενο 'πεταχτό'. Ασχετα αν συμφωνεί ή αν διαφωνεί κανείς με τη φιλοσοφία της. Πάμε παρακάτω... 

'ΕΥΓΕ ΚΥΡΙΕ πρωθυπουργέ! Επιτέλους ακούμε το μεγάλο, τολμηρό λόγο, και αναμένουμε και την επαλήθευσή του: Να αρθούν με το σπαθί σας τα προνόμια ασυλίας των πολιτικών, τα προνόμια των κομματικών υπαλλήλων της Βουλής, οι μισθοί άνω των 2.000 ευρώ όλων των βουλευτών και συμβούλων των δημοσίων υπηρεσιών, οι καταχρηστικές οικονομικές διευκολύνσεις των παράνομων ιδιωτών καναλαρχών, τα τεράστια κέρδη κάποιων τραπεζιτών'... το σχόλιο έκανε στη στήλη του '9 μποφόρ' ο 'βοριάς' (βλ. εφημ. 'Χριστιανική', Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013) με αφορμή την 'καυχησιολογία' του πρωθυπουργού ότι έκοψε τον γόρδιο δεσμό της ΕΡΤ. 

'ΤΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ όλης ήθος ομοιούται τοις άρχουσι', έχει πει ο Ισοκράτης. Κατά τον λαό και οι κυβερνήτες του, λέει η λαϊκή σοφία. 'Τα πορτοκάλια του χωριού, γεμίζουνε παπόρι/ ό,τι ?ναι και ο δήμαρχος είναι οι ψηφοφόροι', η σχετική μαντινάδα, που την έχω ξαναγράψει. 

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ το ?φερε η κουβέντα να και η τελευταία μαντινάδα που μου έστειλε, μέσω κινητού, όπως κάνει πάντα, ο Ηλίας ο Σταματάκης: 'Με σύστημα ψηφιακό στη σκέψη μου σε φέρνω/ και φως από τη λάμψη σου μες στην καρδιά μου παίρνω'. Μάλιστα. 

'Η ΚΡΙΣΗ στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένο όνομα και επώνυμο. Για την καταστροφή του τόπου ευθύνονται οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή', είπε και ελάλησε από του βήματος του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ο Μάκης Βορίδης. Τυχαία η... εξαπόλυσις της 'ύβρεως' (απ? τον φίλο μου το γερω-δάσκαλο ο χαρακτηρισμός) λίγες μέρες μόνο μετά τον σχηματισμό της δικομματικής κυβέρνησης; 

Ο ΚΑΙΣΑΡΑΣ, λίγο πριν από την έναρξη του εμφύλιου πολέμου, οδηγώντας τον στρατό του προς τη Ρώμη, έφτασε στον ποταμό Ρουβίκωνα στη βόρεια Ιταλία. Εκεί, επειδή ανησυχούσε για την έκβαση του τολμήματος (να βαδίσει εναντίον της Ρώμης), σταμάτησε την πορεία του στρατού. Κάνοντας διάφορες σκέψεις, για πολλές μέρες έμενε αναποφάσιστος, αναλογιζόμενος πόσων κακών αρχή θα μπορούσε να είναι η διάβαση αυτού του ποταμού και ποια φήμη θα άφηνε στους μεταγενέστερους. Τέλος με κάποιο πάθος έδιωξε μακριά κάθε σκέψη του και είπε το περίφημο εκείνο ρητό που το χρησιμοποιούν αμετάκλητες αποφάσεις: 'Ο κύβος ερρίφθη'. Και όρμησε για το πέρασμα. (Από το βιβλίο 'Η άλλη όψη της Ιστορίας', εκδ. 'Σαββάλας'). 

'Γέμισε χρυσάφι ο κάμπος,/ γέμισαν τα μάτια θάμπος./ Φως το αλώνι του Αλωνάρη,/ ήλιος ξέχειλο και στάρι./ Τρεμουλιάζει, αχνός η μέρα/ μες στον διάφανο αιθέρα./ Και του τζίτζικα το πριόνι,/ όσο πάει και δυναμώνει./ Το θερμόμετρο ανεβαίνει,/ σπίτι του κανείς δεν μένει./ Μπλουμ! Στη θάλασσα πηδάει/ όλη η Ελλάδα κολυμπάει'. 
Το ποίημα 'Ιούλιος' της Ρένας Καρθαίου.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (02.07.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου