Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

Je suis… Iνστιτούτο Κρητικού ΔικαίουΓράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
Θυμάμαι… παλιά, “πολύ παλιά”(!), τότε που ένα από τα κυρίαρχα θέματα στην τοπική επικαιρότητα, ένα από τα φλέγοντα ζητήματα ήταν αυτό του Εφετείου!
Κι όλα τα Χανιά ήταν στα… κάγκελα!
Το αποτέλεσμα γνωστό και δεν μένω σε αυτό…
Και δεν ξέρω πώς μου ’ρθε στο μυαλό το συγκεκριμένο θέμα, διαβάζοντας την είδηση για την… κατάσταση που βρίσκεται το Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου, η οποία έχει ως εξής: Από την προχθεσινή βροχή μπήκαν νερά από την οροφή σε δύο αίθουσες και μία υπάλληλος έτρεχε να περισώσει ό,τι μπορούσε χρησιμοποιώντας κουβάδες και μουσαμάδες! Αδιάψευστος μάρτυρας οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο χθεσινό φύλλο των “Χ.ν”.
«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση κινδυνεύει να καταστραφεί πολύτιμο υλικό. Ηδη μια σειρά από βιβλία έχει χαλάσει. Οι βιβλιοθήκες κοντεύουν να πέσουν, το ίδιο και το πάτωμα έχει γεμίσει λακούβες». Τα παραπάνω είπε η υπάλληλος κα Ζαμπετάκη της οποίας τρέμει το φυλλοκάρδι της κάθε που βρέχει τόσο για την τύχη των βιβλίων όσο και για την ίδια: «μην πέσει πάνω της η… οροφή του κτηρίου», όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ.
Απ’ όπου κι αν το πιάσεις το θέμα… πονάει, και έχω την αίσθηση ότι δεν χωρούν δικαιολογίες αφού τούτη η κατάσταση ισχύει εδώ και τρία χρόνια. Κι ενώ… λεφτά υπάρχουν (σ.σ. 500 χιλιάδες ευρώ), για να γίνει η συντήρηση του χώρου, να προστατευθεί το αρχείο και να πληρωθεί και η υπάλληλος, αυτά μένουν δεσμευμένα στον τραπεζικό λογαριασμό του Ινστιτούτου και δεν μπορούν να παρθούν μιας και δεν έχει διοριστεί Διοικητικό Συμβούλιο(!!!)
Ολα τα παραπάνω αποτελούν μία ακόμη εικόνα του παραλλογισμού που βιώνουμε ως κράτος που είναι μονίμως δέσμιο μιας απίστευτης γραφειοκρατίας και όχι μόνο!
Ωστόσο… το πρόβλημα παραμένει! Το συγκεκριμένο αρχείο αποτελεί πολύτιμο υλικό, ιστορικό και όχι μόνο κυρίως για την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας που οφείλουμε να διαφυλάξουμε. Εμείς αντιθέτως -όπως εξάλλου και σε πλείστα άλλα- περί άλλων τυρβάζουμε(;)
Το ωραίο είναι ότι όλοι είναι ενήμεροι για το θέμα: Υπουργείο Δικαιοσύνης, Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, βουλευτές αλλά «δυστυχώς πέρα από υποσχέσεις τίποτα δεν γίνεται όπως δήλωσε και η η κα Ζαμπετάκη.
Μήπως, λέω, μήπως “παίζει” τίποτα άλλο και γι’ αυτό η κατάσταση παραμένει… στάσιμη;
Οπως και να ’χει, σε θέματα όπως αυτά που άπτονται και της τοπικής ιστορίας θα ’πρεπε να είμαστε τουλάχιστον πιο ευαισθητοποιημένοι. Και στην παρούσα περίπτωση υπάρχουν και τα χρήματα, ας μην τα φάει καμιά μαρμάγκα!

Χανιώτικα νέα (07.12.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου