Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΑΙ ΜΑΣ ζητούν τα χρήματά τους, λεπτό δεν τους δίνομεν από αυτά – κάνουν επέβασιν εις τα πράματά μας. Και ποτές δεν βρίσκομεν ίσιον δρόμον. Πώς θα σωθούμεν εμείς μ’ αυτά και να σκηματιστούμεν εις την κοινωνίαν του κόσμου ως άνθρωποι; Ο Θεός ας κάμει το έλεός του να μας γλιτώση από τον μεγάλον γκρεμνόν που τρέχομεν να τζακιστούμεν». Απ’ τ’ “Απομνημονεύματα” του Στρατηγού Μακρυγιάννη.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΑΙ ΜΑΣ ζητούν τα χρήματά τους, λεπτό δεν τους δίνομεν από αυτά – κάνουν επέβασιν εις τα πράματά μας. Και ποτές δεν βρίσκομεν ίσιον δρόμον. Πώς θα σωθούμεν εμείς μ’ αυτά και να σκηματιστούμεν εις την κοινωνίαν του κόσμου ως άνθρωποι; Ο Θεός ας κάμει το έλεός του να μας γλιτώση από τον μεγάλον γκρεμνόν που τρέχομεν να τζακιστούμεν». Απ’ τ’ “Απομνημονεύματα” του Στρατηγού Μακρυγιάννη.
ΤΙ ’ΧΕΣ Γιάννη; Τι ’χα πάντα! Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2015. Ενώ περιμένουμε την τρόικα που είναι στο θα ’ρθει δεν θα ‘ρθει. Μέσα σ’ ένα άρρωστο κλίμα. Ζητείται ελπίς. Υπάρχει ελπίς; Πάντα υπάρχει ελπίς, επιμένει να λέει ο φίλος μου ο γέρω – δάσκαλος.
«ΜΕΤΡΑ ζητά η τρόικα να πάρουμε και πάλι/ εδά ’χει ο φούρνος την πυρά, μα ξύλα ποιος θα βάλει!». Απ’ τον Εννιαχωριανό η σημερινή μαντινάδα. Για να προβληματιστούμε. Τι θέλει να πει, αλήθεια, ο μαντιναδολόγος μας;
ΤΟ ΠΑΙΔΙ φεύγει από κοντά μας… Δραματική η δήλωση που έκανε χθες το πρωί, περιγράφοντας την πραγματικότητα ο συνήγορος του Νίκου Ρωμανού Φραγκίσκος Ραγκούσης. Αν πάθει κάτι ο Ρωμανός, το κρίμα στον λαιμό όσων ολιγώρησαν, δήλωσε προχθές απ’ το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Ολοι αναμάρτητοι σ’ αυτόν τον τόπο…
ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ περισσότερους ηγέτες απ’ αυτούς που παράγουμε; Σε μια πρώτη ανάγνωση ναι, σε μια δεύτερη όμως όχι. Κάθε Ελληνας είναι εν δυνάμει αρχηγός κόμματος και βεβαίως στον ύπνο του πρωθυπουργός.
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ χρόνια πολλά στις Αννες που γιορτάζουν σήμερα. Δεν είναι και λίγες! Αγαπημένο όνομα!
ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ, εκδότη- ποιητή, Χανιά: Σ’ ευχαριστώ και δια της στήλης για όλα όσα απλόχερα μου έδωσες τις προάλλες, όταν πέρασα απ’ το βιβλιοπωλείο σου, το “Ερεισμα”. Για τα φύλλα του “Σκορπιιού”, του διμηνιαίου έντυπου πολιτικού σατιρικού οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, με τα οποία επιμένεις να μας… “κεντρώνεις”. Για τα βιβλία “Χανιά 1252-1940” του Γιάννη Δημ. Τσίβη και “Κρήτη και Τουρκοκρητικοί” του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λωζάνης του Κέντρου Μικρασιατικών και Ποντιακών Ερευνών, και τα δύο εκδόσεις “Ερεισμα”. Και βέβαια ιδιαιτέρως για την ποιητική σου συλλογή “Εγκαύματα μνήμης” που μόλις κυκλοφορήθηκε σε Β’ έκδοση, με εισαγωγή του Δημήτρη Κακαβελάκη. Διαχρονική η καθαρά ελληνική ποίησή σου, φίλε, που εκφράζει, όπως και ο Δ. Κακαβελάκης υπογραμμίζει, “ποιητικό λόγο βαθιάς ψυχής πολιτικής και κοινωνικής ελευθερίας”.
ΚΑΠΟΤΕ τρία αδέλφια από το Αργος, απόγονοι του Τημένου, ο Γαϋάνης, ο Αέροπος και ο Περδίκκας, έφυγαν από την πόλη τους και έφτασαν στην υπηρεσία του βασιλιά. Επειτα από λίγο καιρό, επειδή ο βασιλιάς τούς υποπτεύθηκε τους κάλεσε και τους πρόσταξε να εγκαταλείψουν τη γη του. Με τη σειρά τους, οι τρεις υποτακτικοί του του απάντησαν ότι θα έφευγαν, αφού όμως πρώτα έπαιρναν τους μισθούς για την εργασία τους.
Ο βασιλιάς, τότε, δείχνοντας τους το φως του ήλιου που έμπαινε από την καπνοδόχο του παλατιού, τους είπε ότι αυτός ήταν ο μισθός που τους έδινε. Κι ενώ οι δύο αδελφοί στέκονταν απορημένοι, ο Περδίκκας απάντησε ότι δέχονται την προσφορά και βγάζοντας το μαχαίρι του, χάραξε στο έδαφος του παλατιού τον κύκλο που έκανε ο ήλιος, σημάδι ότι το μέρος αυτό ήταν κτήμα τους. Υστερα έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που ονομαζόταν κήποι του Γορδία κάτω από το Βέρμιο. Με ορμητήριο την περιοχή αυτή κατέκτησαν όλη τη Μακεδονία και έγιναν οι γενάρχες των βασιλιάδων της. (Από το βιβλίο “Η Αλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
«Η αιθαλομίχλη τυλίγει σε διάφανους τοίχους/ τις εκτελεσμένες μας συνειδήσεις/ και το χαρτοπολτό των ιδεών μας./ Δεν υπάρχει ήλιος/ να ζεστάνει τις ελπίδες μας./ Δεν υπάρχουν θερμοκήπια/ ν’ ανθίσουν τα όνειρα μας./ Μόνο ατέλειωτες σειρές από κάγκελα/ κάθετα, ορίζοντια/ και τσιμέντο ταχείας πήξεως/ για να σκεπάζει έγκαιρα/ τη δυσωδία του πολιτισμού μας».
Το ποίημα “Βιασμός” του Χρήστου Μαχαιρίδη
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (09.12.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/217065/#ixzz3LP47EyXo
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου