Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


ΙΔΡΥΜΑ “ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”

Μετά φιλικωτάτων αισθημάτων…


Καλοί μου φίλoι, καλό Σαββατοκύριακο!





“Μετά φιλικωτάτων αισθημάτων…”. Ο τίτλος (ένας τίτλος δάνειος που τον χρησιμοποιούσε συνήθως ο Ελ. Βενιζέλος εν είδει χαιρετισμού στις επιστολές του) της Μουσειοσκευής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, που άρχισε επίσημα, μ’ ένα μικρό, αλλά ιδιαίτερα “ομιλητικό” παραστασιακό δρώμενο το ταξίδι της στα σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα “Στ. Νιάρχος” του Ιδρύματος, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 103η επέτειο της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Γι’ αυτήν τη Μουσειοσκευή, αλλά και για το προαναφερθέν δρώμενο ο λόγος στον σημερινό Παιδότοπο. Κατάπολλα τα ευχαριστώ μου στην καθ’ όλα άξια, ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή στους μαθητές όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης, μουσειοπαιδαγωγό του Ιδρύματος Ρία Μαρκουλάκη, που ανταποκρίθηκε στην πρόταση μου και μου έστειλε το σχετικό υλικό. Να ’σαι καλά, Ρία, και καλή συνέχεια σ’ όλα όσα κάνεις, όπως τα κάνεις! Και, βέβαια, καλό ταξίδι στη Μουσειοσκευή. Μετά φιλικωτάτων βενιζελικών αισθημάτων!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος



Η ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΗ




Με τη Μουσειοσκευή η Οικία – Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου ταξιδεύει στα σχολεία ολόκληρης της Ελλάδας, της Κύπρου και της ομογένειας και η μάθηση γίνεται ένα γοητευτικό παιχνίδι. Το υλικό της Μουσειοσκευής, που αναδεικνύει τα εκθέματα του Μουσείου αλλά και τις αρχειακές συλλογές του Ιδρύματος, επιχειρεί να περιγράψει στους μαθητές την πολυσχιδή προσωπικότητα και τις επιλογές ζωής και δράσης του Βενιζέλου. Οι “φωνές” της Μουσειοσκευής “ακούγονται” μέσα από τα αντίγραφα τεσσάρων μουσειακών αντικειμένων (τα χαρακτηριστικά γυαλιά του Βενιζέλου, ένα μετάλλιο αφιερωμένο σε αυτόν, τα εκλογικά σφαιρίδια και την πένα με την οποία υπέγραψε τη συνθήκη των Σεβρών). Επίσης, στο υλικό της Μουσειοσκευής περιλαμβάνονται αντίγραφα πρωτογενών και δευτερογενών πηγών από το αρχείο του Ιδρύματος, χρονογραμμή με σημαντικά γεγονότα από τη ζωή του Ελευθερίου Βενιζέλου, εκπαιδευτικό υλικό, παιχνίδια και οδηγός για τον εκπαιδευτικό.
ΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ
Το δρώμενο με τίτλο “Μετά φιλικωτάτων αισθημάτων Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος-Το ταξίδι της Μουσιοσκευής του Ιδρύματος ξεκινά”, το εμπνεύστηκαν τα ίδια τα παιδιά, ένα από κάθε ηλικιακή ομάδα στις οποίες απευθύνονται οι βιωματικές δράσεις του Ιδρύματος. Ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος (μαθητής Νηπιαγωγείου) έφερε στην αίθουσα τη Μουσειοσκευή, γεμάτη με τα όνειρα του Ιδρύματος, και ανακοίνωσε τον τίτλο της. Η Ειρήνη Κανατάκη (μαθήτρια Δημοτικού) κρατώντας το μετάλλιο στα χέρια της, μίλησε για τον επαναστάτη Βενιζέλο με ένα ριζίτικο. Η Ανθή Βοζινάκη (μαθήτρια Γυμνασίου) φορώντας τα γυαλιά του, διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα για τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Τελευταίος ο Στέλιος Πετράκης (μαθητής Λυκείου) μεταμορφώθηκε σε Βενιζέλο και, κρατώντας την πένα, εκφώνησε απόσπασμα από έναν εμβληματικό λόγο του στην Βουλή.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΡΧΙΣΕ
Η Μουσειοσκευή ξεκίνησε από τα Χανιά τη μεγάλη της πορεία. Με τις ευχές όλων για καλό ταξίδι να τη συνοδεύουν! Για την Μουσειοσκευή συνεργάστηκαν η μουσειοπαιδαγωγός του Ιδρύματος Ρία Μαρκουλάκη, οι σχολικές σύμβουλοι Χαρά Ανδρεάδου και Μαρία Δρακάκη και ο εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Μανωλάκης, ενώ τον σχεδιασμό και την κατασκευή ανέλαβε η γραφιστική εταιρία Beetroot.
Ρία Μαρκουλάκη







Την ημέρα της εκδήλωσης στο Ιδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος ντρεπόμουν λίγο γιατί είχε πάρα πολύ κόσμο. Εφερα τη βαλίτσα και είπα πολύ γρήγορα τα λόγια μου… «Μετά φιλικωτάτων αισθημάτων» και ξέχασα και λίγο και είπα «Μετά φιλικωτάτων συναισθημάτων» και ο κόσμος χαρούμενος με χειροκρότησε.
Αλέξανδρος



Εγώ έπρεπε να πω ένα ριζίτικο, “Ο επαναστάτης”, κρατώντας ένα μετάλλιο. Αισθανόμουν περήφανη γιατί μίλαγα μπροστά σε όλους για τον Βενιζέλο, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας που βοήθησε να ενωθεί η Κρήτη με την Ελλάδα. Ο κόσμος με κοίταζε έκπληκτος. Οσο καιρό δουλεύαμε στο Ιδρυμα μου άρεσαν πάρα πολύ οι ασκήσεις που κάναμε όταν δεν κάναμε πρόβες, που χορεύαμε ή διαβάζαμε τα κείμενά μας με διάφορους τρόπους (χαρούμενα, λυπημένα, θυμωμένα). Στη βαλίτσα του Ιδρύματος εύχομαι να μην χαθούν τα μυστικά της…
Ειρήνη



Στις πρόβες το κλίμα ήταν πολύ φιλικό και περνούσε πολύ όμορφα η ώρα μας γεμάτη γέλια, παιχνίδι και χαρά. Παιδιά και μεγάλοι γίναμε ένα και αγωνιστήκαμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το θεατρικό δρώμενο που προετοιμάσαμε παρουσιάστηκε μπροστά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο, στον πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση και σε πλήθος κόσμου που μας εμψύχωνε με το χειροκρότημά του, κάνοντάς μας έτσι να αποβάλουμε το λίγο άγχος που είχαμε. Τα θετικά σχόλια των ανθρώπων που παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν η τελευταία πινελιά για να κλείσει όσο πιο όμορφα γινόταν αυτή η παράσταση. Ηταν μια αξέχαστη εμπειρία που θα ήθελα να ξαναζήσω!
Ανθή



Οι λόγοι που εκφωνήθηκαν, η αναγόρευση του προέδρου σε επίτιμο πρόεδρο και εταίρο του Ιδρύματος και το μικρό θεατρικό που παρουσιάσαμε σε μια γεμάτη από κόσμο αίθουσα, όπως και τα θετικά σχόλια που λάβαμε μετά την εκδήλωση θα μείνουν για πάντα στη μνήμη μου. Ευχαριστώ όσους με εμπιστεύτηκαν, καθώς και τα άλλα παιδιά που περάσαμε μαζί όμορφες στιγμές. Ηταν μια αξέχαστη εμπειρία!
Στέλιος

Χανιώτικα νέα (17.12.2016)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου