Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Μέλος της ομάδας "Zωγραφίζοντας με το πόδι και με το στόμα" ήταν και ο δικός μας Ηλίας Ραυτόπουλος, που έφυγε στα 56 του χρόνια πριν από 40 μέρες (χθες το μνημόσυνό του στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής των Καλυβών) για το άλλο ημισφαίριο της ζωής.Είμαστε περήφανοι για σένα, παιδί της Αλλης, της Ωραίας Ελλάδας, Ηλία!
Δείτε περισσότερα... ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Ζωγραφίζοντας με τα μάτια της ψυχής
Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο τον καινούργιο χρόνο μου ευχήθηκαν κι εφέτος, στέλνοντάς μου τις προάλλες, μια σειρά από κάρτες, οι Ελληνες Ανάπηροι Καλλιτέχνες, οι οποίοι, από αρρώστια, ατύχημα είτε εκ γενετής, μην μπορώντας να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους, έμαθαν με μεγάλη θέληση και τρομερή προσπάθεια να ζωγραφίζουν κρατώντας το πινέλο με το πόδι ή το στόμα και “στεγάζονται” στην Ομάδα “Ζωγραφική με το στόμα και το πόδι”. Μέλος της ομάδας αυτής που έχει σαν κανόνα της δράσης της τη φράση “Αυτοσυντήρηση με Αξιοπρέπεια, ΟΧΙ Ελεημοσύνη”, μαζί με τον και συντάκτη με το στόμα του συνοδευτικού γράμματος Τριαντάφυλλο Ηλιάδη απ’ τον Πετεινό της Ξάνθης, τη Μαρία Αποστόλου απ’ το Λαύριο, την Ελένη Μαρίνου απ’ τις Σέρρες και τους Λέανδρο Αρβανιτάκη και Κυριάκο Κυριακού από την Κύπρο, ήταν και ο δικός μας Ηλίας Ραυτόπουλος, που έφυγε στα 56 του χρόνια πριν από 40 μέρες (χθες το μνημόσυνό του στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής των Καλυβών) για το άλλο ημισφαίριο της ζωής.
Ο Χανιώτης και μόνιμος κάτοικος το τελευταίο διάστημα των Καλυβών Αποκορώνου Ηλίας Ραυτόπουλος ήταν φοιτητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όταν τον Αύγουστο του 1981 έπαθε ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα που του προκάλεσε παράλυση των άνω και κάτω άκρων και τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο. “Γιατί όχι με το στόμα”, είπε και “αμ’ έπος αμ’ έργον”, άρχισε να ζωγραφίζει στη Σουηδία, όπου κατ’ αρχάς εγκαταστάθηκε και στις Καλύβες στη συνέχεια. Ακολούθησαν εκατοντάδες έργα που παρουσιάστηκαν σε δεκάδες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και πάμπολλες ιδιαίτερα σημαντικές διακρίσεις. «Εχει καταφέρει το ακατόρθωτο ζωγραφίζοντας με τα χέρια της ψυχής» γράφτηκε γι’ αυτόν πριν έναν χρόνο, στην ηλεκτρονική εφημερίδα των Χανίων Zarpa G.R. (24-11-2013) σε ένα άρθρο με τίτλο “Ο χαρισματικός Χανιώτης που ζωγραφίζει με το στόμα, στην ελίτ των 800 ζωγράφων”. Είμαστε περήφανοι για σένα, παιδί της Αλλης, της Ωραίας Ελλάδας, Ηλία!
Χανιώτικα νέα (15.12.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/zografizontas-ta-cheria-tis-psichis/#ixzz3LxyylFgH
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου