Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ από σήμερα, καλό μήνα και καλά κρασιά, λοιπόν! Κυριολεκτικά “καλά κρασιά” με δεδομένο ότι μεθαύριο, 3 του μήνα, τ’ Αϊ Γιώργη του Μεθυστή, συνηθίζουμε και στον τόπο μας να “γκινιάζουμε” το κρασί της φετινής σοδειάς, αλλά και μεταφορικά. Κολλάει σ’ όλα όσα κάνουμε αυτή η ευχή, άσχετα αν τη χρησιμοποιούμε με μια δόση ειρωνείας…
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Γιάννης Τσαρούχης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ από σήμερα, καλό μήνα και καλά κρασιά, λοιπόν! Κυριολεκτικά “καλά κρασιά” με δεδομένο ότι μεθαύριο, 3 του μήνα, τ’ Αϊ Γιώργη του Μεθυστή, συνηθίζουμε και στον τόπο μας να “γκινιάζουμε” το κρασί της φετινής σοδειάς, αλλά και μεταφορικά. Κολλάει σ’ όλα όσα κάνουμε αυτή η ευχή, άσχετα αν τη χρησιμοποιούμε με μια δόση ειρωνείας…
ΓΕΜΑΤΟΣ, φορτωμένος με γιορτές ο Νοέμβρης, αρχής γενομένης από σήμερα που γιορτάζουμε τους Αγίους Αναργύρους, τον Αγιο Κοσμά και τον Αγιο Δαμιανό. Σε μεγάλη υπόληψη τους έχει τους Αγίους αυτούς ο λαός μας καθώς και οι δύο, που ήταν γιατροί, γιάτρευαν δωρεάν. Αγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί επισκέψασθε τας ασθενείας ημών, δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε ημίν” λέει το απολυτίκιό τους. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες. Στον Ανάργυρο και την Ανάργυρη, στον Αργύρη και την Αργυρή, στον Κοσμά και την Κοσμία, στον Δαμιανό και τη Δαμιανή. Και βέβαια στους γιατρούς!
ΣΕΠΤΟ προσκύνημα για την πόλη των Χανίων ο ναός των Αγίων Αναργύρων στη Σπλάντζια. Ο μόνος που διατηρήθηκε και συνέχισε να λειτουργεί και μάλιστα ως καθεδρικός, τη δύσκολη περίοδο της Τουρκοκρατίας, μέχρι το 1860 που έγινε η Τριμάρτυρη. Κι αν έχει ιστορίες να μας πει τούτη η εκκλησία…
ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ και Δεκέμβρη φύτευε καταβολάδες! Να και μια παροιμία για τον Νοέμβρη, που την έχει ωστόσο… συμμισιακή με τον Δεκέμβρη. Και μια καταδικιά του: Νοέμβρη οργώματα κι ελιές, δεν απολείπουν οι δουλειές… Εφτασ’ ο καιρός καλέ μου, που πέφτουν οι ελιές… Αλλο αυτό! Με το που έγραψα τη λέξη “ελιές” να και το τραγούδι του αξέχαστου Κώστα Μουντάκη στον νου μου. Πάμε , όμως, γι’ άλλα.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ την τρόικα! Να μην ανησυχούμε λέει, θα έρθει το ταχύτερο. Τάδε έφη ο αντιπρόεδρος της σεβαστής μας κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ουφ! Ησυχάσαμε!
«ΠΩΣ ΦΕΥΓΕΙ η κρίση σύντομα χαζό κουτί μιλεί μου/ τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου!». Ωραίος, μοναδικός, ο Εννιαχωριανός στις ρίμες, το ’χω ξαναγράψει, ωραίος όμως και στις μαντινάδες, άμα λάχει. Καλοτάξιδη και η νέα στήλη σου στην εφημερίδα Γιάννη Μαλαξιανέ!
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ βελούδινο το διαζύγιο μεταξύ της Διοίκησης του Α.Ο. Χανιά και του μέχρι προχθές προπονητή της ομάδας Σούλη Παπαδόπουλου. Ενταξει και ο Α.Ο. Χανιά δεν θα χαθεί χωρίς τον Σούλη Παπαδόπουλο και ο Σούλης Παπαδόπουλος χωρίς τον Α.Ο. Χανιά!
«ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ Αγιοι Ανάργυροι, Κοσμάς και Δαμιανός, ανοίγουν το εορτολόγιο του Νοεμβρίου. Αγιοι γιατροί που, σύμφωνα με το συναξάρι τους, θεράπευαν τους ασθενείς χωρίς να δέχονται αμοιβή και συγκινούσαν πάντα τον φτωχό λαό. Συνηθισμένος στις στερήσεις και στην ακριβή προσφορά υπηρεσιών ο λαϊκός άνθρωπος αναζήτησε την ελπίδα στην πίστη και την ίαση στις θαυματουργικές επεμβάσεις. Η μνήμη των δύο αδελφών ιατρών, που ακούγονται σχεδόν πάντα με την ονομασία Ανάργυροι, τιμάται δύο φορές τον χρόνο, την 1η Νοεμβρίου και την 1η Ιουλίου. Ωστόσο στο ορθόδοξο εορτολόγιο τρεις γράφονται συζυγίαι με τα αυτά ονόματα και την αυτή προσηγορίαν. Ολοι ήσαν ιατροί αναργύρως ασκούντες το επάγγελμα, προφανώς το ασταθές έδαφος των αγιολογικών παραδόσεων έχει προκαλέσει κάποιες τοπικές ή γενικότερες συγχύσεις. Για τη λαϊκή πίστη, όμως, οι θεραπευτές άγιοι είναι εκείνοι που προσφέρουν χωρίς να λαμβάνουν οι Ανάργυροι, ανεξαρτήτως ονομάτων και ιστορικής αλήθειας. Η αντίληψη περί ανάργυρων ιατρικών υπηρεσιών αποτυπώνεται πολύ εύγλωττα σε μια κρητική γητειά: “Αγιοι Ανάργυροι, Κοσμά και Δαμιανέ μου/ ανθρώπους να γιατρεύετε παράδες να μην παίρνετε”». (Από το βιβλίο του Νίκου Ψιλάκη: “Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη” εκδ. Καρμάνωρ).
«Στου Νοέμβρη το χαρτί/ βάζει υπογραφή η βροχή./ Θα ποτίσω όλη την πόλη,/ το χωράφι, το περβόλι./ Και θα πλύνω τις σκεπές,/ τα μπαλκόνια, τις αυλές./ Θα ετοιμάσω το τοπίο,/ να ’ρθει το μεγάλο κρύο./ Το χαρτί ο αέρας παίρνει/ και στα σύννεφα το φέρνει./ Κι η βροχή πιάνει δουλειά,/ μούσκεμα όλα τα παιδιά».
Το ποίημα “Νοέμβριος” της Ρένας Καρθαίου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (01.11.2014)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-195/#ixzz3HoksCcGT
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου