Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια! Και το άρθρο για το περιοδικό τους σύνταξαν (γι’ αυτό αλλά και για προσωπικό τους όφελος πήγαν άλλωστε) και τις εντυπώσεις τους, ωστόσο, για τα που είδαν και γνώρισαν, μαζί με σχετικές φωτογραφίες, λειτουργώντας και σαν δημοσιογράφοι του Παιδότοπου, ευκαιρίας δοθείσης, μας έστειλαν, ύστερα απ’ την επίσκεψή τους στην Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων. Για τα παιδιά της Δημοσιογραφικής Ομάδας του Γυμνασίου Βάμου, ο λόγος... 
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Επιμέλεια: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης




 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΑΜΟΥ
Επίσκεψη στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Χανίων
Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια! Και το άρθρο για το περιοδικό τους σύνταξαν (γι’ αυτό αλλά και για προσωπικό τους όφελος πήγαν άλλωστε) και τις εντυπώσεις τους, ωστόσο, για τα που είδαν και γνώρισαν, μαζί με σχετικές φωτογραφίες, λειτουργώντας και σαν δημοσιογράφοι του Παιδότοπου, ευκαιρίας δοθείσης, μας έστειλαν, ύστερα απ’ την επίσκεψή τους στην Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων. Για τα παιδιά της Δημοσιογραφικής Ομάδας του Γυμνασίου Βάμου, που σύνταξαν το 1ο τεύχος του αγγλικού περιοδικού του σχολείου τους με τίτλο “Teen Reporters” με συντονίστριες τις καθηγήτριες των Αγγλικών Σοφία Εφραιμίδου και Μάχη Κουφογιώργου και το 10ο τεύχος του γνωστού εδώ και χρόνια “Μαθητών Λόγος”, με συντονίστριες τις καθηγήτριες της Γαλλικής Φιλολογίας Πόλα Αρκολάκη και των Φυσικών Αικατερίνη Γκαγκαδέλη, ο λόγος. Τεράστιο το προσωπικό όφελος των παιδιών, όπως φαίνεται κι απ’ τα αποσπάσματα των εντυπώσεών τους – πού να χωρέσουν ολόκληρα τα κείμενά τους! Ακριβώς γιατί είναι “τεράστια” η δουλειά που γίνεται, έτσι όπως γίνεται στις βιβλιοθήκες του δήμου Χανίων. Συγχαρητήρια σε όλους! Και στα παιδιά, και στις δασκάλες τους (μέσα σ’ αυτές και η δασκάλα τους της Πληροφορικής Ειρήνη Καλαϊτζάκη, που έπαιξε, εκτός των άλλων, και τον ρόλο του ταχυδρόμου) και βέβαια στις υπεύθυνες των Βιβλιοθηκών! Καλή συνέχεια!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους
Β.Θ.Κ.
Με το σχολείο μας πήγαμε εκδρομή στην Εφηβική και στη Δημοτική βιβλιοθήκη Χανίων. Οι καθηγητές μας θέλησαν να μας μάθουν τον τρόπο να αναζητούμε τη γνώση. Kαι οι δυο βιβλιοθήκες είχαν χιλιάδες βιβλία. Στην Εφηβική τα βιβλία ήταν για μικρές ηλικίες ενώ στη Δημοτική ήταν για μεγαλύτερες. Στη Δημοτική υπήρχαν χιλιάδες βιβλία τα οποία είχε διαβάσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Υπήρχαν και χώροι ψυχαγωγίας στους οποίους μπορέσαμε και χαλαρώσαμε. Στην Παιδική Εφηβική υπήρχαν και επιτραπέζι παιχνίδια τα οποία τα παιδιά λάτρεψαν και έπαιξαν με αυτά. Τέλος αυτές οι βιβλιοθήκες  είναι χρήσιμες για πληροφορίες και δραστηριότητες.
Μαρικάκη Ζωή – Μπαϊλάκη Αναστασία, Α2



[...] Αλλά εκτός από τη Δημοτική βιβλιοθήκη Χανίων ενδιαφέρον είχε και η παιδική-εφηβική βιβλιοθήκη Χανίων της οποίας τα βιβλία είχαν πολύ ενδιαφέρον καθώς και ο χώρος της είχε αξιοποιηθεί σωστά έτσι ώστε να εξυπηρετεί παιδιά και έφηβους. Η επίσκεψη αυτή στις βιβλιοθήκες μάς φάνηκε αρκετά χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Μάθαμε πολλά για τα βιβλία και το πώς θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε αλλά και διασκεδάσαμε πολύ με τις σύγχρονες λειτουργίες που δεν είχαμε ξαναδεί σε βιβλιοθήκες.
Ασταλάκη Μαρία, Γ1 – Ζαννή Αφροδίτη, Γ1
[...] Η δεύτερη βιβλιοθήκη που επισκεφθήκαμε ήταν η Δημοτική βιβλιοθήκη Χανίων. Η έκταση που καταλαμβάνει είναι μικρή σε σύγκριση με το μεγάλο έργο που προσφέρει. Το πλήθος των βιβλίων της ανέρχεται στα 72000 από την παλιά εποχή. Στη βιβλιοθήκη αυτή θα μπορέσεις να βρεις ό,τι βιβλίο επιθυμείς από σχολικά βιβλία, νεότερη ξένη και ελληνική λογοτεχνία μέχρι και βιβλία από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Υπάρχει ένας χώρος μέσα στη βιβλιοθήκη ο οποίος ονομάζεται “Βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου”. Εκεί υπάρχουν βιβλία, ταξινομημένα πάντα με ένα θεματικό σύστημα το οποίο επιτρέπει την άμεση πρόσβασή μας σε αυτά, από την τότε εποχή που έζησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το πλήθος των βιβλίων ανέρχεται σε 8500. Εκεί ο αναγνώστης μπορεί να θαυμάσει τις γεμάτες βιβλία τεράστιες βιβλιοθήκες οι οποίες του προσφέρουν γνώσεις για ό,τι επιθυμεί. [...]
Κατά τη γνώμη μου αξίζει τον κόπο η επίσκεψη στις βιβλιοθήκες οι οποίες έχουν πολλά να μας προσφέρουν αφού μας βάζουν στη θέση να επεξεργαστούμε πληροφορίες και να σκεφτούμε πάνω σε φα θέματα, αφού όπως είπε και ο διάσημος μαθηματικός Rene Descartes… «Σκέφτομαι, άρα υπάρχω». Εσείς λοιπόν δεν θα εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία της ύπαρξης τέτοιων βιβλιοθηκών τόσο κοντά μας;;;;;;;
Ηλιοπούλου Νικολέτα, Γ1
Η εκδρομή πιστεύω πως ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και μάθαμε πολλά. Και οι δύο βιβλιοθήκες ήταν ένας ωραίος προορισμός για να περάσεις τον ελεύθερο σου χρόνο και να ξεκουραστείς, καθώς εκεί μπορείς να κάνεις ακόμα και τις εργασίες σου.
Δρακουλάκη Εμμανουέλα, Α1


Η επίσκεψη των ομάδων εργασίας του Ελληνικού και του Αγγλικού περιοδικού του Γυμνασίου Βάμου στη Δημοτική βιβλιοθήκη Χανίων ήταν μια συναρπαστική και αξέχαστη εμπειρία. Μέσα από τους ξεναγούς μάθαμε πολλές πληροφορίες για την ανανεωμένη βιβλιοθήκη. Συλλέξαμε πολλές χρήσιμες πληροφορίες όπως το ότι διαθέτει 72.000 βιβλία και τα 8500 από αυτά είναι δωρεά του Ελευθερίου Βενιζέλου. Επίσης έχει δημιουργηθεί ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος με πολλά ενδιαφέροντα πράγματα όπως το στούντιο ηχογράφησης, ο χώρος με τη σβούρα και οι αναπαυτικοί καναπέδες για το διάβασμα. Πιστεύω πως θα ήταν καλό να επισκεπτόταν και άλλος κόσμος τη Δημοτική βιβλιοθήκη Χανίων για να γνωρίσουν μια διαφορετική βιβλιοθήκη.
Σταυγιανουδάκη Γεωργία, Β3
Πριν από μερικές μέρες επισκεφθήκαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και την Παιδική – Εφηβική βιβλιοθήκη του Κήπου. Οι εντυπώσεις που αποκόμισα από την επίσκεψη αυτή ήταν πολύ ωραίες. Η Εφηβική βιβλιοθήκη βρίσκεται σε ένα χώρο κατάφυτο από δέντρα. Αφού μπήκαμε στη βιβλιοθήκη πρόσεξα ότι ήταν ένα μικρός χώρος αλλά πολύ οργανωμένος. Υπήρχαν βιβλία για όλες τις ηλικίες. Στη συνέχεια μας μίλησαν για την ιστορία της βιβλιοθήκης και αφού είδαμε βίντεο, κάποια παιδιά διάβασαν βιβλία και κάποια άλλα έπαιξαν επιτραπέζια παιχνίδια. [...]
Προεστάκη Δέσποινα, Α3
[...] Η Δημοτική βιβλιοθήκη που επισκεφθήκαμε ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Αυτό γιατί είχε ένα δωμάτιο τo οποίο ειχε βιβλία μόνο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο επόμενος χώρος είχε πάλι βιβλία, υπολογιστές και έναν αρκετά μικρό χώρο στον οποίο υπήρχαν δύο κούνιες και μια τεράστια σβούρα. Απέναντι υπήρχε ένας χώρος ηχογράφησης στον οποίο τραγούδησαν όσα παιδιά είχαν έρθει από τη χορωδία του σχολείου.
Μαλεκάκη Βασιλική, Α2
[...] Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων. Εκεί μας μίλησαν για τα παλιά βιβλία που φυλάσσονται ακόμα από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Επίσης ξεναγηθήκαμε στους νέους ανακαινισμένους χώρους της βιβλιοθήκης που έχουν στούντιο ηχογράφησης, υπολογιστές, διαδραστικό πίνακα και πολλά άλλα. Στη βιβλιοθήκη αυτή
-εκτός από το να διαβάσουμε ένα βιβλίο- μπορούμε να κάνουμε μια ομαδική εργασία, να δούμε μια ταινία, να παρουσιάσουμε μια εργασία, να ηχογραφήσουμε τις φωνές μας αλλά και διάφορα διασκεδαστικά πράγματα.
Σ’ αυτή την εκδρομή πέρασα υπέροχα και ήταν αναμφίβολα μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη.
Γαυγιωτάκη Ευαγγελία, Α1
[...] Τα βιβλία τα οποία μπορείς να δανειστείς πρέπει να τα επιστρέψεις σε 15 μέρες και ο δανεισμός γίνεται ψηφιακά. Επίσης η βιβλιοθήκη διαθέτει και άλλους χώρους όπως είναι το δωμάτιο με τους υπολογιστές, το στούντιο για να τραγουδάς και το δωματιάκι που έχει δύο κούνιες, μια σβούρα, καθιστικό, DVD player, projector και υπολογιστή.
Αυτή η επίσκεψη ήταν διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα γιατί μέσα και από τις δύο βιβλιοθήκες καταφέραμε να μάθουμε πράγματα για τα βιβλία.
Μπραχουσάι Ντόνα, Α2


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/episkepsi-stis-dimotikes-vivliothikes-chanion/#ixzz31F9p2yXd
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου