Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ παράταση του προγράμματος προετοιμάζεται, λέει, η ευρωζώνη προκειμένου να μη χαθούν τα κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί για τη χώρα μας. Ωστόσο, όπως μας λέει ο Ηλίας ο Σταματάκης στη σημερινή του μαντινάδα: «Ι-μέιλ (e-mail) πάνε κι έρχονται Τρόικα και Αθήνα/ εμείς πάντα στη δίαιτα, μ’ αυτοί περνάνε φίνα». Σε δουλειά να βρίσκονται, Ηλία!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του πολίτου έγκειται εις την ελευθερίαν του πνεύματός του· δούλος με ελεύθερον πνεύμα, ευρίσκεται εις υψηλότεραν ηθικήν σφαίραν, από ελεύθερον με πνεύμα δούλου». Από τη “Χρυσή Διαθήκη” του Πολύβιου Δημητρακόπουλου. ΚΑΗΚΕ στον χυλό στην περίπτωση του Ξηρού που πήρε άδεια απ’ τη φυλακή κι έγινε… Λούης και τώρα στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού φυσά και ξαναφυσά το γιαούρτι, η Κυβέρνηση; Ακόμα κι έτσι να είναι, έτσι δεν πρέπει να είναι, μου είπε ο φίλος μου ο γέρω – δάσκαλος σε κουβέντα που κάναμε. Αναφαίρετο το δικαίωμα στην εκπαίδευση του κάθε πολίτη, έστω και αν είναι κρατούμενος, μου είπε. Για να επισημάνει στο τέλος. Αυτοί που έχουν τα γένια είναι υποχρεωμένοι να βρίσκουν και τα κατάλληλα χτένια.
ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ παράταση του προγράμματος προετοιμάζεται, λέει, η ευρωζώνη προκειμένου να μη χαθούν τα κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί για τη χώρα μας. Ωστόσο, όπως μας λέει ο Ηλίας ο Σταματάκης στη σημερινή του μαντινάδα: «Ι-μέιλ (e-mail) πάνε κι έρχονται Τρόικα και Αθήνα/ εμείς πάντα στη δίαιτα, μ’ αυτοί περνάνε φίνα». Σε δουλειά να βρίσκονται, Ηλία!
ΑΛΛΟΣ για Γερμανία, άλλος για Αυστραλία, άλλος για Καναδά… Οπου γης, αρκεί να υπάρχει δουλειά και πατρίς. Ολο και περισσότεροι Ελληνες μεταναστεύουν ψώμοζητούντες. Οπως τη δεκαετία του 1960, όταν άδειασε η ύπαιθρος χώρα. Θα σταματήσει άραγε κάποια στιγμή αυτό το ρεύμα της φυγής;
ΕΧΟΥΝ χαμηλώσει ή όχι οι τιμές των καυσίμων; Εχουν! Λίγο αλλά έχουν. Ας μην είμαστε, λοιπόν, αχάριστοι κι ας κάνουμε τον σταυρό μας! Ας μείνουμε σ’ αυτό κι ας μην κοιτάζουμε πόσο έχει πέσει διεθνώς η τιμή του αργού πετρελαίου. Ακούς εκεί να ζητούμε απ’ την Κυβέρνηση την πάταξη της λαθρεμπορίας των καυσίμων! 
ΚΟΨΕ, κόψε, κόψε, τίποτε δεν θα μείνει στο τέλος απ’ αυτό που λέμε σύνταξη, έλεγε με παράπονα ένας συνταξιούχος σ’ έναν άλλο. Κανένα πρόβλημα, του απάντησε. Για να συμπληρώσει αμέσως. Ακουσα ότι υπάρχει σχέδιο για δωρεάν σίτιση στα ΚΑΠΗ…
Ο ΚΩΣΤΑΣ Λινοξυλάκης! Ο παίκτης που έβγαλε την μπάλα απ’ το ελληνικό τέρμα με ανάποδο ψαλίδι, πριν αυτή περάσει τη νοητή γραμμή, στον αγώνα Ελλάδας – Ισπανίας. Ημουν παιδί, όταν είδα τη φωτογραφία για πρώτη φορά, και γέρασα. Την ξανάδα χθές. Ο Λινοξυλάκης έφυγε. Η φωτογραφία του μένει!
ΤΡΙΑ ΠΡΩΤΑ βραβεία απέσπασε ο γνωστός σε όλους μας κυρίως ως σατιρικός συγγραφέας και ποιητής Παύλος (Παβλής) Πολυχρονάκης (όπως με πληροφόρησε ο ίδιος) στον 5ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε η Ενωση Κυπρίων Ελλάδας, στην ποίηση με το ποίημα “Αν”, στο διήγημα με το κείμενο “Η επικήρυξη του Ξηρού” και στη σάτιρα με το ποίημα “Το δράμα της Κύπρου”. Συγχαρητήρια και δια της στήλης. Παβλή! Πάντα άξιος!
Ο ΠΡΩΤΟΦΑΝΤΗΣ από τη Μαγνησία ήταν ο πιο δυνατός ίσως άνδρας της εποχής του, αφού είχε νικήσει στους Ολυμπιακούς αγώνες την ίδια μέρα στην πάλη και το παγκράτιο. Αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του, κάποιοι τυμβωρύχοι άνοιξαν τον τάφο του, γιατί πίστεψαν ότι θα έβρισκαν πολύτιμα αντικείμενα. Από τη στιγμή που ανοίχτηκε ο τάφος του πήγαιναν και άλλοι για να τον δούν. Λένε, λοιπόν, ότι τα κόκκαλά του από τον λαιμό μέχρι τη μέση δεν είχαν ακόμη χωριστεί μεταξύ τους. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
 «Αν ήσουν αψηλό δεντρί, θα ’τρεχα να προφτάσω/ να γίνω πρωινή χαρά να σε σφιχταγκαλιάσω./ Αν ήσουν δροσερή πηγή, μέσα σου θα πηδούσα/ να σ’ έπινα γουλιά – γουλιά μέχρι να ξεδιψούσα./ Το άρωμα μου θα ’σουνα αν ήσουνα λουλούδι/ και της χαράς μου το ρεφρέν, αν ήσουνα τραγούδι./ Θα γέμιζες, αν ήσουνα αγάπη την καρδιά μου/ και θα ’σουν, αν θα ήσουνα βιβλίο, συντροφιά μου,/ Τον δρόμο μου θα φώτιζες, αν ήσουνα αστέρι/ και αν ήσουν ποιητής γλυκός, θα σ’ είχα κάμει ταίρι./ Αν ήσουν σύννεφο, βροχή χαράς θα καρτερούσα/ και αν ήσουν όνειρο γλυκό, θα ευχόμουν μην ξυπνούσα”. 
Το ποίημα “Αν” του Παύλου Πολυχρονάκη 
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ! 
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (05.11.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-213/#ixzz3L1cglFAE
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου