Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2021



«Πέρασε το 2020, ως η πλέον νεκρά και ψυχοφθόρα περίοδος για ολόκληρη τη χώρα σε θέματα πολιτισμού – εκδηλώσεων και παρουσιάσεων του έργου των δημιουργών. Αυτή η πρωτοφανής πτώση λειτουργίας και παραγωγής έργου, δημιούργησε μία κατάσταση έντονης ανησυχίας, προετοιμασίας και σταδιακής εξόδου από την υπάρχουσα κατάσταση, ώστε η αναμενόμενη έκδοση της Λογοτεχνικής χρονιάς του 2021, ν’ αποτελεί ένα περίοπτο και ουσιαστικό κρίκο επικοινωνίας και επαναφοράς στην κανονικότητα». Τα που γράφει αρχίζοντας τον πρόλογό του, στον φετινό ιδιαίτερα επιμελημένο 290 σελίδων ετήσιο τόμο της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνικής, με τίτλο “Λογοτεχνική χρονιά”, που περιλαμβάνει κείμενα (πεζά και ποιητικά) 73 μελών της, ο πρόεδρός της (μας) διακεκριμένος ποιητής και ζωγράφος Κώστας Καρούσος. Για να συνεχίσει: «Εδώ θα φανεί το μεστωμένο πνεύμα του λογοτέχνη, η εκφραστική μας ολοκλήρωση, η ποιοτική και αισθητική πλευρά του έργου μας, το κοπιαστικό οδοιπορικό πολλών μηνών αναμονής, ποιητικής και πεζογραφικής ανίχνευσης των δυνατοτήτων μας, η αισιόδοξη φορά και εμπέδωση της λογοτεχνικής μας παρουσίας και η ωριμότητα του κάθε δημιουργού».

«Ύψιστο χρέος και καθήκον όλων μας, να αναπληρώσουμε τα κενά λειτουργίας και συμμετοχής, στα προσεχή προγράμματα της ΕΕΛ, από το φθινόπωρο, με κεντρικό άξονα τη θυσία των Ελλήνων του ’21 και το ξεκίνημα νέων κατακτήσεων στη ζωή, ιδιαίτερα στον πολιτισμό και στο κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής, και να αναδείξουμε το σημαντικό και πλούσιο έργο της ιστορικής μας ΕΕΛ, στον ευρύτερο κοινωνικό- πνευματικό και λογοτεχνικό μας χώρο», γράφει κλείνοντας τον πρόλογό του ο σημερινός πρόεδρος της Εταιρίας που ιδρύθηκε το 1934 με πρώτους προέδρους της τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, τον Μιλτιάδη Μαλακάση, τον Μιχαήλ Αργυρόπουλο και τον Νίκο Καζαντζάκη.

Ημερίδα, αφιέρωμα στη Γυναίκα, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του ‘21, προχθές 21 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας στην Αθήνα. “Οι γυναίκες της Κρήτης του ’21”, το θέμα της πρώτης απ’ τις τέσσερις εισηγήσεις, με ομιλήτρια την ποιήτρια και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας Βίβιαν Γιαννούδη – Αυγερινού. Ωσεί παρών! Να παίρνω τον λόγο, μετά την εισήγηση, και να μιλώ ειδικά για τη σημαία που ύφανε η μεγάλη κόρη τού Δασκαλογιάννη, η Μαρία, για τον Σηκωμό του 1770 είδα προχθές στ’ όνειρό μου… Συνεχίζουμε! Κόντρα στον κορωνοϊό συνεχίζουμε!

ΚΑΙ,,, ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΛΙΟΜΑΖΩΜΑ - ΠΕΝΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ





«Άρχισε το λιομάζωμα μελαχρινό μου ταίρι/ έλα να πάμε στις ελιές πιασμένοι χέρι χέρι.// Αν τις ελιές αγάπη μου μαζέψουμε ομάδι/ θα βγάλουμε του έρωτα έξτρα παρθένο λάδι». Το τραγούδι του αξέχαστου Κώστα Μουντάκη, μου θύμισε με τις σημερινές μαντινάδες της η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη μα και ότι ακόμη δεν βγήκα στις ελιές…

 

Πέντε (5) βιβλία από την και καθηγήτρια ιταλικής γλώσσας, συγγραφέα – ποιήτρια Γεωργία Χαϊδεμενοπούλου που ήρθε πρόσφατα στα Χανιά και υπηρετεί στο 2ο Γυμνάσιο Χανίων, για μένα: “Ένας κύβος παραμύθια” (εκδ. ΟΣΤΡΙΑ), “Comparazione di Quattro, Racconti Gialli di scrittori Italiani e΄ Greci. Campieri, Fois, Mama lucas, Danelli”, (εκδ. EDIZIONI UNIVERSUM), “Ωρίωνας”, (εκδ. ΟΣΤΡΙΑ) και “Όταν νοσούνε τα παιδιά, όπλα η φύση έχει πολλά”. (εκδ. ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ) οι τίτλοι τους. Τα τέσσερα δικά της. Με συμμετοχή ποιημάτων της στο 5ο, στο Λεύκωμα Λογοτεχνίας Ποίησης της Ένωσης Συγγραφέων – Λογοτεχνών Ευρώπης (εκδ. ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ) «Περιπλανιέμαι, ταξιδεύω/ κάθε τι πολύτιμο μαζεύω./ Άραγε πού οδεύω;/ Τη φορά του ανέμου ακολουθώ/ με τα μάτια μου παρατηρώ/ από τις μυρωδιές γύρω μου μεθώ./ Αφουγκράζομαι, γεύομαι, αγγίζω/ να πετάξω δυνατά πασχίζω». Τα που μας λέει, μεταξύ των άλλων, στο ποίημα της “Της γνώσης τα φτερά”. Συγχαρητήρια, καλή συνέχεια και καλοτάξιδο το βιβλίο σου “Όταν νοσούνε τα παιδιά…”, του οποίου η παρουσίαση έγινε χθες, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στο 2ο Γυμνάσιο Χανίων.

Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 23.11.2021) 

https://www.haniotika-nea.gr/logotechniki-chronia-2021/

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ από καρδιάς Εκλεκτέ φίλε-ποιητή Βαγγέλη Κακατσάκη για την κοινοποίηση της Λογοτεχνικής Χρονιάς 2021 της ΕΕΛ -και του προλόγου και του σχολίου σου !!! με τιμά η Φιλία σου και το Έργο σου !!! καλή συνέχεια !!! Υγεία και Αισιοδοξία Πάντα στη ζωή σου !!! Σ΄ευχαριστώ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγο και φτωχό πράγμα, Πρόεδρε, πλην όμως πολλή και πλούσια ΑΓΑΠΗ! Καλή συνέχεια στα ΩΡΑΙΑ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή