Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΤΟΠΟΣ εν τω καταλύματι… Τόπος εν τω καταλύματι… Τόπος εν τω καταλύματι… Για μια σημερινή Παναγία. Για την όποια Παναγία της όποιας προσφυγιάς και της όποιας ανέχειας. Μακριά πολύ μακριά απ’ τον χριστιανικό κόσμο της Δύσης, για να μείνω μόνο σ’ αυτόν, η “ψιλή βροχή του θαύματος”…
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σ’ ΕΝΑ ΣΠΗΛΑΙΟ της Βηθλεέμ γεννήθηκε πριν από 2014 χρόνια ο Χριστός, αφού ο Ιωσήφ και η Μαρία δεν βρήκαν άλλο μέρος για να μείνουν, όταν πήγαν για ν’ απογραφούν. Και «ανεκλήθη εν τη φάτνη διότι ου ην αυτοίς τόπος εν τω καταλύματι», όπως γράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
ΤΟΠΟΣ εν τω καταλύματι… Τόπος εν τω καταλύματι… Τόπος εν τω καταλύματι… Για μια σημερινή Παναγία. Για την όποια Παναγία της όποιας προσφυγιάς και της όποιας ανέχειας. Μακριά πολύ μακριά απ’ τον χριστιανικό κόσμο της Δύσης, για να μείνω μόνο σ’ αυτόν, η “ψιλή βροχή του θαύματος”…
 EΙΚΟΝΕΣ εξαθλίωσης (και) στις λαϊκές αγορές των Χανίων. «Συμπολίτες μας σκύβουν και παίρνουν από τον δρόμο χαλασμένα πορτοκάλια», διαβάζω στην πρώτη σελίδα του χθεσινού φύλλου της εφημερίδας μας. Συνάνθρωποι της διπλανής πόρτας. Παραμονές Χριστουγέννων…
ΔΕΝ ΛΕΩ ότι δεν λειτουργεί και δεν λειτουργείται η αλληλεγγύη από φορείς και από πρόσωπα στον τόπο μας. Δεν λέω ότι έχει εκλείψει η ανθρωπιά. Αντιθέτως! Ταυτόχρονα, όμως, λέω ότι η φτωχοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας καλά κρατεί και για να νικηθεί δεν αρκεί…
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας στη Βουλή σήμερα το μεσημέρι. Σίγουρα, χίλια στα εκατό που λένε, μαύρος θα ’ναι ο καπνός, διακόσιες (200) οι ψήφοι που χρειάζονται, μην ξεχνιόμαστε. Αν υπάρχει κάποιος λευκός βόστρυχος στην όλη μαυρίλα, για την τρίτη ψηφοφορία, το μόνο ζητούμενο.
Σ ΤΟ ΚΕΝΟ έπεσε το κάλεσμα του πρωθυπουργού για συναίνεση μετά την πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο και στον απόηχο των καταγγελιών Χαϊκάλη… Σίγουρα θ’ ακολουθήσει κι άλλο… Μεταξύ… κουραμπιέ και μελομακάρονου πολλά μπορούν να συμβούν!
ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΝΕ τα παιδιά χαμογελά η πλάση/ βοήθα να χαμογελούν ο κόσμος πριν χαλάσει. Με αφορμή την ίδρυση Κέντρου Στήριξης για τα παιδιά και την οικογένεια απ’ το “Χαμόγελο του Παιδιού” στην πόλη μας το γράψιμο της σημερινής μαντινάδας απ’ τον Ηλία Σταματάκη. Ωραίος, όπως πάντα ο πρώτος και τα πρεσβεία μαντιναδολόγος μας!
ΕΚΤΟΣ απ’ τον Α.Ο. Πλατανιά και τον Α.Ο. Χανιά πολλές χαρές χαρίζει εφέτος στους Χανιώτες φιλάθλους, ιδιαίτερα βέβαια στους Κισαμίτες και ο Κισσαμικός που “πετά” από νίκη σε νίκη στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, στο οποίο συμμετέχει. Του χρόνου να μας εκπροσωπεί μόνος του στη Β’ Εθνική η ευχή μου. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Οτι ο Α.Ο. Χανιά θα ’ναι στη μεγάλη κατηγορία μαζί με τον Α.Ο. Πλατανιά, δηλαδή.
«ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ Χριστουγέννων κι εδώ στο Καστέλι Κισάμου. Κάποιο πρωινό ένα νέο ζευγάρι από τους ξένους, διαφόρων φυλών και τόπων, που εργάζονται στην περιοχή, χτύπησε την πόρτα της Μητρόπολής μας ζητώντας σπίτι να μείνουν. Δεν ήξεραν καλά ελληνικά για να εκφράσουν αυτό που ήθελα, αλλά ο νεαρός σύζυγος με διάφορες χειρονομίες έδειχνε την “εξογκωμένη” κοιλιά της συζύγου του και προσπαθούσε να πει αυτό που ζητούσε. Οτι δηλαδή η έγκυος γυναίκα του βρίσκεται στις παραμονές του τοκετού της και χρειάζεται ζεστό σπίτι για να γεννήσει». (Από το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του 1998 του μακαριστού μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη). 
«Είμ’ ένα μικρό μονοπάτι, ασήμαντο/ όπου τα λόγια και τα πράγματα μπερδεύονται./ Η χάρη του Θεού μονάχα θα μπορούσε, αν ήθελε/ να περπατήσει πάνω ή μέσα μου/ αν δεν είχε κλειστεί από σωρούς απορριμμάτων/ η δίοδος. Και δεν ξέρω αν πρέπει/ να με σκεπάσουν χιόνια ή να ’ρθουν ξανά/ κατακλυσμοί για ν’ αφανίσουν τα σκουπίδια./ Ωστόσο θέλω να ’μαι πάντα μονοπάτι/ ακαταπόνητο: να περπατώ και να προσμένω/ στο κάθε γύρισμα του δρόμου/ την αύρα ή την ψιλή βροχή του θαύματος».
 Το ποίημα “Το μονοπάτι” του Π.Β. Πάσχου. 
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ! 
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (23.12.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-221/#ixzz3MitsDBpE
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου