Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ 1η  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 



«Ήταν εννιά το πρωί της Κυριακής 1ης Δεκεμβρίου 1913, όταν τα μάτια όλων, στραμμένα με προσμονή προς τη θάλασσα, αντίκρισαν να σχηματίζεται στο βάθος η βαριά σιλουέτα του Αβέρωφ. Το θωρηκτό συνόδευαν τα μικρότερα πολεμικά “Σπέτσαι”, “Πάνθηρ” και “Αετός”. Σε λίγο από μια ατμάκατο που αποσπάστηκε από τα πλευρά του “Αβέρωφ”, αποβιβάστηκαν στην προκυμαία ο βασιλιάς, ο πρωθυπουργός, οι πρίγκιπες και ο ναύαρχος Κουντουριώτης […] Μετά τη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων, μια τεράστια πομπή βάδισε προς το φρούριο. Μέσα σε απόλυτη σιωπή ακούστηκε ο εθνικός ύμνος. Αμέσως μετά τα τηλεβόλα των θωρηκτών άρχισαν να βροντούν, οι καμπάνες των εκκλησιών να χτυπούν, οι καρδιές να σκιρτούν και τα μάτια να δακρύζουν. Ήταν η στιγμή που ο βασιλιάς και οι γηραιότεροι αρχηγοί των κρητικών αγώνων, ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης και ο Αναγνώστης Μάντακας ύψωσαν την ελληνική σημαία στο ψηλότερο κατάρτι του πύργου του Φιρκά. Μέσα σε αυτόν τον χαλασμό δεν ακούστηκε ούτε ένας πυροβολισμός. Ήταν επιθυμία του πρωθυπουργού, την οποία ο κρητικός λαός σεβάστηκε απολύτως». Από το βιβλίο “Ελευθέριος Βενιζέλος – Ο άνθρωπος – ηγέτης” (εκδ. Ίδρυμα “Βενιζέλος” και “Εστία”) του Νικολάου Εμμ. Παπαδάκη – Παπαδή.

«Ο εθνικός ύμνος -ο ελληνικός εθνικός ύμνος- στο φρούριο του Φιρκά. Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Παλέψαμε τόσο γι’ αυτήν, ναι. Αλλά έμοιαζε τόσες φορές με μακρινό όνειρο που το κυνηγούσαμε μόνο και μόνο επειδή δεν αντέχαμε να λιγοψυχήσουμε, κι ας ξέραμε πως δεν πιάνεται. Αναρωτιόμουνα συχνά αν θα έφτανα να το ζήσω, και το ζω, πριν φτάσω ούτε τα σαράντα μου. Από τους πατριώτες μας, μου φαίνεται πως δεν βλέπω κανέναν που να μην κλαίει. Οι κραυγές του κόσμου, μέσα κι έξω απ’ το φρούριο “Ζήτω η Κρήτη! Ζήτω η Ελλάδα! Βενιζέλος!” μοιάζουν να βγαίνουν από λαρύγγια θηρίων». Από το βιβλίο “Όταν ήταν ευτυχισμένος” (εκδ. “ΠΑΤΑΚΗ”) του Πολυχρόνη Κουτσάκη.

«Το φλάμπουρο που υψώθηκε δεν ήτανε πανί/ ήταν το αίμα της καρδιάς ήτανε οι φωτιές/ ήταν το γαλανόλευκο πεθύμιο των αιώνων/ ήταν το γάλα των παιδιών και των νεκρών η δόξα./ Το φλάμπουρο που υψώθηκε κι ανέμισε στα νέφη/ κρυφοί καημοί το διάστηκαν, το ύφαναν οι πόθοι/ το κέντησαν τα όνειρα, το έθρεψε η ελπίδα/ κι ο Βενιζέλος το ‘φερε στο κάστρο του Φιρκά./ Χαρείτε κι ήρθ’ η Λευτεριά!/ Την Ένωση χαρείτε./ Γιορτάστε την, γιορτάστε την, τη μέρα τη μεγάλη./ Η λύρα παίζει και γλεντά η Κρήτη πέρα ως πέρα/ και λάμπει η γαλανόλευκη επάνω στον Φιρκά». Από το ποίημα “Η Ένωση” του Βασίλη Γ. Χαρωνίτη.

Επιστροφή στην ημέρα εκείνη και φέτος, αύριο 1η Δεκεμβρίου. Στην ημέρα που έγινε πραγματικότητα ο προαιώνιος πόθος των Κρητικών για ένωση του πολύπαθου νησιού μας με τη Μητέρα Ελλάδα. Με την καθιερωμένη λαμπρότητα, παρά τις δυσκολίες λόγω κορωνοϊού, οι καθιερωμένες εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η επετειακή εκδήλωση του Iδρύματος “Βενιζέλος” στις εγκαταστάσεις του.

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ




Η ζωγραφική είναι ομιλούσα λογοτεχνία και η λογοτεχνία ομιλούσα ζωγραφική. Και η φράση αυτή (παράφραση αυτής του αρχαίου ποιητή Σιμωνίδη του Κείου «την μεν ζωγραφίαν ποίησιν σιωπώσαν, την δε ποίησιν ζωγραφίαν λαλούσαν») στον νου μου ενώ “περιδιάβαζα” στις σελίδες του τελευταίου βιβλίου του γνωστού και πέραν των ελληνικών συνόρων καταξιωμένου Χανιώτη συγγραφέα, Πολυχρόνη Κουτσάκη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα απ’ τις εκδόσεις “ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ”, “Ο αναπληρωματικός Άγιος Βασίλης”.

Για ένα βιβλίο, που απευθύνεται σε διαβάζω παιδιά, το πρώτο βιβλίο για παιδιά που έγραψε ο Πολυχρόνης, και που εικονογράφησε η σύζυγός του Δέσποινα Γιαννακάκη, πρόκειται.
 Στα παιδιά τους, στην Αθηνά και στον Μανώλη η αφιέρωση, αλλά και σε όλους εμάς από 7-107 ετών που μένουμε πάντα παιδιά… Αυτά σε μια πρώτη προσέγγιση. Ίσα ίσα για να ευχηθώ στον Πολυχρόνη και την άξια και ως εικονογράφο σύζυγό του, που ζουν στο Περθ της Αυστραλίας (καθηγητής στο εκεί Πανεπιστήμιο ο γιος των αγαπημένων Μανόλη και Νανώς Κουτσάκη), να ‘ναι “καλοτάξιδος” ο “ξεχωριστός” Άγιος Βασίλης τους… Περισσότερα για τον Άγιο Βασίλη του Πολυχρόνη και της Δέσποινας, θεού θέλοντος στον πρωτοχρονιάτικο “Παιδότοπο”…
Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 30.11.2021) 
https://www.haniotika-nea.gr/prin-apo-108-chronia-tin-1i-dekemvrioy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου