Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ


ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΧΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ
(Ποιήματα, 88 σελίδες, 2020, διαθέσιμα στον ιστότοπο
https://petaxta.blogspot.com/2020/04/blog-post_27.html)



Γράφει ο Βασίλης Γ.Χαρωνίτης* 

Γνώρισα πριν από χρόνια  έναν Μοναχό σ’ ένα απόμερο,αλλά πανέμορφο, μοναστή- ρι  στους  Αγίους Τόπους  και όπως τον είδα  σ’ εκείνη την  ερημιά  θυμήθηκα τους στίχους του 101ου  ψαλμού:«ωμοιώθην πελεκάνι  ερημικώ, εγενήθην ωσεί νυκτικό- ραξ  εν οικοπέδω, ηγρύπνησα και εγενήθην ωσεί  στρουθίον μονάζον επί δώματι...».

-Δε  φοβάσαι να μένεις κατάμονος  σ’ αυτή την ερημιά;τον ρώτησα

- Όχι,παιδί μου,είπε χαμογελώντας.Νομίζεις ότι είμαι μόνος,αλλά  έχω συντροφιά πολλούς φίλους.Έλα να σου τους γνωρίσω είπε και μ’ οδήγησε στο εσωτερικό του ναού.

Αυτοί είναι οι φίλοι μου.Αυτοί με συντροφεύουν και την ημέρα αλλά και την νύκτα  είπε δείχνοντάς μου τον Ιησού Χριστό και τους Αγίους στο τέμπλο και τους τοίχους.

Ο ποιητής Βαγγέλης Κακατσάκης γνώρισε έναν άλλο«Μοναχό»,που είχε καθημερινή συντροφιά τα λουλούδια,τα πουλιά και ξεχωριστά τα σπουργίτια και τα χελιδόνια.

Και όντας γνήσιος ποιητής,με τη γοητευτική γλώσσα του, αποτυπώνει μοναδικές στι-γμές από τη  βιοτή του  «Μοναχού» σε μια θαυμάσια ποιητική συλλογή 60 ποιημά- των(η 5η του δημιουργού ) που κρατούν αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Δεν γνωρίζω πως θα χαρακτήριζε  ένας κριτικός τα ποιήματα αυτής της νέας συλλο-

γής  του Βαγγέλη Κακατσάκη. Εμένα μου φαίνεται ότι όλα είναι ποιήματα Πίστης. Πίστης στο Θεό. Πίστης στον Άνθρωπο. Πίστης στη ζωή.

Κι ακόμη  είναι ποιήματα που ξεχειλίζουν από λυρισμό,ελπίδα, αισιοδοξία και αγάπη. Δηλαδή είναι ποιήματα  που γαληνεύουν τον όποιο αναγνώστη και ταυτόχρονα τον   προβληματίζουν.

«Δηλώνουν αναμάρτητοι //κι εξακολουθούν ν’ αμαρτάνουν.

Να παίρνουν μέρος //στους κάθε είδους λιθοβολισμούς,

που γίνονται καθημερινά, // η αγαπημένη διασκέδασή των»

Και παρ’ όλα αυτά

«Δεν αποστρέφεται το πρόσωπό Του //ο Κύριος των Δυνάμεων.

Για όλους, έχει πάντα ανοιχτή //την πύλη της μετάνοιας.»

Τις ώρες που ο «Μοναχός»«είναι εκτός του κόσμου»,ο ποιητής βρίσκει την ευκαιρία να«συνομιλήσει» με αγαπημένα πρόσωπα (τους Ειρηναίους,τον Αλέξανδρο Παπαδια- μάντη,το Νίκο Καζαντζάκη,τον Αθανάσιο Διάκο,το στρατηγό Μακρυγιάννη),να σχο- λιάσει γεγονότα (περί ευθύνης,σταγόνας λάμψη) και να παιγνιδίσει με τα«γράμματα».   

Ο μοναχός των Αγίων Τόπων αναπαυόταν ψάλλοντας νυχθημερόν τα χερουβικά και τα μεγαλυνάρια στον Ιησού Χριστό και τους φίλους Του,τους Αγίους.

Ο  «Μοναχός» του Κακατσάκη αναπαύεται φυτεύοντας τριανταφυλλιές,μοιράζοντας τριαντάφυλλα,προσκαλώντας τα περιστέρια,συνομιλώντας με τα σπουργίτια  και με όλα αυτά αισθάνεται όπως ο «πάτερ Σέργιος» του Τολστόι, ο οποίος  αγαπώντας τα πλάσματα του Θεού,(τους ανθρώπους) αγαπούσε τον ίδιο το Θεό.

Μας το βεβαιώνει με το πρώτο κιόλας ποίημα της συλλογής

«Όσο γνωρίζω τα πλάσματα του Θεού, //τόσο τα αγαπώ.                                              Κι όσο τα αγαπώ,  //τόσο γνωρίζω το Θεό..».                                        

Επομένως,λογικό και φυσικό είναι το ότι                                                           «Συνυπάρχουν στην ίδια αυλή//οι μοναχοί με τα περιστέρια                                         και τελούν, από κοινού και με ευλάβεια,  //τις ιερές ακολουθίες..».  

«Ουκ ελάτρευσαν την κτίσιν οι θεόφρονες παρά τον κτίσαντα»,ψάλλομε κάθε χρόνο την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής,τότε που όλη η φύση ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Αναστημένο Χριστό,για να θυμούμαστε ότι «του Κυρίου η γη και το πλήρωμα αυτής».

Ο ποιητής το γνωρίζει και το ενστερνίζεται.Ταυτόχρονα όμως,όντας Έλληνας και Ορ-θόδοξος Χριστιανός, διατρέχοντας τους φωτεινούς αιώνες τούτου του τόπου,ομολογεί ότι «Ορθοδοξία είναι ορθοπραξία...»

Και μ’ αυτό το πνεύμα μας δίδει (σε ηλεκτρονική μορφή)την εξαίσια ποιητική συλλο- γή «ο Μοναχός και τα Χελιδόνια», γεμάτη φως,αισιοδοξία και ελπίδα,γεμάτη ευωδιές και χελιδονίσματα,  δηλαδή μας προσφέρει  ποίηση γνήσια και αληθινή.

Καλοτάξιδα λοιπόν τα Χελιδόνια.Να σκορπούν απλόχερα γύρω μας την Ελπίδα,την Άνοιξη,την Ανάσταση,το Φως...
 *δάσκαλος - λογοτέχνης



1 σχόλιο:

  1. Έχει τον δικό του τρόπο τρόπο ο καταξιωμένος ανά το πανελλήνιο και ξεχωριστός πνευματικός άνθρωπος του τόπου μας πολυβραβευμένος δάσκαλος - λογοτέχνης Βασίλης Χαρωνίτης να παρουσιάζει τα όποια γραφτά των άλλων... Υπόχρεος στην αγάπη σου, έτσι όπως για άλλη μια φορά την εκφράζεις, καλέ μου φίλε! Πάντα ΩΡΑΙΟΣ! .

    ΑπάντησηΔιαγραφή