Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

ΧΡΥΣΑ

 ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΧΑΦΙΕΔΕΣ




Γράφει η Χρύσα Κακατσάκη

H Χούντα εκτός του ότι κατάργησε τις εκλογές και τις πολιτικές ελευθερίες, επέβαλε και μια σειρά από απαγορεύσεις και περιορισμούς που αφορούσαν καθέναν που ξεστράτιζε από τον ίσιο δρόμο. Η ομοφυλοφιλία πχ κατατασσόταν στις γενετήσιες ανωμαλίες και στις πιθανές αιτίες για εγκληματική πράξη. «Αι φορούσαι ανδρικήν περισκελίδα έχουσι λεσβιάζουσαν ροπήν». Κατά τον Παττακό οι μίνι φούστες εμπόδιζαν την παραγωγικότητα, γιατί οι άνδρες κοίταγαν τις γυναίκες και δεν έκαναν τη δουλειά τους. Οι περισσότερες απαγορεύσεις είχαν βέβαια στόχο τη νεολαία, με ειδικές διατάξεις για την εμφάνιση, την ψυχαγωγία κλπ. «Απαγορεύεται το θαμίζειν εις κέντρα κακόφημα, το ΣΥΣΦΑΙΡΙΖΕΙΝ, το ΒΩΜΟΛΟΧΕΥΕΣΑΘΑΙ μετά πολιτών και το ΣΥΝΟΜΠΡΕΛΙΖΕΣΘΑΙ».

Το αποκορύφωμα βέβαια της γελοιότητας τόσο σε περιεχόμενο όσο και στην κακοποίηση της γλώσσας ήταν ο εσωτερικός κανονισμός των Παιδαγωγικών Ακαδημιών. «Των εριτίμων κυριών και δεσποινίδων, η ατιμέλεια προκαλεί αποστροφήν. Ούτω, έτι πλέον το καπνίζειν υπό των γυναικών, το ΜΙΝΙΦΟΥΣΤΟΦΟΡΕΙΝ, το ΟΦΡΥΟΒΛΕΦΑΡΟΓΡΑΦΕΙΝ σκορπίζουν αηδίαν, διότι το Εκπαιδευτήριον δεν είναι αίθουσα ντιορικών επιδείξεων αλλά ιερά Κιβωτός θείων λειτουργημάτων».
Στο διασωθέν ποινολόγιο του Γυμνάσιου Νεάπολης Λακωνίας περιλαμβάνονται διάφορες αστείες ποινές. Ενα αγόρι αποβάλλεται γιατί έκανε ποδήλατο, ένα κορίτσι ακολουθεί την ίδια τύχη επειδή αγόρασε τη φωτογραφία του αγαπημένου της ηθοποιού από το περίπτερο, δυο αγόρια περνούν από ανάκριση γιατί γεύτηκαν μανταρίνια από ξένη μανταρινιά.
Επιμύθιο: Όλα απαγορεύονταν, εκτός από τους χαφιέδες. «31.5.1968. Επιβάλλεται η ποινή της διημέρου αποβολής εις τον μαθητήν της ΣΤ΄ τάξεως Ψ.Λ., διότι δεν εξετέλει επαρκώς τα καθήκοντά του ως επιμελητής της τάξεως, ήτοι δεν ανέφερεν τους φωνασκούντας μαθητάς κατά την είσοδον εις την τάξιν"

https://www.pancreta.gr/voices.php?p=19610

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου