Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟΣ ο δρόμος, Λευτέρη μου./ Δε θα κουραστείς./ Η οδός Δειλίας/ σε βγάζει κατευθείαν/ στην πλατεία Δουλείας». Από το “Ψηφιδωτό” (δεύτερη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ, Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟΣ ο δρόμος, Λευτέρη μου./ Δε θα κουραστείς./ Η οδός Δειλίας/ σε βγάζει κατευθείαν/ στην πλατεία Δουλείας». Από το “Ψηφιδωτό” (δεύτερη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ Ελευθερίου χθες, χρόνια πολλά, λοιπόν, στους Λευτέρηδες και στις Λευτερίες που γιόρταζαν την ονομαστική τους εορτή και καλή λευτεριά απ’ το μνημόνιο στην πατρίδα μας. Δύσκολη η κατάσταση, όχι όμως μη αντιμετωπίσιμη. Εχουμε περάσει και χειρότερα, μην ξεχνιόμαστε. Αλήθεια τι θα έκανε σήμερα ο Ελευθέριος Βενιζέλος (τον θυμήθηκα λόγω ονόματος) για το καλό της πατρίδας, αν ζούσε;
ΑΥΡΙΟ η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας στη Βουλή, δεν μπορούμε, όμως, να πούμε “ες αύριον τα σπουδαία”. Των αδυνάτων αδύνατο να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 200 ψήφων που απαιτούνται. Για το αν θα ’ναι πιο πολλοί ή πιο λίγοι απ’ τους 165 πέφτουν τα στοιχήματα. Σε δουλειά να βρισκόμαστε…
«ΕΜΕΙΣ θα παίζουμε λύρα και αυτοί θα χορεύουν πεντοζάλη!». Εμείς, η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή, και “αυτοί”, οι αγορές και η Μέρκελ, δηλαδή. Ωραία ακούγεται αυτό που είπε τις προάλλες ο πρόεδρος του Συριζα Αλέξης Τσίπρας. Τι καλά να μπορούσε να γινόταν και πραγματικότητα!
ΟΤΑΝ ΕΤΟΥΤΟΙ παίζουν, ας πούμε, βιολί, οι άλλοι παίζουν, ας πούμε, ακορντεόν. Κι όταν ετούτοι παίζουν ακορντεόν, ετούτοι παίζουν βιολί. Περί εθνικής ασυνεννοησίας ο λόγος από τότε που στήθηκε αυτή η έρημη χώρα, μάλλον και πριν στηθεί. Οχι! Ούτε ετούτοι, ούτε οι άλλοι, ούτε οι όποιοι παράλλοι, φταίνε – φταίμε. Το “ζαβό το ριζικό μας” φταίει για όλα…
«ΑΝ ΘΕΛΕΙ ο Αλέξης Τσίπρας, θα μπορούσα να εργαστώ ως σύμβουλός του», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Ντ’ Αλέμα σε συνέντευξη που έδωσε στην “Εφημερίδα των Συντακτών”. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ντ’ Αλέμα υπήρξε πρωθυπουργός την περίοδο που οι ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι και τα ΝΑΤΟϊκά πολεμικά αεροπλάνα εναντίον της Σερβίας ξεκινούσαν από ιταλικά εδάφη με κυβέρνηση της “Αριστεράς”. Από τον “Βοριά” στη στήλη του “9 μποφόρ” (βλ. εφ. “Χριστιανική” 4-12-2014) το σχόλιο.
«ΚΑΘΕ ΣΤΑΓΟΝΑ της βροχής ποτίζει και λουλούδι/ κι εκείνα για ευχαριστώ αγάπης λεν τραγούδι». Επιμένει να περιγράφει την ομορφιά με τις μαντινάδες του ο Ηλίας ο Σταματάκης. Οτι πολύ την έχει αγαπήσει…
ΝΙΚΗ ΓΙΑ τον Α.Ο. Πλατανιά, ήττα για τον Α.Ο. Χανιά, νίκη για τον Κισσαμικό (να μην το ξεχνώ και στενοχωρώ τους πολλούς και καλούς Κισαμίτες φίλους της στήλης), την αγωνιστική που πέρασε. Να ευχηθούμε ό,τι καλύτερο (νίκες δηλαδή) στους αγώνες που δίνουν αύριο στα πρωταθλήματα της Α’, Β’ και Γ’ Εθνικής που συμμετέχουν και για τους τρεις!
ΟΤΑΝ Ο Αλέξανδρος νίκησε τον Ινδό βασιλιά Πώρο (326 π.Χ.) και τον συνέλαβε αιχμάλωτο, εντυπωσιάστηκε από το παράστημα και τη γενναιότητά του γιατί πολέμησε μέχρι το τέλος, αντίθετα από τον βασιλιά των Περσών Δαρείο, που πολύ νωρίς αποχωρούσε από το πεδίο της μάχης. Τότε, λοιπόν, ο Αλέξανδρος ρώτησε τον Πώρο πώς ήθελε να του φερθεί. Κι ο Πώρος απάντησε: «Βασιλικά». Ο Αλέξανδρος θαύμασε την απάντηση, αλλά επέμενε, ρωτώντας αν ήθελε εκτός απ’ αυτό κάτι παραπάνω. Κι ο Πώρος πάλι είπε: «Οχι, όλα περιλαμβάνονται στο “βασιλικά”». (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας, εκδ. “Σαββάλας”).
«[...] Αντισταθείτε/ σ’ αυτόν που χαιρετάει απ’ την εξέδρα ώρες/ ατέλειωτες τις παρελάσεις/ σ’ αυτή την άγονη κυρία που μοιράζει/ έντυπα αγίων λίβανον και σμύρναν/ σε μένα ακόμα που σας ιστορώ./ Αντισταθείτε πάλι σ’ όλους αυτούς που λέγονται μεγάλοι/ στον πρόεδρο του Εφετείου αντισταθείτε/ στις μουσικές, τα τύμπανα και τις παράτες/ σ’ όλα τ’ ανώτερα συνέδρια που φλυαρούνε/ πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλατόροι/ σ’ όλους που γράφουν λόγους για την εποχή/ δίπλα στη χειμωνιάτικη θερμάστρα/ στις κολακείες, τις ευχές, τόσες υποκλίσεις/ από γραφιάδες και δειλούς για το σοφό αρχηγό τους».
Από το ποίημα “Η διαθήκη μου” του Μιχάλη Κατσαρού.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (16.12.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/219383/#ixzz3M4oT3nI5
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου