Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΝΟΕΜΒΡΙΑΝΑ... 


«Ο ίδιος αδιατάρακτος Νοέμβρης/ με σημαίες παντού χθεσινής βροχής/ παραδομένα στη γύμνια τα δέντρα-/ δυο τρία φύλλα εστασίαζαν υπάρχοντας./ Το στρογγυλό λιβάδι σαν περιβραχιόνιο/ στην ελεύθερη εξάπλωση της φύσης/ και πάλι έσκυβα να πιω μέσα από την ίδια ακινησία/ που έπιναν σκυμμένα εκείνα τα μουλάρια/ Αστραφτερή η διάταξη του ήλιου/ πάνω στο τρίχωμά τους/ δεμένη χαλαρά σε ζουζουνιού κορμό για να μη φύγει». Από το ποίημα “Αδιατάρακτος Νοέμβρης” της Κικής Δημουλά.

Κρασομηνάς αλλά και Μεθυστής, αφού την τρίτη του μέρα, γιορτή του φθινοπωρινού Αϊ-Γιώργη ανοίγουμε τα βαρέλια με τα νέα κρασιά, κυρίως, στην ελληνική λαϊκή παράδοση ο Νοέμβρης, ο “αδιατάρακτος” κατά την Κική Δημουλά μήνας, που διανύουμε. Μα και βροχάρης, γιατί πέφτουν πολλές βροχές, και Σποριάς ή Σπορίτης εξαιτίας της σποράς και Τρυγομηνάς εκεί που αργεί ο τρύγος, και Σκιγιάτης γιατί μεγαώνει η νύχτα και η γη σκιάζεται και χαμένος, επειδή η μέρα είναι μικρή και η δουλειά χάνεται, και Παχνιστής, γιατί κλείνουν νωρίς τα ζώα στο παχνί, και Νιαστής επειδή γίνονται (γίνονταν) τα τελευταία νεάσματα (οργώματα)… Προπάντων Λιομαζωχτής, ωστόσο μια που αυτόν τον μήνα βγαίνουμε στις ελιές. Από “παρανόμια”, ο μήνας τούτος, το όνομα του οποίου προήλθε από το λατινικό novem, που σημαίνει εννιά, μια που κάποτε υπήρξε ένατος στη σειρά, άλλο τίποτα. Χώρια εκείνα που ‘χει λόγω των εορτών του, με πρώτη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού την πρώτη του μέρα και τελευταία του Αγίου Ανδρέα, την τελευταία του μέρα, που “αντρειεύει” το κρύο.

Νοέμβρης ο μήνας της Παναγίας των Εισοδίων, της Παναγίας της Αρχισπορίτισσας ή της Μεσοσπορίτισσας ή της Αποσπορίτισσας κατά περίπτωση. Νοέμβρης ο μήνας της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, της εξέγερσης των νέων της Ελλάδας ενάντια στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών με σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» σαν σήμερα το βράδυ πριν 48 χρόνια η εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο. Ο Νοέμβρης που επιμένει να μας θυμίζει την 20η του μέρα τα δικαιώματα όλων των παιδιών του κόσμου για έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. Ο δικός μου Νοέμβρης, ο μήνας των γενεθλίων μου και των γενέθλιων του μεγάλου μου γιου του Νεκτάριου, αλλά και ο μήνας που έφυγε απ’ τη ζωή (τι σύμπτωση κι αυτή) τη μέρα που γεννήθηκα, ο πατέρας μου…

ΚΑΙ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«Προσγειώθηκε σ’ ένα ξερόκλαδο κι έμεινε ακίνητη με ανοιχτά τα φτερά της. Την κοίταξα, ήμουν βέβαιος ότι με έβλεπε, γιατί όταν αποφάσισα να πλησιάσω τινάχτηκε κι έφυγε. Έκαμα να φύγω κι εγώ, μα όταν βρέθηκα λίγα μέτρα πιο πίσω, την είδα να επιστρέφει από το πουθενά και να κάθεται στην ίδια θέση, λίγο πιο λοξά τώρα, κόντρα στον ήλιο του απογεύματος. Τότε τη φωτογράφισα… […] Όχι, δεν φιλοδόξησα να κάμω τον ερασιτέχνη εντομολόγο. Την ιστορία μιας ολιγόλεπτης συνάντησης διηγούμαι, τίποτα περισσότερο. Ήταν μια φορά κι έναν καιρό μια λιβελούλα. Μικρή και ωραία, σαν όλες τις λιβελούλες του κόσμου. Ήρθε και κάθισε σιμά μου. Δεν ξέρω γιατί! Ίσως για να μου δείξει πόσο όμορφος είναι ο κόσμος που δεν γνωρίζω…». Η πρώτη και η τελευταία παράγραφος από το κείμενο τού εκ των κορυφαίων σήμερα Κρητικών Πνευματικών Δημιουργών Νίκου Ψιλάκη με τίτλο “Μια απρόβλεπτη συνάντηση”. Ενός απ’ τα “Φωτογραφήματά” του στο τελευταίο με αριθμό 99 (Φθινόπωρο 2021) τεύχος του περιοδικού των SUPER MARKET ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ, ενός ξεχωριστού, όπως έχω ξαναγράψει, εντύπου, που διανέμεται δωρεάν. Αναζητήστε το και γνωρίστε το! Άλλο πράγμα η “ψιλάκεια” γραφή!



Ο αγώνας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα που ξεκίνησε η Ωραία ως Ελληνίδα θεά Μελίνα Μερκούρη συνεχίζεται. Μέχρι της τελικής νίκης. «Τα εμβληματικά μνημεία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ταυτότητα ενός έθνους, θα πρέπει να αποτελούν υπόθεση του έθνους αυτού». Ξεκάθαρος στην τοποθέτηση του από το βήμα της UNESCO τις προάλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο κορωνιός ταλαιπωρεί τη χώρα μας ακόμη,/ και οι ανεμβολίαστοι καιρός ν’ αλλάξουν γνώμη!// Τα κρούσματα του κορωνιού αυξάνονται, στοχάσου/ να κάνεις το εμβόλιο να έχεις την υγειά σου». Ξεκάθαρη υπέρ του εμβολιασμού η μαντιναδολόγος μας Νεκταρία Θεοδωρογλάκη, αυτό δα έλειπε να μην είναι. Ξεκάθαρη και η προτροπή της.

Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 16. Νοεμβρίου 2021) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου