Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Γιάννη Μακρυγιάννη και Θεοδώρου Κολοκοτρώνη γωνία!  Εδώ μας οδηγούν σήμερα, ανήμερα της εθνικής μας εορτής, της 25ης Μαρτίου, με τις εργασίες τους που φιλοξενούνται στον Παιδότοπο, τα παιδιά της Στ2 τάξης του 10ου Δημ. Σχολείου Χανίων. Ιδέα της δασκάλας τους,της καλής μου φίλης και συνεργάτιδας σε ραδιοφωνικές εκπομπές Ελένης Βορεινάκης, να “ακουμπήσουν” οι μαθητές της σε κάποιες “μακρυγιάννειες” και “κολοκοτρωνέικες” φράσεις – καντουνάδες, σε κάποια απ’ τα “λεγόμενα” των δύο αυτών μεγάλων ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Από καρδιάς οι ευχαριστίες μου, τόσο στην ίδια όσο και στα “δασκαλάκια” της.Κι αν μας διδάσκουν με τις φράσεις τους, κι αν μας δείχνουν τον δρόμο της ευθύνης οι αγωνιστές της εθνικής μας παλιγγενεσίας.
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Στ2 τάξη  10ου Δημ. Σχολείου Χανίων. 
Γιάννη Μακρυγιάννη και Θεοδώρου Κολοκοτρώνη γωνία!

Καλοί μου φίλοι,
καλό Παρασκευο-Σαββατοκύριακο!
Γιάννη Μακρυγιάννη και Θεοδώρου Κολοκοτρώνη γωνία!  Εδώ μας οδηγούν σήμερα, ανήμερα της εθνικής μας εορτής, της 25ης Μαρτίου, με τις εργασίες τους που φιλοξενούνται στον Παιδότοπο, τα παιδιά της Στ2 τάξης του 10ου Δημ. Σχολείου Χανίων. Ιδέα της δασκάλας τους,
της καλής μου φίλης και συνεργάτιδας σε ραδιοφωνικές εκπομπές Ελένης Βορεινάκης, να “ακουμπήσουν” οι μαθητές της σε κάποιες “μακρυγιάννειες” και “κολοκοτρωνέικες” φράσεις – καντουνάδες, σε κάποια απ’ τα “λεγόμενα” των δύο αυτών μεγάλων ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Από καρδιάς οι ευχαριστίες μου, τόσο στην ίδια όσο και στα “δασκαλάκια” της.
Κι αν μας διδάσκουν με τις φράσεις τους, κι αν μας δείχνουν τον δρόμο της ευθύνης οι αγωνιστές της εθνικής μας παλιγγενεσίας.
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, δάσκαλος



Είπαν οι Ηρωες…
Οι φράσεις των αγωνιστών του ’21 μέχρι σήμερα εμπνέουν και διδάσκουν. Αυτές θέλησα να γνωρίσουν οι μαθητές μου φέτος. Να ανοίξουν αυτό το παλιό σεντούκι του θησαυρού. Να ψάξουν, να προβληματιστούν, να νιώσουν περήφανοι για την καταγωγή τους, για την ιστορία τους. Ευχαριστώ τον Βαγγέλη τον Κακατσάκη που μας έδωσε τον Παιδότοπο για να μοιραστούμε τις σκέψεις μας μαζί σας.
Η δασκάλα της τάξης
Ελένη Βορεινάκη
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν Ελληνας Πολεμιστής που πολέμησε τους Τούρκους. Ηταν ο μόνος που σπούδασε τον πόλεμο και έφθασε στη θέση του ταγματάρχη. Ηταν αυτός που ενήργησε εμψυχωτικά προς τους συμπολεμιστές του με λόγια και φράσεις. Μια φράση που είπε και μου έκανε εντύπωση είναι «Είσαι Ελληνας; Τι προσκυνάς; Σήκω πάνω!! Εμείς και στους Θεούς ορθοί μιλούμε» εννοεί ότι αν είσαι Ελληνας δεν πρέπει να προσκυνάς αλλά να είσαι υπερήφανος για την καταγωγή σου και να πολεμάς για τη  λευτεριά σου.
Χρήστος Κασαπάκης



Ο Μακρυγιάννης είναι ένας από τους αγαπημένους μου αγωνιστές γιατί έδωσε όλη την καρδιά του, όλο του το κουράγιο για να ελευθερωθεί η χώρα. Ο Ιωάννης Μακρυγιάννης ή αλλιώς Τριαντάφυλλου γεννήθηκε το 1797 στον οικισμό Αβορίτη του Κροκυλείου Φωκίδας και η πολύ καλή σχέση του με το Θεό τον βοήθησε να νικήσει σε πολλές μάχες. Μια φράση που είπε και μου έκανε εντύπωση ήταν «Οτι αρχή και τέλος παλαιόθεν και ως τώρα όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε τους Ελληνες και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας αλλά μένει και μαγιά». Εγώ πιστεύω πως αυτή η φράση ισχύει μέχρι σήμερα. Ο Μακρυγιάννης πέθανε το 1864 αλλά η ευγνωμοσύνη και η αγάπη που έχουμε για κείνον τον κρατά ακόμα ζωντανό στις καρδιές μας.
Σοφία Κριμπιζάκη
Ο Κολοκοτρώνης ήταν ο καλύτερος αγωνιστής του 1821. Είχε τρομερό χαρακτήρα και στρατηγικό μυαλό. Κέρδισε τον πόλεμο και δεν άκουσε ούτε ένα μπράβο αλλά τον έβαλαν και φυλακή. Αυτό ήταν το ευχαριστώ της Ελλάδας; Οταν ήρθε ο Ιμπραήμ τον έβγαλαν για να τον πολεμήσει. Αν ζούσε σήμερα τι θα έλεγε;
Γιώργος Αθηναίος
***
«Είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ».
Ενας άνθρωπος μόνος του δεν είναι εύκολο να καταφέρει έναν στόχο. Μια ομάδα που αποτελείται από πολλά άτομα έχει τη δύναμη να καταφέρει περισσότερα.
Γιάννης Γεωργεδάκης
***




Η φράση του που βρίσκεται στα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και μου έκανε εντύπωση είναι «Οταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου θα μιλήσω, θα ενεργήσω κι ό,τι θέλουν ας μου κάνουν”. Ακριβώς για αυτό αγωνίστηκαν οι Έλληνες το 1821 για να μη μας πειράζουν την πατρίδα μας, για να ζούμε ελεύθερα χωρίς εξαναγκασμούς. Πρέπει να αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα και να μη φοβόμαστε γιατί όταν δε φοβάσαι είσαι ανίκητος.
Ειρήνη Σκαμνάκη
Ο Μακρυγιάννης ό,τι έκανε δεν το έκανε για να τον θαυμάσουν αλλά για το καλό των άλλων. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε ο χαρακτήρας του και βρίσκω πολύ λογική τη γνώμη του σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση, μα πιο πολύ από όλα με εντυπωσίασε η φράση του «Είμαστε στο Εμείς και όχι στο εγώ». Συμφωνώ απολύτως διότι σε όλους τους Ελληνες ανήκει η Ελλάδα και όχι στον συγκεκριμένο που την αναφέρει. Νιώθω υπερήφανος που ένας τέτοιος σπουδαίος άνθρωπος πέρασε από την ιστορία μας και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η ομοψυχία των Ελλήνων.
Βασίλης Τρωιάνος
Ο Γιάννης Μακρυγιάννης ήταν ένας γενναίος στρατηγός που πολέμησε τους Τούρκους. Εμαθε γράμματα μεγάλος για να γράψει τα απομνημονεύματά του. Αυτό όμως που με εντυπωσίασε ήταν η φράση του «Οταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου θα μιλήσω, θα ενεργήσω κι ό,τι θέλουν ας μου κάνουν». Εδώ καταλαβαίνουμε πόσο πολύ νοιάζεται για τη θρησκεία και για την πατρίδα του και θέλει να μας πείσει ότι πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε και να θυσιαζόμαστε και για τα δύο.
Ευαγγελία Τζωρτζάκη
***



Η φράση του Μακρυγιάννη που μου έκανε εντύπωση είναι «Δεν πλουταίνει ο άνθρωπος με τα χρήματα μονάχα, πλουταίνει κι από τα καλά του έργα». Με αυτό ο Μακρυγιάννης μας λέει ότι δεν ονομάζεται πλούσιος αυτός που έχει πολλά χρήματα μονάχα αλλά και αυτός που βοηθάει τους συνανθρώπους του με έργα ειρήνης και αγάπης.
Ελένη Τσίγκου
***



Ένα περιστατικό θα σας διηγηθώ από τη ζωή του Κολοκοτρώνη που μου έκανε εντύπωση.
Ηταν μια φορά ο Κολοκοτρώνης με τον καλό του φίλο τον Πλαπούτα και είχαν πάει στο παλάτι του Οθωνα για έναν χορό. Ο Πλαπούτας όταν άρχισε το τσάμικο ήθελε να χορέψει. Επειδή όμως σα φιγούρα του χορού πετούσε ψηλά τα τσαρούχια του, του είπε ο Κολοκοτρώνης: “Δημήτρη!! Σιγά τον πολυέλαιο!” Μια φράση που έχει μείνει και την λέμε μέχρι σήμερα.
Μανώλης Μαζανάκης
ΑναγκαΙα διΟρθωση
Δώρα Κωστή λέγεται η δασκάλα Εικαστικών του 5ου Δημ. Σχολείου Χανίων και όχι Δώρα Μακρή όπως εκ παραδρομής έγραψα στο εισαγωγικό σημείωμα του προηγούμενου Παιδότοπου, στον οποίο φιλοξενήθηκαν κάποιες από τις υπέροχες ζωγραφιές που έκαναν στην τάξη τους τα παιδιά της Γ1 τάξης του Σχολείου, με βάση 5 ποιήματα του Βασίλη Χαρωνίτη απ’ την ποιητική του συλλογή “Καλημέρα στην Ανοιξη”.


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/g-makrigianni-th-kolokotroni-gonia/#ixzz43vVCD6Zf 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου