Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Οι εντυπώσεις των παιδιών της Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σκινέ-Φουρνέ, διανθισμένες με σχετικές φωτογραφίες και ζωγραφιές, απ’ την επίσκεψή τους στο Κρητικό Σπίτι, φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο. Και για να λειτουργήσουν σαν ένα είδος πρόσκλησης – πρόκλησης να επισκεφτούν τον μοναδικό αυτόν χώρο που δημιούργησε η αξέχαστη Ασπασία Μπικάκη στην καρδιά της πόλης των Χανίων...
Δείτε περισσότερα.... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Οι εντυπώσεις των παιδιών της Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σκινέ-Φουρνέ, διανθισμένες με σχετικές φωτογραφίες και ζωγραφιές, απ’ την επίσκεψή τους στο Κρητικό Σπίτι, φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο. Και για να λειτουργήσουν σαν ένα είδος πρόσκλησης – πρόκλησης να επισκεφτούν τον μοναδικό αυτόν χώρο που δημιούργησε η αξέχαστη Ασπασία Μπικάκη στην καρδιά της πόλης των Χανίων (οδός Χάληδων, είσοδος απ’ την αυλή της Καθολικής Εκκλησίας) κι εξακολουθεί να κρατά ανοιχτό η μαθήτριά της, η Ειρήνη Κουμανδράκη, όλοι οι μαθητές των Σχολείων του Νομού μας με τους δασκάλους των. Και για να γίνει μια υπόμνηση στις Αρχές του τόπου μας, αλλά και στην τοπική κοινωνία ότι το Κρητικό Σπίτι, χρειάζεται παραπέρα στήριξη. Ευχαριστίες πολλές στα παιδιά και στους δασκάλους των, την Ανθή Δολαπτσή και τον Στέλιο Λιονάκη, όπως και στον φίλο διευθυντή του Σχολείου Γιώργο Ασλάνη.
Καλή δύναμη, Ειρήνη!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Β.Θ.Κ.
Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 η Ε’ και Στ’ τάξη του σχολείου μας (Δημοτικό Σχολείο Σκινέ-Φουρνέ) επισκέφτηκε το “Κρητικό σπίτι”, ένα Λαογραφικό Μουσείο στην οδό Χάληδων, στα Χανιά.
Πρόκειται πραγματικά για ένα μικρό χώρο, ο οποίος όμως περιέχει ένα πλήθος αντικειμένων παλαιότερων χρόνων. Ενθουσιαστήκαμε!
Χτύπησε το παλιό κουδουνάκι του σπιτιού και μπροστά μας απλώθηκε το σπίτι μιας άλλης εποχής.
Ετσι με τη βοήθεια της ξεναγού μας, πήραμε πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των κατοίκων του προηγούμενου αιώνα. Μάθαμε για το πώς γίνονταν η τσικουδιά, ο θερισμός, αλλά και για επαγγέλματα του παρελθόντος, πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα. Είδαμε μια τεράστια συλλογή εργαλείων αλλά και προϊόντων της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.
Τέλος, συναντήσαμε την κυρία Ειρήνη Κουμανδράκη, μια ταλαντούχα κυρία, η οποία δημιουργεί υπέροχους κεντητούς πίνακες. Την ευχαριστούμε πολύ.
Αφού κεραστήκαμε το κουλουράκι μας και ευχαριστήσαμε τις κυρίες, φύγαμε ενθουσιασμένοι! Περάσαμε υπέροχα!
Πραγματικά αξίζει να το επισκεφτείτε!
Μαθητές και δάσκαλοι
της Ε’ και Στ’ τάξης
του 6/θ. Δ.Σ. Σκινέ-Φουρνέ

Πριν από μια εβδομάδα επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο των Χανίων. Απεικόνιζε ένα παλιό κρητικό σπίτι.Οταν μπήκαμε μέσα το πρώτο πράγμα που αντικρίσαμε ήταν μια μικρή αίθουσα με το πατητήρι. Εκεί είδαμε και ένα από τα παλαιότερα καζάνια. Μετά κατευθυνθήκαμε προς τη σκάλα και εκεί που ανεβαίναμε, είδαμε μια κούκλα που από δίπλα της περνούσε πραγματικό νερό. Αυτή η κούκλα έπλεκε καλάθια. Μετά μπήκαμε στο δωμάτιο με το νυφικό κρεβάτι. Δίπλα στεκόταν μια κοπέλα με κρητικιά στολή. Σε εκείνο το δωμάτιο βρισκόταν και ένα αργαλειό. Στην επόμενη αίθουσα είδαμε ένα αλέτρι, κουδούνια, κλειδιά και ένα βολόσυρο. Εκεί είδαμε και ένα δωμάτιο που έδειχνε μια από τις παλιές κουζίνες. Είχε πολλές και φανταστικές αίθουσες αλλά για να λέμε και την αλήθεια η αίθουσα που μας μάγεψε πραγματικά ήταν η αίθουσα που έδειχνε τον τζαγκάρη, τον ράφτη και έναν άνθρωπο που έφτιαχνε μετάξι. Είμαστε σίγουροι ότι όποιος και αν πάει θα μαγευτεί όπως εμείς. Σας το λέμε πραγματικά. Αν χαρίσετε λίγο χρόνο από την ημέρα σας, θα θέλετε να ξαναπάτε και να έχετε ένα σπίτι σαν και αυτό!
Μυρτώ Λαγουδάκη
Μαρία Τζεκάκη
Μαγδαληνή Γκογκολασβίλι
Νίκος Στυλιανουδάκης
Γιώργος Μουζουράκης
Στ’ τάξη

Η σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν μάς κάνει να θέλουμε να επισκεφτούμε το “Λαογραφικό Μουσείο Χανίων”. Βρίσκεται στην οδό Χάληδων, κοντά στο Ενετικό λιμάνι. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1983 και το μουσείο άνοιξε επίσημα τις πόρτες του το 1990. Ο σκοπός του μουσείου είναι να μας ενημερώσει για το πώς ζούσαν και πορεύονταν οι Κρητικοί τον 18ο αιώνα. Και πραγματικά το καταφέρνει θαυμάσια, αφού τα εκθέματά του είναι πάρα πολλά και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Μπαίνοντας ο επισκέπτης ξένος ή ντόπιος, γνωρίζει από κοντά περίτεχνα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή κρασιού και τσικουδιάς. Οπως κοφίνια, πατητήρια, ρακοκάζανα και πήλινα πιθάρια. Σε μια άλλη αίθουσα μπορούμε να δούμε ένα γυναικείο κρεβάτι κι έναν αργαλειό. Οι γυναίκες στον αργαλειό ύφαιναν χαλιά, κουβέρτες και τραπεζομάντηλα.
Επίσης γνωρίσαμε τις κουζίνες που μαγείρευαν οι νοικοκυρές εκείνης της εποχής καθώς και τα σαλόνια τους. Αυτό που τράβηξε περισσότερο την προσοχή μας ήταν η αίθουσα που είναι αφιερωμένη στα παλιά επαγγέλματα. Επαγέλματα που έχουν εξαλειφθεί από την πρόοδο της τεχνολογίας, όπως ο παγοπώλης, ο καλαθάς, ο ράφτης και ο τσαγκάρης εκείνης της εποχής.
Τέλος, εμείς οι μαθητές του 6/θ. δημοτικού σχολείου Σκινέ-Φουρνέ κάνουμε έκκληση προς την περιφέρεια Κρήτης, καθώς και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η λειτουργεία του Λαογραφικού Μουσείου στην πόλη μας.
Οι μαθήτριες της Στ’ τάξης Δημοτικού Σκινέ-Φουρνέ
Μαρία Αστρουλάκη
Γιώτα Αρχοντάκη
Ο κόσμος της Ασπασίας Μπικάκη*
…Και τα χρόνια, κυλούσαν. Κι η Ασπασία κρατούσε σε εγρήγορση μάτια κι αφτιά, νου και ψυχή. Κι αποθήκευε μέσα της την ομορφιά και την ποίηση της φύσης, την απλότητα και την αγάπη των ανθρώπων, τους ήχους, τις μυρωδιές και τα αρώματα της ζωής του χωριού της. Κι όταν είδε να ξεπουλιούνται “αντί πινακίου φακής” όλα εκείνα τα μικρά και τα μεγάλα, τα σημαντικά και τα ασήμαντα πράγματα, θυμητάρια και θησαυρός εκείνης της παλιάς ζωής ανασκουμπώθηκε. Και μαζί με τη μαθήτριά της, την Ειρήνη Κουμανδράκη, “ανάστησαν” το Κρητικό Σπίτι. Κι ακόμα με αυθορμητισμό, κέφι και χαρά μικρού παιδιού, παρόλες τις πίκρες και τα βάσανα που της επιφύλαξε η ζωή, ανιστόρησε με κλωστές πάνω σε τεράστιες επιφάνειες κάμποτ εικόνες εκείνης της ζωής που γνώρισε, έζησε και αγάπησε: Τον τρύγο και το θέρος, τον γάμο και τη βάφτιση, το πάτημα των σταφυλιών και το λιομάζωμα, την κουρά των προβάτων και το όργωμα, την κατεργασία του μαλλιού και των πανηγυριών το ξεφάντωμα. Με χρώματα ήρεμα και τρυφερά, φωτεινά και γαλήνια, κέντησε πίνακες – ποιήματα που έχουν μέτρο, ρυθμό και αρμονία…
*Απόσπασμα από ομιλία της Ευδοκίας Σκορδαλά -Κακατσάκη
σε εκδήλωση για την Ασπασία Μπικάκη
Χανιώτικα νέα (13.12.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/episkepsi-sto-kritiko-spiti-ton-chanion/#ixzz3LsHb3Ie5
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου