Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Τα καλύτερα έχουν να πουν τα παιδιά της Στ’ τάξης του 3ου Δημ. Σχ. Χανίων για τη γνωριμία τους με τον συνεργάτη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ)* βιολόγο – καθηγητή Γιώργο Ι. Μαυροματάκη, που επισκέφτηκε πριν από λίγο καιρό το σχολείο τους. Διάχυτος ο ενθουσιασμός τους στα γραφτά που μου έστειλαν με “ταχυδρόμους” τους δασκάλους των Ανέστη Μαντζουράνη και Ρούλα Παρασκευοπούλου, που είχαν και την ιδέα της πρόσκλησης.Ηταν πράγματι ένα μάθημα αλλιώτικο απ’ τ’ άλλα, ένα εργαστηριακό μάθημα, μια πρωτόγνωρη και σίγουρα πολύ ευχάριστη εμπειρία.... 
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης




Καλοί μου φίλοι,
καλό Σαββατοκύριακο!
Τα καλύτερα έχουν να πουν τα παιδιά της Στ’ τάξης του 3ου Δημ. Σχ. Χανίων για τη γνωριμία τους με τον συνεργάτη του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ)* βιολόγο – καθηγητή Γιώργο Ι. Μαυροματάκη, που επισκέφτηκε πριν από λίγο καιρό το σχολείο τους. Διάχυτος ο ενθουσιασμός τους στα γραφτά που μου έστειλαν με “ταχυδρόμους” τους δασκάλους των Ανέστη Μαντζουράνη και Ρούλα Παρασκευοπούλου, που είχαν και την ιδέα της πρόσκλησης.
Ηταν πράγματι ένα μάθημα αλλιώτικο απ’ τ’ άλλα, ένα εργαστηριακό μάθημα, μια πρωτόγνωρη και σίγουρα πολύ ευχάριστη εμπειρία. Ενθουσιασμένος, ωστόσο με τη γνωριμία, μου δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε και ο… επισκέπτης καθηγητής. Ηταν και γι’ αυτόν… μια ξεχωριστή εμπειρία. Και γιατί είχε… σαν μαθήτρια την κόρη του μα και κυρίως γιατί τον εντυπωσίασε το ενδιαφέρον των παιδιών.
Συγχαρητήρια σε όλους! Και στους μαθητές, για τις πραγματικά όμορφες εργασίες τους, και στους δασκάλους των και βέβαια στον… επισκέπτη καθηγητή
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, δάσκαλος


ΣΤ' ΤΑΞΗ 3ου ΔΗΜ.. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
ΕΝΑΣ ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ  ΜΑΣ

*Το ΕΚΦΕ Χανίων (Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών “Κ.Μ. ΚΟΥΜΑΣ”) λειτουργεί σε αίθουσα δίπλα στα κτήρια του Γενικού Λυκείου Ακρωτηρίου (πρώην Πολυκλαδικό) και ως σκοπό έχει την υποστήριξη καθηγητών ΠΕ04, αλλά και των δασκάλων στην Α/βάθμια Εκπαίδευση, σε θέματα σχετικά με την εργαστηριακή διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών (βλ. ekfe.cha.sch.gr).
Το μάθημα που κάναμε ήταν πολύ ωραίο και μάθαμε πολλά πράγματα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν οι εικόνες που είδαμε με τα ζώα που δεν γνωρίζαμε και το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση, ήταν το μικροσκόπιο μέσα από το οποίο είδαμε το ζωικό και φυτικό κύτταρο.
Ελίζα Ντόγια



Πριν από λίγες μέρες είχαμε κάνει ένα μάθημα με τον κ. Γιώργο. Μιλήσαμε για τα ζώα και τις κατηγορίες τους. Είδαμε και κάποιες διαφάνειες με θέμα τα ζώα. Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν ότι ο κ. Γιώργος μας έδειξε σε ένα μικροσκόπιο το φυτικό κύτταρο και σε ένα άλλο τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Εμένα μου άρεσε πιο πολύ το φυτικό κύτταρο. Επίσης χάρισε στο σχολείο ένα μικροσκόπιο. Hταν φανταστική αυτή η μέρα και δεν θα την ξεχάσω ποτέ.
Ζωή Πετράκη

Πριν από λίγο καιρό ήρθε στο σχολείο μας ένας βιολόγος με τον οποίο κάναμε μάθημα. Κάναμε πολλά πράγματα, αλλά τι πιο εντυπωσιακό είναι ότι είδαμε κύτταρα μέσα από ένα μκροσκόπιο. Επίσης μου άρεσε που χωρίσαμε τα πλαστικά ζωάκια σε κατηγορίες.
Ελευθερία Σταυρουλάκη

Το μάθημα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Μάθαμε και είδαμε πράγματα που μάλλον δεν θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε. Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το μικροσκόπιο που με αυτό είδαμε τα κύτταρα. Επίσης από ένα άλλο αυτοσχέδιο μικροσκόπιο κατασκευασμένο από δύο μεγεθυντικούς φακούς, καταφέραμε να παρατηρήσουμε την ημερομηνία κατασκευής κάποιων νομισμάτων. Μου άρεσε πολύ!! Σας ευχαριστώ.
Ζωή Γεωργιτζίκη

Πριν από λίγο καιρό είχε έρθει ένας βιολόγος στο σχολείο μας και χάρηκα πάρα πολύ. Εκείνη την ημέρα πέρασα υπέροχα, έμαθα καινούργια πράγματα και μου άρεσε πολύ που έκανα μάθημα με ένα βιολόγο γιατί άλλο να κάνεις μάθημα με ένα βιολόγο και άλλο με ένα δάσκαλο. Εκείνη η ημέρα θα μου μείνει αξέχαστη καθώς συνδυάστηκε το μάθημα με παιχνίδια.
Μάθαμε πολλά πράγματα για τα κύτταρα, κοιτάξαμε σε μικροσκόπιο και αυτό ήταν τέλειο. Πιστεύω ότι αυτό το μάθημα δεν θα το ξεχάσω ποτέ.
Ελένη Οικονομίδου

Το μάθημα με ένα βιολόγο ήταν το κάτι άλλο!! Μάθαμε κάποια εξαιρετικά χρήσιμα πράγματα, αλλά αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο, ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Γιώργος έκανε το μάθημα… παιχνίδι. Προσωπικά, μου άρεσε αρκετά η ανάλυση του φυτικού κυττάρου μέσα από μικροσκόπιο…
Ματίνα Κακούρη
Με τον κ. Γιώργο στο ΣΤ2 ήταν φανταστικά. Μας έβαλε διάφορες εργασίες που κάποιες ήταν εύκολες και κάποιες παγίδες.
Παίξαμε διάφορα παιχνίδια με τις κατηγορίες θηλαστικών, ασπόνδυλων, σπονδυλωτών κ.ά. Η αγαπημένη μου στιγμή ήταν που σηκώθηκε η κάθε ομάδα για να αντικρίσει πώς είναι πραγματικά τα κύτταρα. Κάποια ήταν ζωικά και κάποια φυτικά. Ηταν απίστευτα!!! Εβλεπα απίστευτες λεπτομέρειες και όχι όπως του βιβλίου που ήταν θολές οι φωτογραφίες.
Γεράσιμος Γεωργιλάς

Πριν λίγο καιρό ο κύριος Γιώργος Μ., βιολόγος, ήρθε στην τάξη μας για να μας δείξει κάποια επιπλέον πράγματα σε σχέση κυρίως με τα ζώα. Κάναμε μία πιο αναλυτική επανάληψη στο κεφάλαιο των κυττάρων. Μελετήσαμε από τα μικροσκόπια, ταξινομήσαμε με ασκήσεις και παιχνίδι τα ζώα στις κατηγορίες τους. Περάσαμε ευχάριστα και μας άρεσαν πολύ οι δραστηριότητες! Ελπίζω να έχω ξανά την ευκαιρία για μια τέτοια εμπειρία σύντομα.
Αγγελική Γιακουμάκη

Εμένα μου άρεσε πολύ η παρουσίαση του κυρίου Γ.Μ., γιατί είδαμε με το μικροσκόπιο τα κύτταρα, ταξινομήσαμε πλαστικά ζωάκια στις κατηγορίες τους και είχε πολλή πλάκα. Εμαθα πράγματα που δεν ήξερα, όπως ότι τα φίδια έχουν σπονδυλική στήλη και άλλα πολλά. Μακάρι να ξαναζήσω αυτή την εμπειρία.
Λευτέρης Ζυμβραγουδάκης

Στο μάθημα που κάναμε με τον κύριο Γιώργο μιλήσαμε για τα ζώα και τα κύτταρα. Είδαμε το ζωικό και το φυτικό κύτταρο από το μικροσκόπιο. Τοποθετήσαμε ζώα-μινιατούρες στις κατηγορίες τους. Εμαθα πολλά πράγματα και μου άρεσε πάρα πολύ αυτό που κάναμε. Θα ήθελα πολύ να ξαναγίνει κάτι τέτοιο στο σχολείο μας.
Φίλιππος Αμπατζόπουλος
Την Πέμπτη 21-1-2016 ήρθε στο σχολείο μας ένας υπέροχος καθηγητής Βιολογίας. Μας έμαθε πολλά πράγματα, όπως να ταξινομούμε τα ζώα ανάλογα με το είδος τους, πώς και γιατί χρησιμοποιούμε το μεγεθυντικό φακό κ.ά. Επίσης παρατηρήσαμε τα κύτταρα στο μικροσκόπιο! Ηταν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον δίωρο. Περάσαμε πολύ ωραία και ελπίζω να μας ξαναεπισκεπτεί στο μέλλον.
Κατερίνα Μαυροματάκη
Η παρουσίαση που μας έκανε ο κύριος Γιώργος μού άρεσε πολύ. Μας έδειξε σε μικροσκόπιο τα ερυθρά αιμοσφαίρια και το φυτικό κύτταρο. Επίσης ταξινομήσαμε σπονδυλωτά και ασπόνδυλα ζώα στις κατηγορίες που ανήκουν. Πιο πολύ μου άρεσε που είδαμε στα μικροσκόπια. Ακόμα έμαθα περισσότερα από αυτά που γράφει το βιβλίο της Φυσικής
Πέτρος Ψυλλάκης

Εγώ πέρασα πολύ ευχάριστα και έμαθα καινούργια πράγματα. Εύχομαι να έχω ξανά την ευκαιρία για μια τέτοια εμπειρία.
Δάφνη Καπενεκάκη
Είμαι πολύ χαρούμενος επειδή έμαθα πολλά καινούργια πράγματα και πιστεύω να έχω μια δεύτερη ευκαιρία για κάτι παρόμοιο.
Αναστάσης Ξεκουκουλωτάκης




Πέρασα μια πολύ δημιουργική μέρα. Χωριστήκαμε σε ομάδες και δουλέψαμε σε φύλλα εργασίας που αφορούσαν το κύτταρο και την ταξινόμηση των ζώων. Παρατηρήσαμε από τα μικροσκόπια και είδαμε τα αποτυπώματά μας με μεγεθυντικούς φακούς. Μάθαμε πάρα πολλά χρήσιμα πράγματα και συνιστώ σε όποιον του δοθεί η ευκαιρία, να παρακολουθήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα να δεχτεί αμέσως!
Ραφαέλα Μπασιά

Χαίρομαι πολύ που έζησα μια νέα εμπειρία. Είδα και έμαθα νέα πράγματα για το ζωικό και φυτικό κύτταρο. Χωρίσαμε πλαστικά ζωάκια σε σπονδυλωτά και ασπόνδυλα και στις υποκατηγορίες τους. Όλα με εντυπωσίασαν και μακάρι να είχα την ευκαιρία να μάθω περισσότερα!
Δημήτρης Φραντζεσκάκης

Στην παρουσίαση του κυρίου Γ.Μ. μάθαμε πολλά για τα έμβια, τις υποκατηγορίες των σπονδυλωτών και των ασπόνδυλων.
Είδαμε φυτικά και ζωικά κύτταρα σε μικροσκόπιο και συμπληρώσαμε ένα φυλλάδιο. Ηταν μια πολύ καλή εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ.
Παύλος Πολέντας
Χανιώτικα νέα (05,03,2016)





Read more: http://www.haniotika-nea.gr/gnorimia-me-ena-viologo/#ixzz422jVyLx4 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου