Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

. ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Η ΧΩΡΑ που βλέπει τα τρένα να περνούν… Θα ’χε πράγματι ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια ταινία μ’ αυτόν τον τίτλο. Ζητείται σκηνοθέτης! Και για την ταινία με τίτλο “Κάντε κάτι, λοιπόν, να μην χάσουμε κι αυτό το τρένο”, βεβαίως.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΤΕΣΣΕΡΙΣ και μία! Στα δάχτυλα του ενός χεριού μετριούνται από σήμερα οι μέρες που μένουν μέχρι τις διπλές, δημοτικές και περιφερειακές, εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Το μεγάλο κουμάρι θα παιχτεί, βέβαια, τη μεθεπόμενη. Και γιατί τότε θα εκλεγούν στις περισσότερες περιπτώσεις οι ανά τη χώρα δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες, αλλά και κυρίως γιατί θα ’χουμε (ποιος στη χάρη μας!) και τις ευρωεκλογές.
ΤΡΕΧΩ, τρέχεις, τρέχει, τρέχουμε, τρέχετε, τρέχουν… Δεν κουράζονται να κλίνουν και να ξανακλίνουν αυτές τις μέρες οι όποιοι υποψήφιοι το συγκεκριμένο ρήμα. Οπως και το “χαιρετώ” βεβαίως – βεβαίως. Το τι χαιρετούρα… πέφτει στους αραχτούς στις καρέκλες των καφενείων ψηφοφόρους αυτές τις μέρες δεν λέγεται.
“ΣΗΜΕΡΑ η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να σταθεί στα πόδια της και να μπορέσει να βρει δρόμους που θα της επιτρέψουν να σταθεί οικονομικά και κοινωνικά στον αντίποδα αυτών που επιδιώκει η γερμανική Ευρώπη”. Από τον συμπολίτη μας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Σταθάκη κατά την παρουσίαση του βιβλίου “Από τον Ράιχενμπαχ του Οθωνα… στον Ράιχενμπαχ της Μέρκελ” του Μιχάλη Ψύλου που φιλοξενήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Μουσείο Τυπογραφίας των “Χανιώτικων νέων” η επισήμανση. Το μέγα ζητούμενο.
Η ΧΩΡΑ που βλέπει τα τρένα να περνούν… θα ’χε πράγματι ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια ταινία μ’ αυτόν τον τίτλο. Ζητείται σκηνοθέτης! Και για την ταινία με τίτλο “Κάντε κάτι, λοιπόν, να μην χάσουμε κι αυτό το τρένο”, βεβαίως.
ΟΛΟΙ οι απανταχού Χανιώτες με τον Α.Ο. Χανιά στην προσπάθεια που κάνει να μπει κι αυτός στα σαλόνια της Α’ Εθνικής “ΑΟΧ ολέ, ΑΟΧάρα ολέ/ Α’ εθνική θέλω να σε δω και να τρελαθώ”. Τα λέει όλα αυτό το σύνθημα. Οσο για αύριο; Πάμε για νίκη/ στη Θεσσαλονίκη!
ΟΣΟ ΘΑ ζω θα έρχομαι στο μνήμα σου ν’ αφήνω/ ένα λευκό, μανούλα μου, σαν την ψυχή σου, κρίνο. Στη μάνα του αναφέρεται και στη σημερινή του (μας) μαντινάδα ο φίλος μοναχός. Στον απόηχο της προχθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας. Λευκές, πάλλευκες οι ψυχούλες των μανάδων μας!
ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΛΑΪΤΖΟΓΛΟΥ (Στ. Γ. Κλώρη), ποιητή αρθρογράφο, Χανιά: Πραγματικός θησαυρός, μεγάλης αξίας για μένα, η “Ανθολογία βραβευμένων ποιητών (1995-2011) που κυκλοφόρησε η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία “Τέχνη” Κιλκίς, που μου χάρισες. Και γιατί, αρχίζοντας από σήμερα, θα χρησιμοποιώ κατά καιρούς στο τέλος της στήλης ποιήματα των βραβευμένων στη 16χρονη διαδρομή του με τίτλο “Κούρος Ευρώπου” πανελλήνιου, ιδιαίτερα σημαντικού αυτού διαγωνισμού, ποιητών. Χάρηκα ιδιαίτερα με την επισήμανση της έχουσας την επιμέλεια της έκδοσης, επίκουρης καθηγήτριας Α.Π.Θ. Μαρίας Λιτσαρδάκη: “Η έκδοση της Ανθολογίας δεν σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου ή το τέλος του θεσμού, αλλά έρχεται αντίθετα να επισφραγίσει την ωριμότητά του, τη σταθερότητά του και τη διαχρονία του”.
ΚΑΠΟΤΕ στη Μίλητο, από μια ανεξήγητη αιτία, πολλές κοπέλες καταλαμβάνονταν από επιθυμία να πεθάνουν, γι’ αυτό και αυτοκτονούσαν, χωρίς να μπορούν οι γονείς τους να τις προφυλάξουν, μολονότι τις επιτηρούσαν αυστηρά. Τότε, κάποιος Μιλήσιος πρότεινε να ψηφιστεί ένας νόμος, σύμφωνα με τον οποίο οι αυτόχειρες θα οδηγούνταν στους τάφους τους γυμνές μέσα από την αγορά. Το αποτέλεσμα ήταν να σταματήσουν οι αυτοκτονίες, αφού η ντροπή για τη δημόσια διαπόμπευση, ακόμη και μετά θάνατον, αποδείχτηκε ισχυρότατο αντικίνητρο. Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”.
“Και αυτό θα περάσει./ Το διάβαζε σε όλο του το πρόσωπο/ κάθε πρωί από μωρό παιδί/ σ’ ένα προσόψιο της μάνας του/ από βότανα μοσχοβολισμένο/ Και τόσο πολύ του εντυπώθηκε/ που του έγινε οπτικό μετείκασμα/ και το κυκλοφορούσε και το πρόβαλλε,/ καλλιγραφημένο, εν είδει παιδιάς/ πάνω στα τοπία και τα συμβάντα/ της Terra Mirabillis και της ζωής του./ Και αυτό θα περάσει”.
Από το ποίημα “Και αυτό θα περάσει”
του Αριστείδη Βουγιούκα.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (13.05.2014)
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου