Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (2η εβδομάδα του φετινού Οκτώβρη) στο σχολείο τους αναφέρονται στον σημερινό Παιδότοπο οι δασκάλες του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου των Αγίων Σαράντα (Νεροκούρου Χανίων) στο σύντομο, πλην όμως ιδιαίτερα κατατοπιστικό κείμενό τους που φιλοξενείται, διανθισμένο με σχετικές φωτογραφίες και ζωγραφιές στον σημερινό Παιδότοπο. Πρωταγωνιστές βέβαια σ’ αυτές τα παιδιά. Χάριν αυτών υπάρχουν και λειτουργούν οι δασκάλες τους: 
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


 Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (2η εβδομάδα του φετινού Οκτώβρη) στο σχολείο τους αναφέρονται στον σημερινό Παιδότοπο οι δασκάλες του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου των Αγίων Σαράντα (Νεροκούρου Χανίων) στο σύντομο, πλην όμως ιδιαίτερα κατατοπιστικό κείμενό τους που φιλοξενείται, διανθισμένο με σχετικές φωτογραφίες και ζωγραφιές στον σημερινό Παιδότοπο. Πρωταγωνιστές βέβαια σ’ αυτές τα παιδιά. Χάριν αυτών υπάρχουν και λειτουργούν οι δασκάλες τους: Η Χριστίνα (κι αν έχει στείλει εργασίες μαθητών της στον Παιδότοπο!), η Ειρήνη και η Πόπη… Δύσκολο πράγμα να είσαι νηπιαγωγός, σκεφτόμουν ενώ διάβαζα το κειμενο. Οσο πιο μικρό είναι το ανάστημα του μαθητή, τόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι, βλέπετε, το ανάστημα του δασκάλου!
Συγχαρητήρια, συναδέλφισσες!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Β.Θ.Κ.

Με αφορμή την καθιέρωση από το Υ.ΠΑΙ.Θ. της 2ης εβδομάδας του Οκτώβρη, ως “Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης”, διοργανώθηκαν δράσεις στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα. Στόχος τους ήταν η ευαισθητοποίηση των νηπίων ως προς τη στάση τους απέναντι στα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα, που αφορούν στη βελτίωση του προσωπικού αλλά και ευρύτερου κοινωνικού οικοσυστήµατος, ώστε να δημιουργηθεί μια κοινωνία πολιτών με περιβαλλοντική συνείδηση.
Στο πλαίσιο αυτό -και συγκεκριμένα στον άξονα “Περιβάλλον και Φυσική Άσκηση”- συμβάλλοντας, παράλληλα, στην υλοποίηση του προγράμματος “Κοινωνικό Σχολείο”, πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2014 επίσκεψη, από τα παιδιά και τις νηπιαγωγούς στην παιδική χαρά Κατσιφαριανών, που βρίσκεται κοντά στο Νηπιαγωγείο. Ο χώρος αυτός είχε υιοθετηθεί από το Νηπιαγωγείο κατά την περυσινή σχολική χρονιά ως η “Πράσινη Γωνιά της Γειτονιάς του”, στο πλαίσιο του ομώνυμου προγράμματος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, δίνοντας τότε την ευκαιρία στους μικρούς μαθητές να τον εξερευνήσουν, αλλά και να καταγράψουν τις ελλείψεις του, βοηθώντας ενεργά στη βελτίωσή του με την τοποθέτηση μπλε και κίτρινου κάδου ανακύκλωσης, έπειτα από αίτημά τους προς τη ΔΕΔΙΣΑ και το φύτεμα δένδρων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Χανίων.
Μία ημέρα πριν την επίσκεψη, θεωρήθηκε αναγκαίο να γίνει αναστοχασμός των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν, με την παράλληλη προβολή φωτογραφιών, ενημερώνοντας έτσι και τα παιδιά που δε φοιτούσαν πέρυσι στο Νηπιαγωγείο.
Φθάνοντας στην παιδική χαρά, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν παλιές και να βιώσουν νέες εμπειρίες. Αρχικά, γυμνάστηκαν κοντά στη φύση υπό τις οδηγίες του Γιάννη Χαριτάκη, εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής και συζήτησαν μαζί του για την υγιεινή διατροφή και την αξία της.
Κι επειδή η γυμναστική τους άνοιξε την όρεξη, έφαγαν με καλή διάθεση το κολατσιό τους διαχωρίζοντας και ρίχνοντας τα υπολείμματά του στο σωστό, μπλε ή πράσινο κάδο.
Η εξερεύνηση του χώρου της παιδικής χαράς ήταν το επόμενο μέρος της επίσκεψης. Τα παιδιά την τριγύρισαν από άκρη σε άκρη, γνώρισαν τα φυτά και ανακάλυψαν ζωντανούς οργανισμούς της. Οι αμέτρητες μυρμηγκοφωλιές και μια φωλιά πουλιού στο μεγάλο δένδρο κέρδισαν την προσοχή τους.
Παρατήρησαν την ανάπτυξη των δένδρων που είχαν φυτευτεί πέρυσι, τα οποία και πότισαν για να “ξεδιψάσουν”. Επαιξαν στα παιχνίδια της κάνοντας τσουλήθρα, τραμπάλα, κούνια και αποχαιρέτησαν προσωρινά την παιδική χαρά με τραγούδι και χορό γύρω από το πιο μεγάλο δένδρο της.
Επιστρέφοντας στο Νηπιαγωγείο έγινε συζήτηση για όλα όσα προσφέρει η παιδική χαρά στη ζωή μας, ως οικοσύστημα, ενώ οι εμπειρίες που αποκόμισαν τα παιδιά αποτυπώθηκαν με χρώματα στο χαρτί δημιουργώντας υπέροχες ζωγραφιές.
Οι νηπιαγωγοί
Χριστίνα Τζομπανάκη, Ειρήνη Χιωτάκη, Πόπη Δενδράκη

Τα νήπια που συμμετείχαν  στις δράσεις
Αβραμέα Αργυρή, Αλεξανδράκη Ολγα, Αργυρίου Λυδία, Βούτα Χριστίνα, Γεωργάκη – Ψαρρά Ευαγγελία, Γεωργουδάκη Σαβίνα, Γλεντουσάκη Ευαγγελία, Γρηγοράκης Γεώργιος, Θωμαδάκη Ελένη, Καραΐσκος Κωνσταντίνος, Καρατζάς Εμμανουήλ, Κασσελάκη Στεφανία, Κοκολογιάννη Μιχαέλα, Κονταράκη Μαρίνα, Κόρακας Κωνσταντίνος, Κοσμαδάκης Εμμανουήλ, Κοτσιφάκης Ανδρέας, Κουβεδάκη Σοφία, Κουτσουκλάκη Κυριακή, Κυριακαντωνάκη Αρετή – Μαρία, Λέντερη Κωνσταντίνα, Λούπης Δημήτριος, Λυβιάκη Μαρία – Αικατερίνη, Μαραβελάκης Στυλιανός, Μαρμαριτσάκη Νεφέλη, Μπουρμπάκη Εμμανουέλα, Ναξάκης Δημήτριος, Παυλάκης Ανδρέας, Περράκης Νικόλαος, Σακουάλος Ιωάννης, Σαρικάκης Κωνσταντίνος, Σημαντηράκη Αθηνά, Χριστοδούλου – Παπαθεοδώρου Χρυσούλα.
Χανιώτικα νέα (01.11.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/drasis-gia-tin-evdomada-tis-perivalontikis-ekpedefsis/#ixzz3HsvZRPfC
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου